Svjetski dan oceana
Petak, 09 Lipanj 2017 22:31

Svjetski dan oceana

Svjetski dan oceana obilježava se svake godine 8. lipnja, radi isticanja važnosti oceana za život na Zemlji te upozoravanja na posljedice koje bi mogle imati nebriga i pretjerano iskorištavanje morskih prostranstava. Koncept o obilježavanju Svjetskog dana oceana predložen je još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru. Iako je temeljem toga većina država taj dan obilježavala neslužbeno, tek je 2008. Generalna skupština UN-a donijela odluku kojom se, od 2009. godine, Svjetski dan oceana obilježava 8. lipnja. Službeno proglašavanje Svjetskog dana oceana značajan je korak u zaštiti i očuvanju svjetskih oceana i prilika za podizanje svijesti javnosti o trenutnim izazovima s kojim se suočava međunarodna zajednica u vezi sa zaštitom oceana. Kao bitan čimbenik prirodne ravnoteže oni su sve ugroženiji globalnim zagrijavanjem, pretjeranim izlovom riba, istrebljenjem kitova i delfina te onečišćenjima s kopna i plovila. Oceani zauzimaju 71 posto Zemljine površine i ima ih pet: Artički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Duži niz godina službeno su postojala četiri oceana sve dok u proljeće 2000. godine Međunarodna hidrografska organizacija nije proglasila i Južni ocean. Ta velika međusobno povezana vodena masa oceana (i mora) na Zemlji naziva se Svjetskim oceanom. Hrvatski Jadran, kao dio Sredozemnog mora, dio je toga velikog oceana. Kako bismo osigurali zaštitu oceana i sačuvali ih za buduće generacije, Svjetski dan oceana prilika je za poticanje na razmišljanje o tome što oceani znače za nas. Obilježavanje tog dana prilika je i za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, našeg utjecaja na njih te za poticanje promijene odnosa prema oceanima. U Hrvatskoj se 8. lipnja obilježava i Dan zaštite planinske prirode. Zaštita prirode, osobito planinske prirode, jedan je od osnovnih ciljeva planinarske organizacije. Od kraja 19. stoljeća, kada je ideja o potrebi zaštite tek počela prodirati u našu sredinu, njezini su glavni pobornici bili planinari. S vremenom je zaštita prirode postala još važnija zbog nagle industrijalizacije i intenzivne šumske eksploatacije. Upravo su planinari bili inicijatori zakonske zaštite mnogih vrijednih prirodnih predjela. Hrvatska se odlikuje raznovrsnim ljepotama prirode, a budući da je priroda najbolje sačuvana u planinama, većina je zakonski zaštićenih područja baš u njima, kao što su nacionalni parkovi Risnjak, Sjeverni Velebit i Paklenica, strogi prirodni rezervati Hajdučki i Rožanski kukovi te Bijele i Samarske stijene i drugi.
metro-portal.rtl.hr


8. lipnja - Svjetski dan oceana

Obilježavanje Svjetskog dana oceana ima za cilj isticanje važnosti oceana za život na Zemlji. Koncept o obilježavanju Svjetskog dana oceana predložen je još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru. Iako je temeljem toga većina država ovaj dan obilježavala neslužbeno, tek je 2008. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela odluku kojom se, od 2009. godine, Svjetski dan oceana obilježava 8. lipnja . Službeno proglašavanje Svjetskog dana oceana od strane Ujedinjenih naroda značajan je korak u zaštiti i očuvanju svjetskih oceana i prilika za podizanje svijesti javnosti o trenutnim izazovima s kojim se suočava međunarodna zajednica u vezi s zaštitom oceana. Obilježavanje Svjetskog dana oceana ima za cilj isticanje važnosti oceana za život na Zemlji te upozoravanje na posljedice koje bi moglo imati nebriga i pretjerano iskorištavanje morskih prostranstava od strane čovjeka. Oceani kao bitan čimbenik prirodne ravnoteže sve su ugroženiji globalnim zagrijavanjem, pretjeranim izlovom riba, istrebljenjem kitova i delfina te onečišćenjima s kopna i plovila. Oceani zauzimaju 71% Zemljine površine i ima ih pet: Artički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Duži niz godina službeno su postojala četiri oceana sve dok u proljeće 2000. godine Međunarodna hidrografska organizacija nije proglasila i Južni ocean. Ta velika međusobno povezana vodena masa oceana (i mora) na Zemlji naziva se Svjetskim oceanom. Naš Jadran, kao dio Sredozemnog mora, također je dio toga velikog oceana. Kako bismo osigurali zaštitu oceana i sačuvali ih za buduće generacije, Svjetski dan oceana prilika je za poticanje na razmišljanje o tome što oceani znače za nas. Obilježavanje i slavlje ovog dana prilika je i za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, našeg utjecaja na njih te za poticanje promijene odnosa prema oceanima. World Ocean Network (WON) jedno je od međunarodnih udruženja koje okuplja različite institucije s ciljem jačanja svijesti javnosti o važnosti oceana za ljude, kao i utjecaju čovjekovih aktivnosti na morski okoliš te su ove godine predložili temu za obilježavanje Svjetskog dana oceana “Jedan ocean, jedna klima, jedna budućnost".
www.energetika-net.com


Danas je svjetski dan oceana

Svjetski dan oceana svake se godine obilježava 8. lipnja, a Ujedinjeni narodi službeno su ga proglasili 1992. godine. Ocean (lat. oceanus; grč. ὠκεανός, prema grčkom bogu mora i voda Oceanu), u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa velikih dimenzija, u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja pokriva skoro tri četvrtine Zemljine površine. Oceani zauzimaju 71% Zemljine površine i od 2000. godine službeno ih je pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean. Međusobno povezani, oceani i mora čine vodenu masu koja se naziva Svjetski ocean. Tako je i naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora, također dio Svjetskog oceana. Svake godine se obilježavanjem Svjetskog dana oceana pokušava podsjetiti ljude na izuzetnu važnost oceana za život na Zemlji te na katastrofalne posljedice koje onečišćenje, odlaganje smeća, pretjerani izlov ribe te istrebljenje nekih vrsta, kao što su kitovi i delfini, ima na oceane i na prirodnu ravnotežu našeg ekosustava, čiji su oceani bitan dio. Promjena odnosa prema oceanima i osviještavanje uloge koju čovjek ima u njihovom zagađenju je od presudne važnosti. Plastične boce, vrećice i ostalo smeće koje čovjek tako nemarno odbacuje mogu se naći na čak 4500 metara dubine – na dubini koja je do sada bila potpuno neistražena. Obilježavanje svjetskog dana oceana je prilika za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, osvješćivanje našeg utjecaja u smislu poticanja na promjene odnosa prema oceanima, ali i morima.
x-ica.com

Pročitano 121 puta

Energetski Projekti

hrastovic energetski projekti banner

Energetski Video

hrastovic energetski video banner

Energetski Članci

hrastovic energetski clanci banner

Random video

Udruga SOLAR

Udruga SOLAR  je nastala 2011. godine kao potreba organiziranja civilnog društva u smjeru korištenja i primjene obnovljivih izvora energije, primjene alternativnih izvora energije te povećanja energijske učinkovitosti na razini korisnika i lokalne zajednice.

Opširnije

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture.

Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.

Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

Kralja Tomislava 82
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail:dario.hrastovic@gmail.com
Fax: 031-815-006
Mobitel:099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive