Gorivo od starih guma
  Utorak, 30 Svi 2017 20:28

  Gorivo od starih guma

  U BiH se svake godine prikupi blizu 110.000 tona starih guma, ne računajući gume teretnih vozila i drugih mašina. Ako bi automobilske bile ostavljene na jednoj hrpi, u zavisnosti od kvalitete, bile bi na istom mjestu i za 2.000 godina. Zato ih se rješavamo vatrom, a zbog sagorijevanja u velikoj mjeri zagađujemo zrak. Postoji i mnogo bolje rješenje. Kompanija SGI je prije tri godine pokrenula prvu fabriku za reciklažu guma u Bosni i Hercegovini. Uprava planira širenje na regionalno tržište, a već ima pogone u austrijskom Innsbrucku. „Tehnologija koju mi zastupamo je tehnologija koja pirolitičkom metodom vraća stare otpadne gume i ulja u njihovo prvobitno stanje. To je tzv. „reverse process“, gdje sirovine od kojih je nastala guma, vraćamo u njihovo prvobitno stanje“, navodi Kerim Zubčević, direktor SGI-ja.

  Samoodrživi sistem
  Gumu treba prvo izrezati na sitne komade, zatim ubaciti u reaktor i zagrijati na temperaturu između 350 i 400 stepeni. Tada ona prelazi u plinovito stanje, a plin dalje, putem cijevi, putuje kroz spremnike sa hladnom vodom. U njima prelazi u tečno stanje, te se dobija pirolizno ulje. Kako objašnjava šef smjene u pogonu Hasan Suljić, ovo ulje se dalje obrađuje kako bi se odvojila fosilna goriva i ostali korisni elementi. Sve što ostane nakon procesa je plin koji se vraća nazad u reaktore i koji preuzima ulogu zagrijavanja, tako da ovaj sistem nakon jednog sata postaje samoodrživ. „Iskorištenost gume je 100%. Sve što ostane nakon reciklaže ide ponovo u upotrebu“, kaže Suljić.

  Svi standardi zadovoljeni
  Nakon reciklaže, 40 posto gume biva pretvoreno u dizel, a pet posto u benzin. Blizu 30 posto postaje karbon koji se najčešće koristi u autoindustriji i kozmetičkim preparatima, a 10 posto pretvara se u čelik topljenjem žice iz gume. Od jedne desetine nastaju teška ulja, dok se preostalih pet posto gume pretvara u otpadne plinove koji se iskoriste u procesu reciklaže. Za 14 sati, fabrika reciklira 10 tona gume. Budući da se, prema podacima kompanije SGI, u BiH svake godine prikupi blizu 110.000 tona starih guma, i to ne računajući gume teretnih vozila i drugih mašina, sirovine za rad ove fabrike izgleda da ne može nestati. „Proces reciklaže zadovoljava sve ekološke standarde, samim tim i gorivo koje nastaje reciklažom guma zadovoljava sve standarde tržišta. U praktičnom smislu to znači da ovaj dizel možemo uzeti i direktno nasuti u rezervoar automobila“, javlja novinar Al Jazeere Emir Nuhanović koji je posjetio ovaj pogon u Mostaru.
  Izvor: Al Jazeera


  Tvrtka iz Viteza proizvodit će gorivo od starih guma
  Recikliranjem starih guma proizvodilo bi se dizel gorivo, benzin, teška ulja, karbon, žica i drugi proizvodi. Tvrtka Greta Green iz Viteza podnijela je zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za postojenje za recikliranje otpadnih autmobilskih guma. Investitor planira graditi pogon u industrijskoj zoni Vitezit u Vitezu, a recikliranjem starih guma proizvodilo bi se dizel gorivo, benzin, teška ulja, karbon, žica i drugi proizvodi koji se mogu dobiti recikliranjem starih guma, piše Radio Vitez Tvrtka je podnijela zahjev za okolišnu dozvolu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, a u njemu se ističe da bi proizvodni proces bio ekološki čist, bez emisije otpadnih plinova (otpadni plinovi se ponovo procesuiraju i filtriraju), bez otpadnih materijala i nus produkata. Cjelokupan proizvodni proces bi reciklirao 98% uporebljivog materijala. Postrojenje je opremljeno suvremenom i efikasnom opremom za zaštitu okoliša, koju čine sustav za uklanjanje prašine, za spaljivanje otpadnog plina i sustav za prečišćavanje ulja, navodi se u zahtjevu na stranici Ministarstva.
  www.vecernji.ba

  Pročitano 614 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive