Energija otpadnih voda
  Nedjelja, 04 Rujan 2011 00:10

  Energija otpadnih voda

  Grijanje je jedan od glavnih uzroka velike potrošnje i zagađenja. Iz Francuske stiže ideja o korištenju gradskih otpadnih voda kao „podzemnog grijanja". Nakon snijega za skijaške staze proivedenog uz pomoć gradskih komunalnih voda, stiže novi eko-projekt koji koristi otpadne vode za grijanje. Rezidencija francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya biti će grijana uz pomoć topline koja se akumulira u gradskoj kanalizaciji. Vijest je objavljena u francuskom dnevniku Le Parisien, koji je naglasio visoku održivost ove inicijative, koja će moći zadovoljiti 65% energetskih potreba Elizejske palače, doprinoseći tako smanjenju od oko 206 tona CO₂ godišnje. Postoji plan da se ovaj mehanizam proširi i na vanjske strukture, kao što su gradska vjećnica, bazeni, škole... Ovakvo bi energetsko poboljšanje moglo postati novi zaštitni znak francuskog glavnog grada. Iako je, zapravo, ovaj eko-projekt prvi put ugledao svjetlo dana u gradu Levallois-Perret, smještenom na periferiji Pariza. Inspiriran švicarskom i norveškom praksom, ovaj je gradić odlučio krenuti putem ekološke učinkovitosti, počevši koristiti energetske potencijale kanalizacije. Naime, ovaj je resurs prilično obilan: svaka kuća dnevno izlijeva u odvod toplu vodu, bilo da se radi o ostacima iz perilice rublja pri pranju na 40 stupnjeva ili o tuširanju. U svakom slučaju, ovi izvori topline se, u većini slučajeva, nepotrebno odbacuju.Zašto ih onda ne iskoristiti, pretvarajući otpadne vode u jedan veliki podzemni grijač?!
  www.biosvijest.hr

  Brainerd, 16. srpnja 2012. - Gradovi i tvrtke diljem svijeta nastoje iskoristiti geotermalnu energiju, no postoji još jedan izvor "ljudski proizvedene" energije koji putuje cijevima ispod svih gradova: kanalizacija. Gradić Brainerd (14,000) u Minnesoti planira razviti jedinstveni sustav alternativne energije koji će koristiti toplinsku energiju nastalu u kanalizacijskim cijevima za zagrijavanje i hlađenje zgrada. Naime, kada koristimo vruću vodu za pranje odjeće, tuširanje ili pranje suđa u perilici, sva novonastala toplinska energija završava u kanalizacijskim cijevima koje se mogu jako zagrijati. U 2010. tvrtka Hidden Fuels sa sjedištem u Brainerdu u Minnesoti instalirala je senzore u gradski kanalizacijski sustav kako bi mogla izmjeriti temperature vode i stvoriti toplinsku kartu kanalizacijskog sustava. Peter Nelson iz Brainerda, izjavio je kako su došli do saznanja da se u kanalizacijskom sustavu nalazi dovoljno toplinske energije za zagrijavanje stotina domova. Na jednoj lokaciji otkriveno je dovoljno toplinske energije za zagrijavanje čak 229 stambenih objekata. Unatoč otkriću, Brainerd još uvijek nije započeo sa grijanjem domova iz ovog izvora, no radi se o pitanju dana kada će projekt krenuti u potpunu realizaciju. Osim grijanja domova, gradski čelnici namjeravaju grijati zgradu policijske postaje i srednje škole iz istog izvora. Procjenjuje se kako će uštede samo za srednju školu iznositi oko 18 tisuća dolara godišnje. Najveći izazov koji se još treba riješiti je kako spojiti cijeli grad na sustav koji hvata toplinsku energiju iz kanalizacije.
  www.croenergo.eu
  Pročitano 1318 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive