Kuna Osijek 2011

  HD KUNA OSIJEK 220x120Kuna Osijek 2011, projektnim rješenjem obrađena je uporaba podzemne vode za potrebe hlađenja zgrade tijekom ljetnog razdoblja pomoću stropne cijevne mreže te izmjenjivača. Definiran je sustav filtracije bunarske vode prije ulaska u izmjenjivač voda-voda.
   

     Koristi se podzemna bunarska voda za zimsko grijanje prostora garaže i terase podnom mrežom. Temperatura prostorije od 10°C pri vanjskoj temperaturi od -18°C. Petpostavljena temperatura podzemne vode tijekom zime je 14-16°C. Ne postoje modeli proračuna podne mreže koja koristi pasivno zimsko grijanje prostorija bunarskom vodom, ali obzirom na malu razliku u temperaturama vode i prostorije potrebno je postaviti gustu mrežu cijevi podnog pasivnog grijanja.

  Pločasti izmjenjivač je izgrađen od slojeva limova između kojih struje fluidi. S jedne strane prolaz bunarska voda, dok s druge stare prolazi glikol kojim se grije prostor garaže i terase ili se sustav koristi tijekom ljeta za hlađenje prostorija. Pločasti izmjenjivač je protustrujni.

  Za grijanje se koristi podzemna voda temperature oko 15°C tijekom zime te se očekuje temperatura prostora oko 10°C tijekom zimskog razdoblja. Toplinska snaga koja se može dobiti ovisi o rasteru postavljanja cijevi te o razlici temperatura prostora i glikola. Za raster 125 mm i 5°C može se dobiti toplinski tok od oko 25-30 W/m2 što je puno manje od potrebnih vrijednosti dobivenih proračunom 120-150 W/m2 koliko iznose toplinski gubitci prostorija garaže i terase. Za još širi raster od 250 mm dobije se još manji toplinski tok.

  Toplinski gubitci prostorija su dosta visoki u odnosu na mogućnosti koje može dati podno pasivno bunarsko grijanje u traženom režimu. Preporuka je:

  a) Postaviti što gušću mrežu podnog grijanja po mogućnosti rastera 50mm da se dobije toplinski tok od oko 60-70 W/m2 koji će biti dostatan da se pokriju toplinske potrebe prostorija tijekom 80% zimskih dana. Za površinu garaže od 92m2+48m2 terase x 60W/m2 može se dobiti nominalno oko 8400 W snage grijanja koja je na razini oko 50% potrebne snage za grijanje prostorija. U navedenom režimu postići će se temperatura od 0°C do 10°C tijekom cijele sezone grijanja.

  b) Postaviti višebrzinsku pumpu za podnu mrežu na kojoj se može regulirati protok medija da se poveća prijelaz topline kod hladnijih dana

  Strojarski projekt
  Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

  HD KUNA OSIJEK

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive