Feng Shui design
  Petak, 15 Srpanj 2011 19:11

  Feng Shui design

  Feng shui je znanost o uređenju prostora porijeklom s područja današnje Kine. Procjenjuje se da je ovo znanje staro oko sedam tisuća godina, a u posljednje vrijeme se sve više primjenjuje i kod nas. Feng shui znači vjetar i voda i u osnovi je to vještina ispravljanja disharmonije u okolini. Osnovna svrha feng shuija je postizanje balansirane energije prostora u kojem živimo i radimo. Prema feng shuiju, uređenje doma djeluje na njezino gibanje i samim time ima snažan utjecaj na naš život. Kad je energiji omogućeno da se kreće na način koji joj odgovara, tada ona blagotvorno djeluje na svim životnim područjima. S druge strane, elementi u prostoru koji ometaju smiren tok energije dovode do stagnacije ili u gorem slučaju do problema na jednom segmentu, odnosno više životnih segmenata.
   
  U sklopu feng shuija prakticira se balansiranje, čišćenje i harmoniziranje energije unutar doma. Neometano strujanje životne, yang energije ključno je za naše blagostanje. Feng shui je usklađivanje protoka energije u nekom prostoru, poticanje pozitivnih vibracija koje kao posljedicu donosi dobro raspoloženje, zdravlje, odnose, kao i redovit priljev materijalnih sredstava.
   
  Jeste li primijetili kako sretni ljudi promijene energiju u prostoru u koji uđu? I kako postanete sretniji i optimističniji kada se okružite svojim sretnim prijateljima? To se događa zato što ste u stalnoj razmjeni energije sa svime što vas okružuje: ljudi, životinje, zgrade, drveće, itd..


  Uspostavite odnos sa svojim domom slično kao s osobom. Pitajte, osluškujte i obratite pozornost.
  Baš kao što bol u jednom dijelu vašeg tijela zaustavi protok energije kroz cijelo tijelo, isto se dogodi i s vašim domom ili poslovnim prostorom. Svaki dio vašeg doma povezan je s određenim dijelom vašeg života; slab protok energije ili blokirana energija u pojedinom području doma počet će se odražavati kao blokirana energija u određenom području vašeg života.

  Vjetar predstavlja Chi i potiče kretanje životne energije, dok ga voda dalje prihvaća i širi. Kada je prostor uređen tako da se Chi može kretati bez problema, on nam može pružiti potporu na svim životnim poljima. No ako prostor ne podržava kretanja Chija, onda dolazi do stagnacije u životu ili pojedinim poljima.

  Feng shui filozofija temelji se na kretanju životne energije koja se u drevnoj Kini zvala „zmajevim dahom". Životna se energija kreće na pet različitih polja i kroz pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, voda i metal, koji simbolično prikazuju kretanje energije određenog tipa.

  Drvo prema tome simbolizira energiju koja se širi na sve strane, ocrtava se kroz drvene površine u stanu i zelenu boju, a njegovo godišnje doba je proljeće. Ako je vaš osobni element drvo, u stanu bi svakako trebalo pribjegavati namještaju od drva, ratana, šiblja bambusa i trstike uspravnih i simetričnih linija te koristiti tonove zelene i smeđe boje.

  Trokutasti simboli
  Vatra može stvoriti, ali i razoriti, uzdiže se u zrak, a posebno se kod nje ističu žarki tonovi i boje, godišnje doba je ljeto. Ako je osobni element vatra, dobro je pribjegavati trokutastim simbolima jer oni karakteriziraju vatru. Boja koja se koristi nijanse su crvene i narančaste, pa je dobro opremiti prostorije prizorima sunca, zvijezda, svjećicama..., a materijal koji je poželjno češće ponavljati jest plastika.

  Zemlja predstavlja energiju koja kruži oko svoje osi, ona prikazuje početak i kraj života, a boje koje ju karakteriziraju jesu žuta, smeđa, boja gline, ciglasta i boje kamena, pa je stoga u prostorijama upravo dobro koristiti što više materijala zemljanog porijekla bilo da je riječ o glini ili kamenu. Namještaj treba biti udoban, nizak, četvrtasta oblika.

  Metal predstavlja energiju novca, a prisutan je u svemu što ima u sebi metala. Godišnje doba metala je jesen, a boje koje prevladavaju su siva, srebrna i bijela. Poželjni oblici u stambenom prostoru osobnog elementa metala su blago ovalni i okrugli.

  Voda predstavlja energiju silaza i tu je prisutno maksimalno mirovanje. Njezino godišnje doba je zima, a boja koja se preferira je plava u svojim tonovima. Element vode prikazuje se valovitim oblicima i asimetrijom, a detalji koji je karakteriziraju su kristali i staklo. Usklađivanje prostora s prirodnim elementima vrlo je važno. Ako želite saznati vaš osobni element i prema njemu u potpunosti uskladiti svoj dom, dobro je obratiti se stručnjacima koji se bave uređenjem interijera i feng shui programom.

  Shema kuće
  Feng shui također posebno karakterizira svaku prostoriju u stanu. U konkretnoj primjeni ovakvog uređenja potrebno je prema tlocrtu stana izraditi shemu kuća i polja jer svaka kuća pripada pojedinom segmentu života.

  Postoji devet kuća, prva je karijera, druga ljubav, treća obitelj, autoritet i starije osobe, četvrta je blagostanje, peta je centralna – zdravlje duha i tijela, šesta se odnosi na naše vidljive i nevidljive pomagače, sedma kuća je kuća djece i slabijih od nas, osma kuća predstavlja mudrost, znanje i učenje, a deveta je kuća područje časti, ugleda i budućnosti.

  Prema postavljenim kućama u tlocrtu stana pojačavaju se pojedina područja, iako svaka prostorija u stanu ima neke svoje zakonitosti. Stoga ulaz u kuću mora biti uvijek čist i transparentan, a ako postoje neki predmeti na ulazu poput biljaka i figura, oni moraju biti u paru. Poželjno je da vrata budu čvrsta, ali lako pokretljiva. Nikako ne natrpavati ulaz smećem i cipelama ispred vrata.

  Dnevni boravak je prostorija u kojoj većina obitelji provodi glavninu svog vremena. Stoga on mora biti prilagođen njihovim potrebama. Dnevna soba mora biti dobro osvijetljena, a kako je to prostorija komunikacije i druženja, poželjno je koristiti nijanse narančaste boje jer ona potiče komunikaciju.

  Kupaonica i WC su prostorije protoka negativne energije, one moraju biti čiste te je poželjno u njima koristiti boje elementa vode i metala kako bi se ublažio protok negativne energije. Vrata kupaonice moraju biti uvijek zatvorena, a daska WC školjke spuštena.

  Ogledalo u kupaonici je izuzetno bitno, vrlo je važno da bude od jednog komada i dovoljno veliko kako biste se mogli u njemu što bolje vidjeti.

  Spavaća soba je prostorija mira, odmora i intimnih odnosa, ona je mjesto stimulacije duha i tijela, stoga u njoj nikako ne bi smjeli biti televizor i računalo koji bi mogli umanjiti odmor. Uređenje mora biti simetrično i skladno. Iznimno je bitno izbjeći skladištenje u spavaćoj sobi..

  Kako primijeniti feng shui
  Kod uređenja doma prema pravilima feng shuija treba uvijek imati na umu osobe koje žive u njemu. Udobnost mora biti prioritet. Preporučuje se korištenje bagua karte, kako bi se predmeti i namještaj postavili na najbolji način. U jednom interijeru mogu se koristiti namještaj i predmeti s različitim elementima.

  Ti elementi trebaju biti usklađeni i prema bagua mapi. Boje treba odabrati prema onome što one simboliziraju i zastupaju. Različite boje predstavljaju različite elemente i imaju različitu simboliku. Dobar feng shui dizajn ne dopušta tamne točke u njemu jer tada ne dopušta da chi (energija) protječe ispravno.

  Trebali biste pažljivo odabrati oblike predmeta i namještaja; različiti oblici pružaju različite osjećaje. Stolice ili fotelje treba uvijek postavljati na način koji omogućava onima koji sjede na njima da gledaju na vrata. Vrata, također, nikada ne bi smjela biti iza leđa domaćice dok kuha.

  Krevet u spavaćoj sobi nikada ne treba postavljati nasuprot vratima. Idealno je postavljanje uz jedan zid koji pruža zaštitu. Ogledala treba postaviti prema svjetlu i prema predmetima za koje želimo da se "ogledaju".
  www.slobodnadalmacija.hr

   

  Poslovni svijet Hong Konga uvelike se oslanja na savjete feng shui majstora ne bi li na taj način osigurali dobrobit svoga poslovanja. Prije 50-ak godina Kina je proglasila feng shui čistim praznovjerjem natjeravši na taj način učititelje ove drevne vještine da pronađu novi dom i mjesto izučavanja. Oni potom odlaze u Hong Kong gdje njihovo učenje u to doba naprosto cvjeta. Iznenađuje nas podatak da danas Hong Kong broji oko 10,000 učitelja feng shuia, a procjenjuje se da čak 90 posto stanovništva vjeruje i prakticira načela feng shuia u svakodnevnom životu.Iako se mnoštvu stranaca većina detalja čini kao čisti prostorni ukras, a razmještaj namještaja se uopće ne primjećuje, ovdje i šoping centri i hoteli paze na koji način će otjerati loši chi te privući zaradu i mnoštvo kupaca.

  Hotel sa zmajevim prolazom
  Jedan od najbolji primjera feng shuija na djelu jest zgrada hotela u Repulse Bayu u južnom dijelu Hong Konga koja je karakteristična po praznom prostoru u svom središnjem dijelu. Rupa u zgradi nastala je iz vjerovanja lokalnog stanovništva da u planini iz hotela živi zmaj. U Kini zmaj predstavlja dobru karmu, zaštitničku silu te ih stoga treba štititi. Zbog blizine zmaja koji riga vatru, a koji bi prilikom silaska s planine do vode prolazio kroz zgradu, bojali su se kako bi zgradu mogao i zapaliti. Upravo zato, načinjen je prolaz u zgradi kako bi zmaj neometano mogao prolaziti do zaljeva. Stoga, zapitajte se sljedeći put kada u hotelu primijetite kip jednoroga - tjera li on možda loš chi, a možda je i jednorogi lav našao svoje mjesto ispred hotelski ureda kako bi „uhvatio novac". Zaista, ovi kipovi imaju sigurno neko dublje značenje.
  www.biosvijest.hr
  Pročitano 1650 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive