400.000 radnih mjesta
  Nedjelja, 28 Srpanj 2013 16:26

  400.000 radnih mjesta

  Kada bi zemlje Europske unije primjenjivale postojeće europske propise o upravljanju otpadom, mogle bi otvoriti oko 400 tisuća radnih mjesta i štediti dragocjene resurse koji su na izmaku, upozorio je jedan europski dužnosnik. EU bi prema tematskoj strategiji iz 2005. trebao postati društvo koje nastoji izbjeći stvaranje otpada i koristi ga kao resurs, podsjeća europski informativni portal EurActiv. Revidirana okvirna direktiva o otpadu definirala je i obvezujuću 'hijerarhiju otpada', prema kojoj najviši prioritet ima sprečavanje nastanka otpada dok je njegovo odlaganje tek posljednje rješenje. Kako bi se uskladile s tom direktivom, zemlje članice moraju sastaviti konkretne planove za upravljanje otpadom. Do kraja ove godine moraju usvojiti i posebne programe za sprečavanje nastanka otpada kako bi se prekinula veza između gospodarskog rasta i nepovoljnog utjecaja na okoliš koji je povezan s generiranjem otpada. U govoru na Europskom poslovnom summitu predstojnik kabineta povjerenika EU-a za okoliš Janeza Potočnika Kurt Vandenberghe kazao je da je zadaća Komisije da jasno predoči vezu između upravljanja otpadom i makroekonomije. Zatražio je također postupno ukidanje subvencija povezanih sa zaštitom okoliša. Time se Vandenberghe pridružio nizu dužnosnika Europske komisije koji tvrde da će provedba postojećih propisa o upravljanju otpadom pomoći Europi da izađe iz recesije smanjenom potrošnjom energije i resursa. "Nema koristi od pritužbi poduzeća da su u krizi zbog prekomjerne regulative za zaštitu okoliša. Nismo u krizi zato što je regulativa prestroga već zato što je preblaga. Problem ne leži u propisima za zaštitu okoliša već u financijskim tržištima", upozorava on. "Nama u Europi ne treba nova regulativa za zaštitu okoliša već primjena postojećih propisa o otpadu", tvrdi on, ukazujući na potencijal za kreiranje 400 tisuća novih radnih mjesta. Zaštita okoliša nije nužno u sukobu s industrijalizacijom, upozorava on. "Naš cilj nije ukidanje industrije već njezina obnova, ali bazirana na manjoj količini materijala. Postoje studije koje pokazuju da je to moguće i profitabilno", tvrdi Vandenberghe.Europska unija smatra efikasnu upotrebu resursa ključnim pokretačem gospodarskog rasta i 29. svibnja objavit će preporuke zemljama članicama o mogućnostima za smanjenje otpada a time i pratećih poreznih opterećenja.
  croenergo.eu
   
   
  Nema zaštite okoliša bez regionalne politike
  Umag, 14. studenoga 2013. - Nema razvoja u Hrvatskoj i nema riješavanja problema zaštite okoliša bez jedinica lokalne samouprave i regionalne politike, naglasio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika u Umagu. Na skupu, na kojem je dvjestotinjak sudionika, Zmajlović je ocijenio da se u Hrvatskoj malo učinilo na gospodarenju otpadom, jer se i dalje više od 90 posto otpada odlaže a ne iskorištava. Ističe da gospodarenje otpadom predstavlja ekonomsku snagu gospodarstva jer, rekao je, "prema svim procjenama Hrvatska ima potencijal da udvostruči broj radnih mjesta u tom sustavu". Danas oko pet-šest tisuća ljudi radi u sustavu gospodarenja otpadom, potencijal je da to udvostručimo, a to se može samo ako ćemo poštivati zakone i standarde vezano za gospodarenje otpadom koje smo propisali, kazao je. Zmajlović je ocijenio da Hrvatska jako kasni u provođenju obveza koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji glede gospodarenja otpadom. "Da bismo ispunili cilj za koji nam je rok kraj ove godine, trebalo je biti izgrađeno najmanje 50 posto centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, a nemamo izgrađen ni jedan već će tek dva - i to Marišćina u Rijeci i Kaštijun u Puli biti izgrađena slijedeće godine", naglasio je Zmajlović. Dodao je da ne treba prebacivanje odgovornosti između države i jedinice lokalne samouprave, već treba partnerski odnos kojim bi se uspostavio sustav u skladu s najvišim standardima zaštite okoliša a istodobno ekonomski održiv. "Na raspolaganju imamo sredstva i znanje, i jasno je da je ponuda za partnerstvo u ovom projektu stvarna", poručio je ministar Zmajlović. Kazao je kako je novi Zakon o gospodarenju otpadom dodatan poticaj da se preciziraju obveze u sustavu gospodarenja otpadom, s time da je samo ove godine u nabavku opreme za gospodarenje otpadom u općinama i gradovima uloženo više od 50 milijuna kuna. Predsjednik Udruge gradova, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ustvrdio je da su zbog relativno visoko centralizirane organizacije države gradonačelnkove moći prilično ograničene dok su istodobno obveze i odgovornost velike. "Neprihvatljiva je teza da su gradonačelnici kočničari investicija. Nema gradonačelnika koji neće učiniti sve što je u njegovoj moći da se na području njegovog grada desi neka investicija", istaknuo je Obersnel. Izrazio je zadovoljstvo što je u novom prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju jasno naglašena uloga gradova kao nositelja razvoja na svom području. Sudionici skupa sutra će raspravljati o tome kako se gradovi pripremaju za budućnost i u kojem smjeru ide razvoj lokalne zajednice. [H]
  Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS
  Pročitano 2565 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive