Tesla Powerwall baterija
  Subota, 04 Veljača 2017 12:44

  Tesla Powerwall baterija

  Teslin osnivač Elon Musk predstavio je Tesla Energy, kompanijin novi ambiziozni projekt koji će doprinijeti u napajanju cijelog svijeta električnom energijom. Kao što se i ranije nagađalo, zapravo se radi o bateriji namijenjenoj kućnoj upotrebi koja zapravo ima cilj osloboditi potrošače ovisnosti o ostatku mreže. Proizvod dolazi pod jednostavnim nazivom Powerwall, a na tržište stiže već za nekoliko mjeseci. Cijena će mu biti oko 3500 američkih dolara što objašnjavaju dugi vijek trajanja i fenomenalne karakteristike, a tu je također i veća verzija iste baterije koja dolazi pod nazivom Powerpack. Možda zvuči ludo, no želimo promijeniti cijelu infrastrukturu distribucije električne energije i smanjiti ovisnost tržišta o ugljiku, rekao je Musk na press konferenciji nakon samog predstavljanja u Tesla Design Centru. Također je rekao kako je Powerwall u potpunosti siguran i sve što trebamo je 20 milijuna Powerwall baterija kako bi zadovoljili svjetsku potrebu za električnom energijom, a osvrnuo se i na siromašne zemlje u kojima ne postoji razvijena infrastruktura pa će Powerwall biti idealno rješenje za napajanje takvih država i gradova. Baterija stiže u dvije verzije, onu od 7kWh i onu od 10kWh, a maksimalna snaga pod kojom može biti duže vrijeme opterećena je 2kW, dok je vršna 3kW. Tu je i garancija od 10 godina kao i mogućnost povezivanja s još jednim Powerwallom radi povećanja kapaciteta. Što se tiče dizajna, dimenzije uređaja su otprilike 90 cm x 120 cm x 15 cm pa bi trebao stati unutar svake električne trafostanice, no prvobitna namjena je kućna, kaže Musk. Powerwall će biti potrebno povezati na Internet kako bi se mogla stvoriti mapa lokalnih “pametnih mreža” koja će u svakom slučaju imati veliku ulogu u razvijanju manjih Powerwall zajednica neovisnih o ostatku mreže. Musk ima udio u kalifornijskoj tvrtki koja se bavi solarnom energijom Solar City, a u suradnji s partnerskim tvrtkama Treehouse, Solar Edge i Green Mountain Power dogovoreno je kako će one zakupiti dio proizvodnje kako korisnici neće u početku morati plaćati puni iznos cijene. Powerwall također stiže i u Njemačku krajem godine, izjavio je Musk na press konferenciji.
  zeelena.com.hr


  Je li Elon Musk ubio hrvatski san o nafti i nuklearki

  Tesla Motors, tvrtka poznatog tehnološkog pionira Elona Muska, predstavila je baterije koje će kućanstvima omogućiti da jeftino pohranjuju sunčevu energiju i energiju vjetra te se potpuno iskopčaju s mreže. Neki čak idu tako daleko da Teslinu bateriju proglašavaju zadnjim čavlom u lijesu energetskim lobijima koji zagovaraju fosilna goriva i nuklearnu energiju. O tomu što će ova i buduće tehnologije pohrane energije značiti za hrvatsku i svjetsku energetsku budućnost, razgovarali smo s direktorom energetskog instituta Hrvoje Požar Goranom Granićem i voditeljem Energetskog programa udruge Zelena akcija Tonijem Vidanom. Iako zagovornici i protivnici nove tehnologije spore koliko zaista košta tako uskladištena energija, čini se da je ona u najmanju ruku jednako povoljna kao prosječno plaćena energija koja u SAD-u košta oko 12,5 centi po kWh te da je povoljnija od nuklearne energije koja sa svim troškovima stoji 16 centi po kWh. No sigurno je da će uz konkurenciju iz Kine cijena proizvodnje i pohrane energije i dalje padati pa će solarne i vjetroelektrane povezane s baterijama postati konkurentne klasičnim izvorima energije, poput ugljena, plina, vode i nuklearne energije. Puni smisao Tesline baterije imaju ako pohranjuju solarnu energiju i tako uklanjaju zadnju prednost koju su klasični izvori energije, poput nuklearnih ili termoelektrana imali pred energijom sunca i vjetra. Naime da bi se električna mreža održala, ona nije smjela ovisiti o tome je li oblačno ili je vjetar oslabio. No sada kad se energija dobivena vjetrom ili suncem može pouzdano i prije svega jeftino skladištiti - mijenja se cijela energetska slika svijeta.

  Teslina kućna baterija, koja je zapravo uvećana litij-ionska baterija kakvu imate u mobitelu, proizvodit će se u tzv. gigatvornici što će srušiti cijenu svakog komada. Ideja je da bi napunjena baterija mogla preko noći zadovoljiti potrebe manjeg kućanstva, a veća kućanstva mogu spojiti više baterija. Preko dana baterije bi se punile solarnom ili energijom vjetra. Uključujući invertere koji pretvaraju struju iz baterija u onu koju možete koristiti u uređajima je, prema tvrdnji Deutsche Bank, oko 500 dolara po kWh kapaciteta.

  Može li se sasvim izbjeći plaćanje struje dobavljačima?
  Tesla Motors promocijom svog revolucionarnog projekta nazvanog Powerwall oduševio je mnoge, ali isto tako s druge strane zadao i glavobolje lobijima unutar energetskog sektora, prije svega onima koji djeluju kroz tri interesne skupine: za plin, ugljen i nuklearnu energiju. Ovakav uređaj, smatraju mnogi, u potpunosti će promijeniti cijelu energetsku infrastrukturu u svijetu. Predstavljeni Teslin projekt snage sedam kWh stajat će 3.000 dolara, a od 10 kWh 3.500 dolara. Radi usporedbe, televizor troši 0,1 kWh, perilica suđa 3,3 kWh, a laptop 0,05 kWh. Da biste shvatili o kakvom se kapacitetu baterije radi, valja znati da prosječno kućanstvo u Hrvatskoj godišnje potroši 3.600 KWh energije, odnosno desetak kWh dnevno - upravo koliko je kapacitet veće baterije. Naravno, valja znati da se baterija ne puni iz zraka, nego valja uložiti u kolektore, vjetrogeneratore ili naprosto kupiti struju po jeftinijoj tarifi iz mreže. Kombiniranje solarnih panela s velikim učinkovitim baterijama moglo bi omogućiti nekim vlasnicima kuća da potpuno izbjegnu kupovanje električne energije iz mreže. Jedna od najvećih svjetskih investicijskih banaka Morgan Stanley navodi kako će Teslin proizvod za pohranu energije biti hit u SAD-u i Europi, gdje potrošači žele prestati plaćati struju komunalnim poduzećima i otkačiti se s mreže.

  Tesla, inače, već nudi velike pogone za pohranu energije čitavih stambenih blokova.
  Istodobno, u Hrvatskoj se naveliko govori o mogućnostima crpljenja fosilnih goriva iz Jadrana, kao i o ulaganju u proširenje kapaciteta NE Krško u vrijednosti od tri do pet milijardi eura. No pojeftinjenje cijene baterija moglo bi promijeniti planove za budućnost, a predstavljanje Teslinog projekta naišlo je na odobravanje Gorana Granića, ravnatelja Energetskog instituta Hrvoje Požar. Jedan od naših najpriznatijih stručnjaka za energetiku ne krije oduševljenje baterijama koje bi trebale izmijeniti energetsku krvnu sliku. 'Predstavljene baterije trebale bi biti ključni element energetike u budućnosti koji bi mogao iz temelja promijeniti stav prema obnovljivim izvorima energije. Radujem se ovakvim inovacijama i inicijativama, osobito stoga što sve što se događa u novim tehnologijama doći će i u Hrvatsku, no pritom se postavlja pitanje kako ćemo mi u tome participirati, hoćemo li samo kupovati i plaćati ili sudjelovati i proizvoditi', mišljenja je Granić dodajući kako su kod novih tehnologija važni svi segmenti - energetika, ekonomija, zaštita okoliša i razvoj domaće industrije. Hoće li pak pojava ovakvih baterija uzdrmati energetske lobije u nas, Granić nije htio komentirati, budući da 'ako takvo što i postoji, o tome ne zna ništa'.

  Izlaganje rizicima
  Puno izravniji na pitanje može li pojava ovakvih inovacija ugroziti interese energetskih lobija bio je Toni Vidan, dugogodišnji aktivist i voditelj Energetskog programa udruge Zelena akcija koji smatra kako će primjena Teslinih baterija biti ponajviše udar na naftni i plinski lobi budući da je nuklearni lobi na izdisaju zbog svjetskih, pa i hrvatskih trendova sve manjeg korištenja energije iz nuklearnih elektrana. Pojava ovakvih baterija, prema Vidanovu mišljenju, jedna je od zadnjih šansa da se 'zabije čavao u lijes tradicionalnim, a istovremeno i nepopularnim i neadekvatnim izvorima energije'. Teslin adut, mišljenja je Vidan, leži u cijeni proizvodnje energije i bazi njezine pohrane koja dovodi do moguće komercijalizacije kroz svakodnevno korištenje u kućanstvu, ali i svakodnevnom transportu. No hoćemo li i mi prihvatiti takve inovacije, teško je reći, smatra Vidan budući da bi 'čitava Dalmacija i primorje mogli zarađivati od zelene energije, prvenstveno solarne, a ne od nafte iz našeg dijela Jadrana koju je Vlada ponudila kao predmet istraživanja. U tom smislu žalosti da u trenutku kada svijet brzim koracima izlazi iz fosilne u solarnu eru, mi cijelu jednu regiju koja je kao stvorena za korištenje solarne energije i kvalitetnog ekološkog razvoja izlažemo velikim rizicima', mišljenja je Vidan kojeg posebno zabrinjava da za takve projekte postoji stotine milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskih fondova, za koje naše odgovorne institucije neobjašnjivo nisu zainteresirane.
  www.tportal.hr


  Kraj za 10-kWh Powerwall

  Prema pisanju stranica GreenTechMedia, u sjeni predstavljanja Modela 3 Tesla je sa bez posebne najave sa svojih stranica maknule sve informacije o 10-kWh baterijskom sustava za pohranu električne energije Powerwall. Slabiji model, kapaciteta 6,4 kWh, nastavit će se proizvoditi. Prema navodima iz Tesle, kupci su pokazali znatno veći interes za 6,4-kWh Powerwall, koji bi trebao moći u većini situacija zamijeniti jači model. Oba Powerwall koriste tehnologiju litij-ion, no imaju drugačiju kemiju u baterijama zbog čega im je i ciljana skupina korisnika drugačija. Veći model, koji koristi nikal-kobalt, je prvenstveno zamišljen kao rezervni sustav napajanja u slučaju nestanka struje i predviđen je za oko 500 ciklusa punjenja i pražnjenja. Slabiji model koristi nikal-magnezij i omogućuje oko 5.000 ciklusa punjenja i pražnjenja, a primjena mu je zamišljena kao dodatak za solarne sustave kako bi pohranio višak energije tokom dana, odnosno osigurao napajanje noću i kada oni ne mogu generirati dovoljno energije. U izjavi za GreenTechMedia Teslini predstavnici istaknuli su kako slabiji Powerwall može poslužiti i kao rezervni sustav napajanja ukoliko se samo promijeni način na koji je postavljen u kućanstvu, te su stoga zbog većeg interesa odlučili se trenutno u potpunosti usmjeriti na razvoj i postavljanje tog sustava.
  www.bug.hr

  Pročitano 4188 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive