FN grijanje sanitarne vode
  Nedjelja, 02 Listopad 2016 21:38

  FN grijanje sanitarne vode

  Imate li u svom vlasništvu krov pogodan za montažu solarnog sustava od sada ne morate više na njega postavljati odvojene sustave za proizvodnju električne energije i tople vode, budući da za to već postoji jednostavno rješenje u obliku hibridnog sustava grijanja.

  Ukoliko ste već zaključili da je vaš krov pogodan za postavljanje sustava koji će koristiti Sunčevu energiju izbor vam je do sada bio ograničen na korištenje dvaju odvojenih sustava: fotonaponskog sustava električne energije i solarnog toplinskog sustava koji se najčešće koristi za zagrijavanje potrošne tople vode ili kao potporu grijanju.

  Grijači vode LOGITEX predstavljaju novo tehničko rješenje grijanja vode korištenjem obnovljivih izvora energije. Za grijanje se koristi solarna energije koja putem fotonaponskih panela proizvodi istosmjernu struju koja zagrijava vodu u spremniku, a tajna čitavog sustava krije se u originalnom spoju grijaće spirale s fotonaponskim panelima. Na taj način se proizvedena električna energija iz FN sustava iskorištava bez gubitaka dok postrojenje radi vrlo efikasno uz osiguranje toplinske zaštite i sigurnosne regulacije sustava.

  Jednostavnost i varijabilnost postavljanja fotonaponskih panela, jednostavno spajanje sa spremnikom vode pomoću električnog kabela i njihov rad bez održavanja pružaju praktično neograničene mogućnosti korištenja ovog sustava u obiteljskim kućama, stambenim i poslovnim zgradama te industrijskim objektima. Shemu koja prikazuje na koji način funkcionira ovaj sustav, možete vidjeti na donjoj slici.

  Korištenje fotonaponskih sustava za zagrijavanje vode je oblik ekološki prihvatljive proizvodnje električne energije koju u cijelosti iskorištava sam proizvođač, a za postavljanje sustava nisu potrebne nikakve dozvloe za spajanje ili kupovina dodatnih postrojenja. Iz tog razloga, korištenja električne energije iz FN sustava na ovaj način predstavlja najučinkovitije moguće rješenje.

  Električni grijači LOGITEX mogu koristiti dva izvora električne energije za zagrijavanje vode: izmjeničnu struju iz električne mreže kao pričuvnu opciju te istosmjernu struju iz fotonaponskih sustava koji omogućava značajne uštede troškova plina ili električne energije iz mreže. U tom smislu razlikujemo dva modela LOGITEX električnih grijača: LX ACDC/M i LX ACDC/M+K, pri čemu se M+K model razlikuje po tome što ima dodatno ugrađen cijevni izmjenjivač vode za dovođenje toplinske energije iz drugog vanjskog izvora. Oba modela grijača vode opremljena su univerzalnom istosmjernom spiralom koja je podešena na maksimalnu snagu grijača od 2.0 kW što odgovara 8 panela u sustavu, a moguće su i izvedbe manjih snaga od 1 kW i 1.5 kW, odnosno za 4 i 6 fotonaponskih panela u sustavu.

  Osim navedenoga korisnici sustava mogu izabrati i mogućnost korištenja sustava s pretvaračem ili bez njega. U slučaju izaberete sustav s pretvaračem, nakon što pomoću proizvedene električne energije ugrijete vodu u spremniku na željenu temperaturu, ona će biti dostupna za potrošnju u vašem domu čime dodatno štedite. Ako pak odlučite ugraditi za sustav bez pretvarača u tom slučaju potencijalno proizvedena električna energija iz solarnog sustava ostaje neiskorištena. Željenu temperaturu vode u spremniku moguće je podesiti u rasponu od 0 do 80 stupnjeva Celzijevih, pri čemu optimalna temperatura iznosi 45 °C, dok je u zimskim mjesecima (studeni do početka ožujka) preporučljivo postaviti termostat na višu temperaturu zbog manjeg intenziteta Sunčeva zračenja. Kako bi se maksimalno smanjili gubici topline u spremniku on je izoliran tvrdom poliuretanskom pjenom.

  www.zelenaenergija.org
  Pročitano 692 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive