Coradia iLint vlak na vodik
  Subota, 11 Studeni 2017 11:25

  Coradia iLint vlak na vodik

  Vlak "Coradia iLint" vozi na električni pogon, ali ne treba vodove električne struje. Energiju dobiva iz vlastitih vodikovih gorivnih članaka. To je alternativa dizelu koja čuva okoliš. Ali, ipak ima kritika.Lijepo izgleda "Coradia iLint", vlak francuske tvrtke Alstom. Izvana neboplav, unutra plava sjedala s drvenim naslonjačima za ruke, slično kao i brojni drugi vlakovi u Njemačkoj. Pa ipak, "iLint" se jako razlikuje od sličnih vlakova drugih proizvođača. Dok većina vlakova na prugama u prigradskom prometu koje nisu elektrificirane još uvijek koristi dizel-gorivo, plavi Alstomov vlak vozi na struju. A nju stvara sam - oksidacijom vodika u gorivnim člancima. Od proljeća 2018. u Njemačkoj će dva takva vlaka na gorivne članke voziti između Cuxhavena i Buxtehudea na sjeveru zemlje, a oko četiri godine kasnije, u prosincu 2021., trebalo bi prometovati 14 takvih vlakova.Ugovore o isporuci vlakova te njihovom održavanju i opskrbi energijom tijekom 30 godina potpisali su Donjosasko društvo za prigradski promet (LNVG), tvrtka Alstom i isporučitelj vodika, tvrtka Linde, u četvrtak 9. studenog 2017. na glavnom kolodvoru u Wolfsburgu. "Odsad u neelektrificiranom željezničkom prometu postoji stvarna alternativa dizelskom pogonu", izjavio je prilikom potpisivanja ugovora donjosaski ministar prometa Olaf Lies, čije je ministarstvo pomoglo nabavku vlakova poticajem od 81,3 milijuna eura. Vodik i gorivni članci su idealna kombinacija za zaštitu klime, kaže Lies. Jer, jedino što vlak ispušta prilikom vožnje je - vodena para. Vlak "Coradia iLint" proizvodi se u Alstomovoj tvornici u njemačkom Salzgitteru. Pogone ga dva elektromotora, a električnu struju za njihov rad stvaraju gorivni članci na krovu vlaka. Odmah pored gorivnih članaka nalaze se dva spremnika vodika. U svaki stane 90 kilograma vodika. Spremnici se napune za 15 minuta - pod tlakom od 350 bari. Alstom je u donjosaskom Mindenu izgradio posebnu crpku s vodikom. Tako će "iLint" maksimalnom brzinom od 140 km/h s jednim punjenjem spremnika moći voziti između 800 i 1.000 kilometara.Zanimanje za vlakove s vodikovim gorivnim člancima pokazale su i druge njemačke savezne pokrajine: Sjeverno Porajnje i Vestfalija, Baden-Württemberg i Hessen. Alstom, osim toga, vodi pregovore i s drugim europskim i sjevernoameričkim zemljama. Ovo poduzeće nastoji sklopiti ugovore koji obuhvaćaju isporuku vlakova, održavanje i opskrbu vodikom. Iako Alstom naglašava kako vlak "iLint" ne zagađuje okoliš, aktivisti za zaštitu okoliša i klime ipak iznose neke kritike. Jer, proizvodnja vodika zahtijeva trošenje energije - a ona ne potječe nužno iz obnovljivih izvora energije. Alstom priznaje da će u prvoj fazi za pogon ovih vlakova upotrebljavati vodik koji nastaje kao nusproizvod u industriji. A u budućnosti bi vodik trebao biti proizvođen električnom strujom iz vjetroelektrana, kažu u Alstomu.
  www.dw.com

   

  Njemačka prva u svijetu uvodi putnički vlak na vodik
  Njemačka će 2017. godine postati prva zemlja u svijetu čijim će prugama voziti "zeleni" vlak, odnosno vlak kojem pogoni isključivo vodik i koji ne zagađuje okoliš ispuštanjem stakleničkim plinova. Takozvani "hidrovlak" trebao bi voziti na ruti Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven u Donjoj Saskoj, a linija bi trebala biti puštena u promet u prosincu 2017. godine, prenosi The Local. Vlak je proizvela francuska tvrtka Alstom i zove se Coradia iLint. Na njegovom razvoju radilo se dvije godine, a predstavljen je u utorak na berlinskom InnoTrans trgovinskom sajmu. Taj vlak kreće se pomoću vodika, koji je smješten u spremnik na krovu vlaka i koji puni ćelije za gorivo, koje proizvode električnu energiju. Ta tehnologija predstavlja novu alternativu u željezničkom prometu, koja ne šteti okolišu i koja bi mogla zamijeniti dizelske željeznice, koje se još uvelike koriste po Njemačkoj. Alstomov hidrovlak je prvi putnički vlak na vodik u svijetu, iako se ta tehnologija razvija već unazad 15 godina, ali uglavnom na teretnim vlakovima. Još 2006. godine Japan je prvi testirao hidrolokomotivu, a Kinezi su 2015. godine uveli i prvi hidrotramvaj. Punog spremnika, Alstomov hidrovlak može prijeći između 600 i 800 kilometara. Prednost mu je i što je izuzetno tih, čak i pri svojoj maksimalnoj brzini od 140 kilometara na sat. Jedina buka koju proizvodi je ona kotača na tračnicama i otpora zraka koju pri brzini stvara kompozicija. Još tri njemačke pokrajine žele taj vlak i na svojim prugama. Alstom nije otkrio cijenu tog vlaka, ali Die Welt prenosi da su skuplji od klasičnih dizel vlakova.
  dnevnik.hr


  Vlak pogonjen vodikom spreman za komercijalnu upotrebu
  Vlak pogonjen vodikovim ćelijama uspješno je prošao svoju prvu probnu vožnju u Njemačkoj, te pokazao održivost tehnologije koja radi bez otpada. Nakon što se obavi još par planiranih testova, vlak bi trebao započeti s komercijalnim vožnjama krajem ove godine na relaciji Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven u Njemačkoj, piše Digital Trends. Postoji niz špekulacija o tome kako bi mogla izgledati budućnost međugradskog i gradskog prometa. Neki tvrde da će to obavljati automatizirani automobili, dok drugi priželjkuju malo neobičnije tehnologije kao što je Hyperloop. Ipak, ekološki prihvatljivije alternative tradicionalnim transportnim sustavima, kao što je vlak s nultom emisijom, mogli bi prevladati. Jedan od takvih vlakova, Coradia iLint, razvila francuska multinacionalna kompanija Alstom. Vlak i Lint ima unutarnju stanicu za gorivo koja koristi kombinaciju pohranjenog vodika i kisika koju povlači iz atmosfere kako bi proizveo električnu energiju. Takva energija ima snagu da pokreće vlak do 140 kilometara na sat, a višak energije sprema se u velike litij-ionske baterije za kasniju upotrebu. Vlak također može koristiti energiju za oporavak sustava kako bi se poboljšala učinkovitost električnih sustava.Zahvaljujući takvom sustavu vlak je u potpunosti održiv, a emitira samo vodu i paru, te ne zahtijeva elektrifikaciju za vrijeme vožnje. Osim toga, nema nikakvog izgaranja stoga vlak ne proizvodi buku. Sve to čini Coradia iLight nevjerojatno svestranom tranzitnom opcijom, koja je sposobna prometovati u gusto naseljenim područjima bez da zagađuje okoliš i proizvodi buku. Testiranja su provedena pri brzini od 80 kilometara na sat, što zahtjeva dodatna ispitivanja kako bi se dokazalo da je vlak siguran za vožnju i pri većim brzinama. Ovaj probni rad je značajan korak u zaštiti okoliša i tehničkim inovacijama, rekao je Didier Pfleger, potpredsjednik Alstoma za Njemačku i Austriju. Zahvaljujući Coradi iLight-u i njegovoj tehnologiji, Alstom je prvi željeznički proizvođač koji nudi alternativu nulte emisije za masovni prijevoz vlakovima, dodao je.
  lider.media

  Pročitano 376 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive