Mogućnosti uštede pitke vode
  Nedjelja, 09 Listopad 2011 12:40

  Mogućnosti uštede pitke vode

  Jednostavna rješenja za uštedu vode u zgradarstvu i kućanstvima već sada su nam dostupna, zaključak je simpozija o zelenoj gradnji u Hrvatskoj koji je pod nazivom "Učinkovito upravljanje i korištenje vode u građevinama" upriličio Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ). Predsjednik Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj Mark Gero iznio je pozitivan primjer jedne od najviših zgrada u New Yorku "Bank of Manhattan", gdje se na godinu uštedi 30 milijuna litara vode i znatno smanji emisija stakleničkih plinova. Neboder zahvaća gotovo svaku kap kiše, a kišnica se uvodi u sustav gdje "slobodnim padom", umjesto električnim pumpama, dolazi do zahoda. Osim toga, tuševi i slavine su sa smanjenim protokom vode, u pisoarima se voda niti ne upotrebljava, nego u njima stoji kemijska tekućina, a reciklirana voda upotrebljava se i u sustavu hlađenja.
  - Za hlađenje služe i podzemne vode - rekao je Gero.

  Praktični ekološki savjeti
  - Sve zgrade, pa i mala kućanstva, mogu znatno uštedjeti vodu pametnom vanjskom i unutarnjom upotrebom te korištenjem tehnološke vode - rekao je Hrvoje Kvasnička iz tvrtke "Tehnika" i član upravnog odbora Savjeta za zelenu gradnju.
  - Potrebno je - dodao je - rabiti već postojeća rješenja, poput vodokotlića s dvije tipke jer se tako uštedi 67 posto vode, intersense zahoda s manjim protokom vode te pisaore bez vode. Stare slavine koje potroše 15 litara vode u minuti trebalo bi zamijeniti novima koje troše šest litara, a najbolje slavinama koje se same uključuju i isključuju.
  - Važno je - napominje - rabiti i recikliranu vodu. U vrtovima, gdje potrošnja vode za zalijevanje može premašiti godišnju potrošnju ukućana, važno je odabrati domaće ili višetrajne biljke umjesto engleske trave ili posuti vrt komadićima drva kako bi se spriječilo isparavanje.
  - "Zelena zgrada nije 'science fiction', a sa svega pet posto dodatnih ulaganja možemo ostvariti znatne uštede" - dodao je.

  Na simpoziju o zelenoj gradnji bilo je više riječi i o uporabi oborinskih voda i uređaju za iskorištavanje kišnice te o uporabi pročišćene komunalne otpadne vode. Savjet za zelenu gradnju neprofitna je organizacija koja okuplja 20 javnih i privatnih ustanova, od graditelja i cehovskih organizacija do školskih institucija, državnoga i diplomatskog zbora. Ključni cilj tog savjeta jest voditi transformaciju domaćeg tržišta graditeljstva prema održivosti promovirajući programe zelene gradnje i tehnologije te integraciju dostupnih i stečenih znanja u projektiranje i funkcioniranje građevina - rekla je Likan.
  www.gradnja.org
  Pročitano 1256 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive