StoreDot FlashBattery
  Utorak, 16 Svi 2017 22:01

  StoreDot FlashBattery

  Izraelci su napravili bateriju za električni auto koja se puni za samo pet minuta. Izraelska kompanija StoreDot dosad je napravila dosta zanimljivih pomaka u vezi s tehnologijom baterije, ali najnovije dostignuće koje je predstavila na tehnološkom sajmu Cube Tech Fair u Berlinu moglo bi ući u historijske knjige, prenosi Next web. Naime, kompanija je proizvela novu bateriju za električni automobil koja se može napuniti za samo pet minuta. Dok brojni tehnološki stručnjaci danas pokušavaju unaprijediti snagu baterija, StoreDotova baterija fokusirala se na brzinu punjenja iznad svih ostalih karakteristika. Na primjer, Teslin SuperCharger za električni automobil treba 75 minuta za punjenje. "Brzina punjenja baterije je kritična karika koja nedostaje kako bi električna vozila bila sveprisutna", rekao je direktor i osnivač StoreDota Doron Myersdorf. Kompanija StoreDot tvrdi kako je njihova baterija FlashBattery sigurnija od drugih baterija koje se koriste za električne aute jer nije zapaljiva. Očekuje se kako će ove baterije biti dostupne na tržištu u naredne tri godine.
  www.energetika.ba


  Da li je moguće napuniti bateriju za 30 sekundi?

  Veliki proizvođači odavno pokušavaju da riješe problem autonomije korištenja mobilnih uređaja na dva načina. Jedan krak istraživanja ide u pravcu bežičnog napajanja, a drugi je fokusiran na brzo punjenje baterije. Izgleda da je mali start-up iz Izraela, Storedot, napravio revolucionarni pomak na ovom polju jer su nedavno predstavili bateriju koja može da se napuni za 30 sekundi. Jedini problem je veličina, pošto ima dimenzije omanje cigle. Doduše tim iz Storedota tvrdi da smanjivanje dimenzija neće biti problem, te da će ova vrsta baterije biti dostupna za komercijalnu upotrebu već 2016 godine. Ova tehnologija je demonstrirana prije nekoliko dana tijekom Microsoftove konferencije Think Next, koja se održala u Tel Avivu. Kao što možete videti na klipu, punjač je napunio bateriju za nepunih 30 sekundi. Izgleda da veliki broj kompanija dijeli optimizam razvojnog tima, a Storedot je prošle godine dobio investiciju od 6 miliona dolara, namijenjenu razvoju ove tehnologije. Za razliku od klasičnih, u kojima se nalaze litijum-ionske ćelije, baterija ovdje struju skladišti u organskom materijalu, tj. u kristalima koji su izgrađeni od aminokiselina. Ova jedinjenja su otkrivena slučajno, tokom istraživanja Alchajmerove bolesti koja su provedena na Univerzitetu Tel Aviv.
  www.srbijadanas.com


  Novo otkriće moglo bi umiroviti Li-Ion baterije

  Tim stručnjaka s kanadskih sveučilišta Hydro-Québec i McGill objavili su u stručnom listu Nature Communications znanstveni rad koji pokazuje da bi vrlo brzo litij-ionske (Li-Ion) baterije koje se same pune mogle postati stvarnost. Najbolje od svega jest što se to punjenje čini uz pomoć svjetla. Ne treba previše napominjati koliko bi ovo otkriće, kad bi postalo dostupno za komercijalnu upotrebu, bilo od koristi. Naime, baterije u mobilnim uređajima dio su koji najsporije napreduje i svaki korak naprijed od velikog je značaja. Samo, najčešće sve ove vijesti ostanu u nekakvoj arhivi i više se ne spomenu jer nikad ne zažive punim plućima. Ipak, suradnik na projektu profesor George Demopoulos iznimno je optimističan iz razloga što je cijela priča ušla u drugu fazu i u tu svrhu dobio je 564 tisuće američkih dolara. U istom raspoloženju je i liderica projekta dr. Andrea Paolella, koja ističe da je sad najbitnije razviti hibridnu solarnu bateriju u bilo kojem obliku, a potom tehnologiju dodatno usavršavati i prilagoditi zahtjevima tržišta. Samo, dovoljno se sjetiti pompoznih najava o bateriji koja se napuni za samo minutu. Bilo je to u veljači 2015. i govorilo se da će stići na tržište s 2016. Radilo se o izraelskom startupu StoreDotu i za njihov rad bilo je zainteresirano 15 tehnoloških kompanija. S obzirom da smo u 2017. i StarDot se više nigdje ne spominje, jasno da sve skupa nije doživjelo svjetlo dana. Zato je teško ne biti skeptičan kad god ovakve informacije dođu na površinu. Ali, prije ili kasnije se mora dogoditi nešto što će nas razuvjeriti...
  www.ictbusiness.info

  Pročitano 416 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive