LED rasvjeta
  Utorak, 21 Lipanj 2011 08:42

  LED rasvjeta

  Žarulje sa žarnom niti su najrasprostranjenije i svima najpoznatijih izvora svjetlosti, proizvode toplu i jarku svjetlost i postoje u svim oblicima i veličinama. Primjenjuju se u mnogim vrstama rasvjetnih tijela od malih noćnih svjetiljki pa sve do reflektora. Pogodne su i za unutarnju i vanjsku rasvjetu te imaju tradiciju primjene. Žarulje sa žarnom niti odlikuju se velikom potrošnjom električne energije, kratkim životnim vijekom od svega 1000 sati, a postoji velika vjerojatnost da će zakazati ukoliko se često pale i gase te nisu pogodne za korištenje pri vrlo niskim temperaturama. U skupinu žarulja sa žarnom niti ubrajaju se i halogene žarulje čiji je životni vijek zahvaljujući halogenim plinova kojim su ispunjene nekoliko puta dulji.

  Fluorescentne žarulje (cijevi) 
  Početna investicija u fluorescentne žarulje (cijevi) je ponešto veća nego za korištenje žarulja sa žarnom niti, no trošak njihova rada je znatno manji. Glavni problem jest boja svjetlosti koju daju te efekt titranja do kojeg dolazi zbog toga što se u radu pale i gase brže nego što to oko može primijetiti, iako postoje osobe koje su u stanju podsvjesno osjetiti titranje svjetlosti, što kod njih može izazvati osjećaj stresa. Još jedna od pojava u njihovu radu jest njihovo zujanje koje katkada također znaju ljudima ići na živce. Još jedna od problema njihove primjene jest i mala količina žive, tako da se u mnogim državama poput baterija odlažu kao poseban otpad. U Hrvatskoj se za razliku od običnih žarulja fluorescentne cijevi smatraju elektroničkim otpadom te ih je potrebno u skladu s time i odlagati. Ipak, njihova najveća prednost jest puno manja potrošnja električne energije u odnosu na žarulje sa žarnom niti.

  Fluokompaktne žarulje 
  Fluokompaktne žarulje su kod nas poznatije pod imenom “štedne žarulje” i odlikuju se nešto skupljom cijenom od žarulja sa žarnom niti, ali istovremeno je trošak njihova rada znatno manji. U principu, radi se o istoj tehnologiji koja se primjenjuje u fluorescentnim žaruljama s tom razlikom da je ovdje grlo žarulje prilagođeno standardnim navojima koji se primjenjuju kod klasičnih žarulja. Ipak, za razliku od žarulja sa žarnom niti, njihov je životni vijek čak do 10 tisuća sati, što je značajno više u usporedbi s klasičnim žaruljama, dok je potrošnja električne energije za istu razinu osvijetljenosti kao kod klasičnih žarulja i do nekoliko puta niža. Ova vrsta žarulja također sadrži manje količine žive, ali ne u količinama za koje bi bile iznad onih koje bi predstavljale rizik za zdravlje. Ipak i njih je u Hrvatskoj potrebno tretirati kao elektronički otpad, te ih nije uputno odlagati s ostalim smećem.

  LED žarulje
  LED žarulje imaju neusporedivo dulji vijek trajanja od klasičnih žarulja te sa 70 tisuća sati rada čak i znatno dulji od fluokompaktnih žarulja. Osim toga, ova vrsta žarulja je zbog svoje konstrukcije vrlo izdržljiva što se tiče mehaničkih oštećenja, ne sadrže živu te se odlikuju izrazito niskom električnom snagom od svega 2 do 10 vata uz svjetlosnu iskoristivost od 140 lumena po vatu, što je u nekim slučajevima trostruko manja snaga (a samim time i potrošnja) od štednih žarulja. Usporedba potrebne električne snage žarulja sa žarnom niti, štednih i LED žarulja dana je tablicom:
  Svjetlosni tok Žarulja sa žarnom niti Fluokompaktna žarulja LED žarulje
  450 lm 40 W 8 – 12 W 4 – 5 W
  890 lm 60 W 13 – 18 W 6 – 8 W
  1210 lm 75 W 18 – 22 W 9 – 13 W
  1750 lm 100 W 23 –30 W 16 – 20 W
  2780 lm 150 W 30 – 55 W 25 – 28 W

  Početna investicija u LED žarulje značajno je viša čak i od fluokompaktnih žarulja, no uzme li se u obzir značajno dulji vijek trajanja te niža potrošnja električne energije, visoki početni troškovi na kraju su opravdani niskim troškovima rada tijekom čitavog životnog vijeka ovih žarulja.
  www.zelenaenergija.org
   
   
  LED tehnologija je u zadnjih par godina uzela veliki zamah i mogla bi uskoro konkurirati fluorescentnoj rasvjeti kao "zeleni" izbor.Fluorescentna tehnologija je zasigurno imala najveći utjecaj do sada, omogućila je mnogima veliku uštedu novaca i smanjila je zagađenje okoliša ugljičnim-dioksidom kroz uštede električne energije u usporedbi s običnim žaruljama. Čak se govori o tome da će se u sljedećih par godina u mnogim zemljama obične žarulje prestati proizvoditi. Rasvjeta bazirana na LED tehnologiji je stekla veliki interes zbog tehnološkog napretka i manjih cijena. LED rasvjeta je aktivna već godinama, odavno već koristi se kao ona mala crvena svjetla na našim televizorima, linijama, daljinskim upravljačima, itd.LED svjetla oslobađaju vrlo malo toplinske energije. Toplina je razlog velikog gubitka energije koji je prisutan ponajviše u običnim žaruljama. LED diode svjetle tako da se elektroni u poluvodičkim materijalima pokreću.

  Sigurnost, energetska efikasnost i produljeni vijek trajanja
  LED žarulje troše manje od 50% električne energije od štednih žarulja i traju oko deset puta dulje. Štedne fluorescentne žarulje sadrže malu količinu merkura pa postoji opravdana zabrinutost za okoliš. LED žarulje ne sadrže merkur. Pojedine LED-ice su prilično male pa ih treba poredati u velikom broju kako bi stvorile dovoljno osvjetljenja za cijelu sobu. Štedne žarulje svjetle u svim smjerovima radijalno, dok je svjetlost koja izlazi iz LED-a usmjerena, tj. više fokusirana, pa bi stoga njihova primjena trebala biti uzeta u obzir. Zato su u mnogim domaćinstvima LED-ice korištene na način da su poredane na dugoj traci, ili kao nakupina LED-ica pod raznim kutevima u različitim smjerovima, itd. Budući da je potreban velik broj LEDica za jednu žarulju, cijena je bila do nedavno dosta visoka, ali zbog povećanja potrošnje, cijene padaju sve više.

  Organski LED - nadolazeći hit u području LED rasvjetljenja
  OLED se sastoji od vrlo tankih organskih materijala postavljenih između dvije elektrode koje proizvode svijetlo kad dođe u doticaj s električnim nabojem. Jedan od najvećih prednosti OLED-a je fleksibilnost. Može se nositi na odjeći, ugraditi u zavjese, itd. Smatra se da bi OLED rasvjeta mogla postati puno jeftinija od obične LED tehnologije i ukloniti problem "hladnog svjetla" prisutnog kod običnih LED žarulja, te na taj način pružiti bolji osjećaj topline rasvjete.
  www.biosvijest.hr
  Pročitano 2048 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive