CO2 rashladni sustavi
  Petak, 21 Prosinac 2012 22:08

  CO2 rashladni sustavi

  Grad heroj na Dunavu nedavno je postao prvo mjesto u Hrvatskoj u kojem je instaliran prvi rashladni sustav s ugljičnim dioksidom kao radnom tvari za potrebe trgovačkog centra. Rezultat je to uspješne suradnje zagrebačke podružnice tvrtke Carrier Kältetechnik i tvrtke Kaufland Hrvatska. Nedavno je u Vukovaru prvi put u Hrvatskoj instaliran rashladni sustav trgovačkog centra koji kao radnu tvar koristi ugljični dioksid. Ujedno je riječ o još jednom u nizu projekata rashladnih sustava koji je hrvatska podružnica tvrtke Carrier Kältetechnik uspješno ostvarila za naručitelja Kaufland Hrvatska, jednog od vodećih hrvatskih trgovačkih lanaca.

  Rashladni učin Carrierovog rashladnog sustava HybridCO2OL koji je ugrađen u Vukovaru iznosi:
  • 105 kW za mliječne proizvode
  • 65 kW za mesne proizvode
  • 28 kW za dubokosmrznute proizvode

  Njime se održavaju potrebne temperature u rashladnim vitrinama i rashladnim komorama u plus-režimu (0/+8 °C) s radnom tvari R134a i u minus-režimu (-20/-24 °C) s CO2. U odnosu na dosadašnje sustave s radnom tvari R404a koja ima poprilično visok utjecaj na efekt staklenika jer ima potencijal globalnog zatopljenja GWP = 3859, upotreba R134a (koja ima GWP = 1320) i CO2 (koji je prirodna radna tvar i ima GWP = 1!) doprinosi smanjenju potrošnje električne energije za pogon rashladnog sustava do 10%, ali i smanjenju ekvivalentne emisije CO2 za velikih 26%.

  Kaufland je i do sada bio predvodnik u rješenjima koja smanjuju potrošnju električne energije u trgovačkim centrima, a posebno u dijelu rashladne tehnike. To je postgnuto ugradnjom staklenih poklopaca na vitrinama za duboko smrzavanje, primjenom zidnih rashladnih vitrina sa staklenim vratima i rasvjetnih tijela sa svijetlećim diodama (LED), ugradnjom elektronički komutiranih (EC) ventilatora u rashladnim vitrinama i kondenzatorima, opremanjem trošila elektroničkim ekspanzijskim ventilima, primjenom odleđivanja vrućim plinom itd.

  Taj trend se nastavlja i primjenom kaskadnog rashladnog sustava HybridCO2OL u Vukovaru. Uz to, otpadna toplina iz rashladnog sustava koristi se za grijanje, tj. u sustavu podnog grijanja u zoni rashladnih vitrina, doprinoseći time uštedama na energiji za grijanje objekta, što istodobno za rezultat ima ugodniji boravak kupaca u centru.

  Isto tako, Carrierov sustav daljinskog nadzora LDS u svakom trenutku omogućava uvid u rad rashladnog sustava. Na taj način se u svakom trenutku osigurava visoka kvaliteta namirnica i kontrolira potrošnja električne energije te skraćuje vrijeme za reakciju ako dođe do servisnih poziva. Carrier Kältetechnik ima i svoju vlastitu servisnu službu koja se neprestano (24 h/d cijele godine!) brine o ispravnom i učinkovitom funkcioniranju rashladnih sustava te obavlja redovite radove održavanja kako bi se spriječile hitne intervencije i štete na robi.

  Carrier je predvodnik ponovne upotrebe CO2 u rashladnoj tehnici. Do sada je samo u Europi instalirao više od 1000 rashladnih sustava s CO2 kao radnom tvari, od čega je više od 500 transkritičnih sustava. Upotreba CO2 kao prirodne radne tvari u zemljama Europske unije se dodatno stimulira posebnim taksama na upotrebu fluoriranih stakleničkih plinova, uredbama koje propisuju detaljne upute o kontrolama propuštanja fluoriranih stakleničkih plinova iz stacionarnih rashladnih sustava i sl. Uz to, od 2013. godine se na prijedlog Europske komisije očekuje revizija Uredbi o stakleničkim plinovima. Stoga je za očekivati prijedlog koji bi ograničavao upotrebu fluoriranih stakleničkih plinova (HFC) u rashladnim sustavima s velikim utjecajem na efekt staklenika, odnosno velikim GWP-om te postupno smanjivanje dopuštene granice GWP-a za radne tvari. Uostalom, Carrierova iskustva pokazuju da, uz dužne tehničke mjere koje treba poštivati pri primjeni CO2 (pogotovo u transkritičnim sustavima s tlakovima do 115 bar), od njega ne treba imati strah. Tvrtke kao što je Carrier, koje vode veliku brigu o zaštiti na radu, sigurnosnim aspektima i očuvanju okoliša, već danas su spremne za nove izazove i nove (stare) radne tvari kako bi se sljedećim generacijama ostavio planet koji zaslužuju.
  www.energetika-net.com
  2
  Pročitano 1319 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive