Adriatic Plastic Challenge
  Subota, 08 Prosinac 2018 18:22

  Adriatic Plastic Challenge

  Nesagledive, ali doista zabrinjavajuće posljedice zagađenja okoliša plastikom nesumnjivo zahtijevaju brze reakcije i kontinuirano podizanje svijesti, promjene navika, poticanje razvoja i inovacija, kao i interdisciplinarnih te suradničkih pristupa. Jednu takvu inicijativu pokrenuli su nedavno udruge Terra Hub i Zona, uz podršku Volva Adria – Adriatic Plastic Challenge čiji je cilj pronalazak inovativnih rješenja za zaustavljanje zagađenja plastikom u Jadranu. U sklopu Adriatic Plastic Challengea nedavno je održan dvodnevni bootcamp, tijekom kojega su odabrani timovi (uz mentorsku podršku stručnjaka) razvijali svoje projekte, a na kraju su odabrana su najbolja inovativna rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more. U žestokoj antiplastičnoj borbi, pobijedio je tim Zlarin – otok bez plastike čija je vizija učiniti Zlarin prvim hrvatskim otokom bez jednokratne plastike. Podrijetlom sa Zlarina, Ana Robb, Ivana Kordić i Nataša Kandijaš razvile su model koji će u sljedećih godinu dana zaustaviti dotok jednokratne plastike na otok. Plastične vrećice zamijenit će papirnatima i platnenima, izbacit će slamke, a plastične čaše i pribor za jelo, također će zamijeniti ekološki prihvatljivijim rješenjima. Projekt podupire lokalno stanovništvo te turistička zajednica otoka Zlarina. Tijekom bootcampa odabrani timovi, uz pomoć mentora, projektna su rješenja pretvorili u poslovne modele koristeći metodologije design thinkinga i lean start up-a, te su svoje ideje prezentirali pred stručnim žirijem. Drugo mjesto osvojio je tim Adriatic Plastic koji je predstavio aplikaciju koja služi kao sustav nagrađivanja za nekorištenje jednokratke plastike, dok je treće mjesto pripalo timu Microplastic Filter koji je prezentirao prototip filtera koji odvaja mikroplastiku u perilicama rublja. Iako su prva tri tima financijski nagrađena, čitava inicijativa predstavlja priliku za sve da pretvore svoje ideje u održive modele koji su spremni zaživjeti, pa će udruge Terra Hub i Zona pratiti i podupirati sve timove na njihovom putu.

  Kako očuvati morski ekosustav?
  Svake minute jedan kamion pun plastičnog otpada završi u oceanu. To je između 8 i 12 milijuna tona plastike godišnje. Do 2050. godine će u moru biti više plastike nego ribe. Posljedice zagađenja plastikom su nesagledive za okoliš i za društvo, a magično rješenje ne postoji. Podizanje svijesti i promjena navika, poticanje razvoja i inovacija, interdisciplinarni pristupi i suradnja na svim razinama su mogući putevi prema rješenju. Stoga je pokrenuta inicijativa za pronalazak inovativnih rješenja za zaustavljanje zagađenja plastikom u Jadranu pod nazivom Adriatic Plastic Challange. Riječ je o timskom natjecanju u obliku dvodnevnog bootcampa, a koje organiziraju udruge Terra Hub i Zona uz podršku Volva Adria. Sudjelovanje se ne naplaćuje, a najbolje ideje mogu osvojiti novčane nagrade. Traže se inovativna rješenja kako bi se zaustavilo zagađenje mora plastikom, a prijaviti se mogu kreativci, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, profesori, studenti, aktivisti, avanturisti i svi ostali koji dijele strast prema očuvanju morskog ekosustava. Pozivaju se zainteresirani timovi da razmislite o tome što mogu učiniti kako bi doprinijeli rješavanju ovog globalnog i sveprisutnog problema na lokalnoj razini te prijave svoje ideje, projekte, događaje, proizvode, usluge i radove.

  Namjera je Adriatic Plastic Challengea:
  – pronaći rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more
  – osvijestiti što veći broj ljudi o problemu plastičnog zagađenja i potaknuti ih na odgovorno ponašanje

  Nakon prijave odabrani kandidati i kandidatkinje će biti pozvani da prisustvuju u intenzivnom dvodnevnom bootcamp-u pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka. Pozvali smo stručnjake iz područja održivog razvoja, očuvanja okoliša, marketinga, komunikacija i poslovnog svijeta da rade na razvoju vaših ideja i projekata tijekom bootcampa.
  vizkultura.hr
  Pročitano 170 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive