Solarni fotonaponski bršljan
Utorak, 22 Studeni 2016 22:16

Solarni fotonaponski bršljan

Solarna energija dobila je novu formu u obliku solarnih panela koji izgledaju kao lišće bršljana te se mogu vrlo jednostavno postaviti na bilo koji zid. Prva lokacija na kojoj će se početi primjenjivati ova nova tehnologija je Utah University u Salt Lake City-u. Novi proizvod razvila je tvrtka Sustainably Minded Interactive Technology (SMIT) iz New Yorka, a za prvu primjenu odabrala je Utah University zbog programa kojim studenti sufinanciraju održive projekte, a među njima se našao i njihov. Dovođenje Solar Ivy projekta na sveučilište zasluga je Toma Melburna koji je prikupio 42 tisuće dolara za prvu instalaciju. Preostalu trećinu potrebnih troškova pokriti će se iz zajedničkog sufinanciranja od strane svih studenata. Solar Ivy je sustav malih fotonaponskih panela u obliku lista koji mogu biti postavljeni u bilo kojoj formaciji te izgledaju poput bršljana koji raste na zidovima zgrada. Paneli proizvode električnu energiju koja se potom koristi unutar zgrade, a mogu biti napravljeni u bilo kojem obliku ili boji kako bi se uklopili u ambijent.
Portal croenergo.eu

Solarni bršljan
Ovaj inovativni sustav za prizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, koristi energiju vjetra i sunca, a svojim dizajnom u obliku tankih listova, prirodno se uklapa u ambijent. Tehnološka inovacija koja objedinjuje solarne panele i vjetrene turbine dolazi iz tvrtke SMIT (Sustainably Minded Interactive Technology), specijalizirane u projektiranju zelenih tehnoloških proizvoda. Paneli svojm dizajnom oponašaju formu i kretnje lista, a postavljeni na fasadu zgrade vizualno oponašaju izgled bršljana, prema čemu su i dobili ime „solarni bršljan“. Fleksibilni „listovi“ apsorbiraju sunčevu te energiju vjetra i tako proizvode energiju dostatnu za potrebe domaćinstva, a zbog fluidnosti pokreta kolektori upijaju sunčeve zrake iz različitih kutova i smjerova. Solarni bršljan izrađen je od polietilena prekrivenog tankim slojem fotonaponskih modula, a materijal je u potpunosti moguće reciklirati. Kako bi se prikupila energija svih panela, sustav je međusobno umrežen, no zahvaljujući svojoj fleksibilnoj građi može se postaviti na sve zgrade neovisno o njihovoj formi. Kreatori ovog projekta su brat i sestra, Samuel Cochran i Teresita Cochran, a razvili su dva modela panela: verziju sa i bez piezoelektričnog generatora.
Pročitano 571 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive