Primjer energijskih ušteda
  Nedjelja, 19 Lipanj 2011 16:00

  Primjer energijskih ušteda

  Sada kad je većini stigla plaća umanjena za krizni porez i kada su poskupljenja unatoč obećanjima tiho već pokucala, svima je jasno do domaćinstvu mjesečno nedostaje barem 1000 kuna. No, odgovor na pitanje kako taj novac uštedjeti i pritom zadržati sličan životni standard leži i u racionalnijem trošenju svih resursa. Stručnjaci kažu da samo ako prilikom stajanja u svom automobilu ugasite motor možete godišnje uštedjeti 400 kuna, a da vožnjom u skladu s ograničenjima brzine možete smanjiti potrošnju goriva za 20 posto. No, takvih metoda štednje na “malom mjerilu” ima bezbroj, stoga smo vam pripremili kratki vodič kako možete uštedjeti u svom domu. Pa započnimo baby koracima, stvarima koji ne iziskuju velike, ekstrainvesticije, a na duže razdoblje štede novac, energiju i okoliš. Prva stvar koju je jako dobro primijeniti je to da sve kućanske aparate u potpunosti ugasite kada ih ne upotrebljavate. Primjerice, TV u “stand by modu” troši i do 24% manje energije u odnosu kad je upaljen. Stoga stvorite novu naviku gašenja svih kućanskih aparata kada vam to nije potrebno, posebice monitora i računala, a punjače za mobitele, fotoaparate i kamere obavezno isključite iz struje. 

  Ulaganje 
  Drugi baby korak je kupnja štedljivih žarulja koje troše pet puta manje energije nego slične obične sijalice. Uz to, štedna žarulja traje 8 puta dulje od obične sijalice, pa je računica sasvim jasna zašto je dobro uložiti 20-ak kuna više u štedljivu rasvjetu. Uz to, naravno, iza sebe gasite sva svjetla jer na godišnjoj je razini taj trošak i te kako vidljiv. Svaki novi kućanski aparat koji budete kupovali obavezno neka bude iz energetskog razreda A ili čak A+. Naime, uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 45% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D. Što znači da na svakom kućanskom aparatu, počevši od hladnjaka, štednjaka, perilice, sušilice, klima-uređaja, možete godišnje uštedjeti od 100 do 200 kuna. 

  Razmještaj aparata 
  S tim pametnim štedljivim uređajima poput perilice rublja razreda A+  štedjet ćete i na struji, vodi i deterdžentu, a štedjeti se može i korištenjem mikrovalne umjesto pećnice, zagrijavanjem točno onoliko hrane koliko vam treba, pećnicama s ventilatorom… kao i samim razmještajem kućanskih aparata u kuhinji (staro pravilo glasi da hladnjak i ledilicu stavite u najhladniji dio kuhinje, nipošto blizu štednjaka ili osunčanog prozora).  Sljedeći korak odnosi se na grijanje i hlađenje. Nemojte pretjeravati s klimom, upozoravaju liječnici, ali jednako tako i inženjeri koji tvrde da se za hlađenje samo jednog stupnja Celzijeva troši 3-5 posto ukupne energije. Ipak, kada kupujete klima-uređaj, osim što svakako pripazite da kupujete onaj iz razreda A, svakako razmislite o kupnji uređaja s inverterom jer postiže uštede od 20 do 40% (ovisno o proizvođaču) u odnosu na klasične uređaje. Kad je riječ o grijanju, ako ga već nemate, nabavite termostate za radijatore. Ugradnjom termostatskih ventila možete uštedjeti i do 20% na računu za grijanje, a ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno 5% energije za grijanje, što bi za kuću od 200 m2 iznosilo i do 1500 kn godišnje. 

  Low-e premaz 
  Svi navedeni koraci štednje zaista su jeftini i moguće ih je odmah primijeniti ili pak kod sljedeće kupnje kućanskih aparata, no ako zaista želite svoju kuću ili stan učinitienergetski štedljivijim, prvi korak je promjena prozora. Prozori koje biste što prije trebali nabaviti su oni s dvostrukim ili trostrukim ostakljenjem sa zračnim prostorom od najmanje 16 mm. Prozori bi trebali imati I Low-e premaz na unutarnjoj strani unutarnjeg stakla koji sprječava gubitak topline reflektirajući je natrag u prostor, kao i kvalitetan okvir koji ne gubi toplinu. Ti su prozori u odnosu na obično IZO staklo skuplji 20%, ali su im toplinski gubici 50% manji. Cijena PVC stolarije kreće se od 1800 do 2000 kn/m2, dok je cijena za prozore drvo-aluminij od 2500 do 3000 kn/m2.  Sljedeći financijski zahtjevniji korak svakako je dobra izolacija. To se prvenstveno odnosi na obiteljske kuće bez fasade te stare stanove u zgradama s lošom izolacijom i fasadom. S dobrom izolacijom i kvalitetnim prozorima režije si možete bez ikakva pretjerivanja prepoloviti, a možda i smanjiti za 70 posto. Na tome ne treba štedjeti, pa poslušajte arhitekta ili građevinara kada vam kaže koliko milimetara mora biti debela izolacija vanjskog zida, koliko poda, koliko zida, a koliko krova… U kakvom god stanu ili kući živjeli, razmislite o boljoj izolaciji, a prilikom adaptacije fasade ne propustite priliku da ugradite toplinsku izolaciju. Dodatni troškovi za toplinsku izolaciju su oko 200 kn/m2, što čini 20-40% od ukupnih troškova adaptacije fasade. 

  Bolja svojstva 
  Na kvalitetu toplinske izolacije zidova utječe debljina izolacijskog sloja i provodljivost materijala. Kao izolacijski materijali najčešće se koriste kamena i staklena vuna, te polistiren (stiropor). Većina uobičajenih materijala za toplinsku izolaciju ima toplinsku vodljivost od oko 0,030-0,045 W/mK, a što je vrijednost manja, toplinska izolacija ima bolja svojstva. Sve podatke o izolaciji možete pronaći na portalima www.energetska-efikasnost.undp.hr, www.gradimo.hr te brojnim drugim portalima brojnih proizvođača. Na portalu www.energetska-efikasnost.undp.hr tvrde da ako se usporede dvije kuće iste površine, jedna građena od pune opeke bez ikakve izolacije, a druga od šuplje cigle 25 cm i s toplinskom izolacijom od 10 cm, razlika u troškovima za grijanje može biti i do 6 puta! Bolja kuća troši 10 litara lož-ulja ili 10 m3 plina manje po četvornom metru kuće, što je oko 52 kn/m2 u slučaju lož-ulja ili 22 kn/m2 u slučaju plina. 

  Konzultacije s arhitektom 
  Ako sve navedeno već primjenjujete, korak na koji se treba odlučiti je ugradnja solarnih panela. S njima u ljetnim mjesecima možete eliminirati troškove potrebne za zagrijavanje tople vode, a zimi svoje potrebe za energijom smanjiti za 30-60 posto. Ako pak razmišljate o gradnji nove kuće, svakako razmislite o gradnji nekog tipa niskoenergetske kuće. Da li sagraditi pasivnu s termalnom pompom, da li aktivnu s mnoštvom kolektora… konzultirajte se s arhitektom koji će s obzirom na vaše želje, navike i podneblje, gdje se kuća namjerava graditi, znati što vam je najisplativije.
  www.jutarnji.hr
  Pročitano 1667 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive