Akumulator TE-TO Zagreb
  Petak, 16 Prosinac 2016 22:07

  Akumulator TE-TO Zagreb

  U prizemlju Nove upravne zgrade Hrvatske elektroprivrede otvorena je izložba idejnih umjetničko-likovnih rješenja na akumulator topline Termoelektrane-Toplane Zagreb (TE-TO Zagreb). Na natječaj, koji je za potrebe HEP-Proizvodnje od 14. listopada do 23. studenog 2016. godine provelo Društvo arhitekata Zagreb, pristiglo je ukupno 11 radova. Od pristiglih radova, ocjenjivački sud je pobjedničkim proglasio rješenje autora Hrvoja Bilandžića i Tine Galešić, dok je drugoplasiranim proglašen rad autora Maše Rihtarić i Bojana Radoševića, a trećeplasiranim rješenje autora Željka Golubana. Autori prva tri rada dobili su i novčane nagrade u iznosu od 35, 21 i 14 tisuća kuna. S ciljem davanja vizualnog identiteta novoizgrađenom akumulatoru topline u Termoelektrani-Toplani Zagreb (TE-TO Zagreb), Društvo arhitekata Zagreb provelo je natječaj za odabir umjetničko-likovnog rješenja koje će se primijeniti na akumulator. Pravo sudjelovanja imale su sve fizičke i pravne osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od navedenih uvjeta: umjetnici sa završenom likovnom akademijom, arhitekti sa završenim arhitektonskim fakultetom, dizajneri sa završenim Studijem dizajna te umjetnici s redovnim članstvom u strukovnoj umjetničkoj udruzi (HDLU, ULUPUH, HDD, UHA i slično). Cilj provedbe natječaja bilo je dobivanje najkvalitetnijeg umjetničko-likovnog rješenja akumulatora topline koje će dati višu estetsku vrijednost samoj građevini, dok je ukupni cilj projekta podizanje identitetske, estetske i urbane vrijednosti građevine i pogona te podizanja ukupne urbane vrijednosti i suvremenije implementiranje kompleksa TE-TO Zagreb u urbanu strukturu Grada Zagreba. Riječ je o prvom takvom projektu koje će se provesti na nekom HEP-ovom postrojenju u Hrvatskoj, a nakon odabira pobjedničkog rješenja i idejnog projekta, krenut će se u ugovaranje glavnog projekta, a potom i u realizaciju. Akumulator topline u TE-TO Zagreb pušten je u rad u prosincu 2015. s ciljem optimizacije proizvodnje električne i toplinske energije i ušteda. Optimizacija proizvodnje postiže se upravljanjem viškom toplinske energije, koji se u akumulatoru pohranjuje u obliku tople vode. Kapacitet akumulatora, koji je visok 53 metra, iznosi 750 MWh, 150 MW, pri razlici temperature ulazne i izlazne vode do 40 stupnjeva Celzijusa. Riječ je o prvom projektu takve vrste koji je realiziran u Hrvatskoj, a koji je u skladu s odredbama Trećeg paketa energetskih propisa Europske unije značajno poboljšao radnu fleksibilnosti TE-TO-a Zagreb te opskrbu toplinskom energijom u Zagrebu.
  Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu

   

  AKUMULATOR TE TO


  HEP akumulator topline, TE-TO Zagreb

  U sklopu Pogona TE-TO Zagreb gradi se postrojenje Akumulatora topline. Akumulator topline je čelični spremnik promjera 24m i visine plašta od 47,50 m do 50,12 m. Temeljna konstrukcija čeličnog spremnika akumulatora topline sastoji se od armiranobetonske kružne ploče oslonjene na 69 armiranobetonskih pilota. Piloti su tlocrtno raspoređeni na četiri koncentrična prstena (kružnice).Temeljna ploča promjera je D=27 m i debljine d=200 cm.Ispod čeličnog stubišta temeljna ploča ima pravokutnu istaku tlocrtnih dimenzija cca 3.40 x 6.5 m koja se oslanja na 2 pilota.Svi piloti promjera su 1m i duljine 20m. U sklopu postrojenja gradi se još i pumpna stanica i stupovi vrelovoda novog postrojenja. Zgrada pumpne stanice je prizemna, pravokutnog tlocrtnog oblika dimenzija 20,36 m x 11,59 m, ukupne visine 8,56 m mjereno od kote uređenog terena. Trasa vrelovoda spaja dio od nove pumpne stanice do postojećeg bloka C i od nove pumpne stanice do spremnika akumulatora topline.
  www.ing-grad.hr


  U TE-TO Zagreb montirana krovna konstrukcija akumulatora topline

  Na akumulator topline u Termoelektrani-toplani Zagreb (TE-TO) na Žitnjaku je montirana krovna konstrukcija. Na akumulator topline u Termoelektrani-toplani Zagreb (TE-TO) na Žitnjaku je montirana krovna konstrukcija, čime je obavljen najzahtjevniji dio montaže te su završeni strojarsko-montažni radovi na tom postrojenju, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske elektroprivrede (HEP). "S obzirom da se radilo o podizanju i spuštanju krovne konstrukcije teške 30 tona na visinu od 50 metara, uz pomoć 1.200-tonske dizalice, taj delikatan zahvat morao se uskladiti i s vremenskim okolnostima te izvesti u danu bez padalina i vjetra", objašnjavaju iz HEP-a. Akumulator topline u TE-TO Zagreb prvo je takvo postrojenje u Hrvatskoj, ukupna vrijednost te investicije je oko 48,5 milijuna kuna, a izvođači radova su Đuro Đaković Holding i Montmontaža - Oprema. Direktor Termoelektrane-toplane Zagreb Damir Božićević najavio je završetak investicije u listopadu ove godine, nakon čega će uslijediti probni pogon postrojenja. U cilju optimizacije proizvodnje električne i toplinske energije i ušteda, izgradnja akumulatora topline započela je u ožujku 2014. Do kolovoza prošle godine završeni su glavni građevinski radovi, nakon čega je počela montaža čelične konstrukcije. Iz HEP-a ističu kako se takvi akumulatori topline sve više ugrađuju u kombi-kogeneracijska postrojenja širom svijeta, česti su u skandinavskim zemljama, a nama najbliži je u Ljubljani. To su razmjerno jednostavni uređaji - veliki spremnici tople vode, ugrađeni u sustave zagrijavanja ogrjevnog medija (vode) centraliziranih toplinskih sustava. Optimizacija proizvodnje postiže se upravljanjem viškom toplinske energije, koji se u akumulatoru pohranjuje u obliku tople vode. Kapacitet akumulatora u TE-TO Zagreb je 750 megavatsati (MWh), 150 megavata (MW), pri razlici temperature ulazne i izlazne vode do 40 stupnjeva Celzijevih, navode iz HEP-a. O montaži čelične konstrukcije krova na akumulatoru topline izvijestili su i na internet stranicama Đuro Đaković Holdinga. Pritom navode kako je u TE-TO Zagreb uspješno završena strojarska montaža plašta akumulatora topline, visine 50 metara, unutarnjeg promjera 24 metra i težine 688 tona, montiran gornji difuzor i vruća cijev. Čelična konstrukcija krova montirana je i podignuta na vrh akumulatora na visinu 50 metara. Krov spremnika, ukupne težine 35 tona, predmontiran je na tlu i podignut dizalicom nosivosti 1.200 tona, objašnjavaju iz Đure Đakovića.
  www.poslovni.hr

   

  AKUMULATOR TE TO 1

  AKUMULATOR TE TO 2

  AKUMULATOR TE TO 3

  AKUMULATOR TE TO 4

  AKUMULATOR TE TO 5

  AKUMULATOR TE TO 6

  Pročitano 1105 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive