Gorivo od starih guma
Utorak, 30 Svibanj 2017 20:28

Gorivo od starih guma

U BiH se svake godine prikupi blizu 110.000 tona starih guma, ne računajući gume teretnih vozila i drugih mašina. Ako bi automobilske bile ostavljene na jednoj hrpi, u zavisnosti od kvalitete, bile bi na istom mjestu i za 2.000 godina. Zato ih se rješavamo vatrom, a zbog sagorijevanja u velikoj mjeri zagađujemo zrak. Postoji i mnogo bolje rješenje. Kompanija SGI je prije tri godine pokrenula prvu fabriku za reciklažu guma u Bosni i Hercegovini. Uprava planira širenje na regionalno tržište, a već ima pogone u austrijskom Innsbrucku. „Tehnologija koju mi zastupamo je tehnologija koja pirolitičkom metodom vraća stare otpadne gume i ulja u njihovo prvobitno stanje. To je tzv. „reverse process“, gdje sirovine od kojih je nastala guma, vraćamo u njihovo prvobitno stanje“, navodi Kerim Zubčević, direktor SGI-ja.

Samoodrživi sistem
Gumu treba prvo izrezati na sitne komade, zatim ubaciti u reaktor i zagrijati na temperaturu između 350 i 400 stepeni. Tada ona prelazi u plinovito stanje, a plin dalje, putem cijevi, putuje kroz spremnike sa hladnom vodom. U njima prelazi u tečno stanje, te se dobija pirolizno ulje. Kako objašnjava šef smjene u pogonu Hasan Suljić, ovo ulje se dalje obrađuje kako bi se odvojila fosilna goriva i ostali korisni elementi. Sve što ostane nakon procesa je plin koji se vraća nazad u reaktore i koji preuzima ulogu zagrijavanja, tako da ovaj sistem nakon jednog sata postaje samoodrživ. „Iskorištenost gume je 100%. Sve što ostane nakon reciklaže ide ponovo u upotrebu“, kaže Suljić.

Svi standardi zadovoljeni
Nakon reciklaže, 40 posto gume biva pretvoreno u dizel, a pet posto u benzin. Blizu 30 posto postaje karbon koji se najčešće koristi u autoindustriji i kozmetičkim preparatima, a 10 posto pretvara se u čelik topljenjem žice iz gume. Od jedne desetine nastaju teška ulja, dok se preostalih pet posto gume pretvara u otpadne plinove koji se iskoriste u procesu reciklaže. Za 14 sati, fabrika reciklira 10 tona gume. Budući da se, prema podacima kompanije SGI, u BiH svake godine prikupi blizu 110.000 tona starih guma, i to ne računajući gume teretnih vozila i drugih mašina, sirovine za rad ove fabrike izgleda da ne može nestati. „Proces reciklaže zadovoljava sve ekološke standarde, samim tim i gorivo koje nastaje reciklažom guma zadovoljava sve standarde tržišta. U praktičnom smislu to znači da ovaj dizel možemo uzeti i direktno nasuti u rezervoar automobila“, javlja novinar Al Jazeere Emir Nuhanović koji je posjetio ovaj pogon u Mostaru.
Izvor: Al Jazeera


Tvrtka iz Viteza proizvodit će gorivo od starih guma
Recikliranjem starih guma proizvodilo bi se dizel gorivo, benzin, teška ulja, karbon, žica i drugi proizvodi. Tvrtka Greta Green iz Viteza podnijela je zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za postojenje za recikliranje otpadnih autmobilskih guma. Investitor planira graditi pogon u industrijskoj zoni Vitezit u Vitezu, a recikliranjem starih guma proizvodilo bi se dizel gorivo, benzin, teška ulja, karbon, žica i drugi proizvodi koji se mogu dobiti recikliranjem starih guma, piše Radio Vitez Tvrtka je podnijela zahjev za okolišnu dozvolu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, a u njemu se ističe da bi proizvodni proces bio ekološki čist, bez emisije otpadnih plinova (otpadni plinovi se ponovo procesuiraju i filtriraju), bez otpadnih materijala i nus produkata. Cjelokupan proizvodni proces bi reciklirao 98% uporebljivog materijala. Postrojenje je opremljeno suvremenom i efikasnom opremom za zaštitu okoliša, koju čine sustav za uklanjanje prašine, za spaljivanje otpadnog plina i sustav za prečišćavanje ulja, navodi se u zahtjevu na stranici Ministarstva.
www.vecernji.ba

Pročitano 179 puta

Energetski Projekti

hrastovic energetski projekti banner

Energetski Video

hrastovic energetski video banner

Energetski Članci

hrastovic energetski clanci banner

Random video

Udruga SOLAR

Udruga SOLAR  je nastala 2011. godine kao potreba organiziranja civilnog društva u smjeru korištenja i primjene obnovljivih izvora energije, primjene alternativnih izvora energije te povećanja energijske učinkovitosti na razini korisnika i lokalne zajednice.

Opširnije

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture.

Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.

Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

Kralja Tomislava 82
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail:dario.hrastovic@gmail.com
Fax: 031-815-006
Mobitel:099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive