Kondenzacija vode iz zraka
  Petak, 20 Travanj 2012 22:15

  Kondenzacija vode iz zraka

  U Abu Dhabiju je nedavno uspješno postavljen testni prototip uređaja za kondenzaciju vode koji koristi energiju vjetra za pogon. Francuski inovacijski startup Eolewater od listopada 2011. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uspješno testira revolucionarni način kondenziranja vode iz pustinjskog zraka. Svi smo vidjeli ledene čaše i boce s kojih se cijede kapljice vode zbog kondenzacije nastale hlađenjem vodene pare u zraku, i iako hvatanje vode iz zraka nije neka prevelika novina, francuski izumitelj i osnivač Eolewatera, Marc Parent, ugledao se na kondenzacijski sustav klima uređaja kada je osmislio komercijalni sustav hvatanja vlage pomoću vjetroturbina. Nakon niza godina dizajniranja raznih prototipa uspio je dokazati uspješnost konceptnog uređaja koji je u biti jedinica za hlađenje, kondenzaciju i filtraciju zraka. Od trenutka kada je prototip prošlog listopada pušten u rad u Abu Dhabiju, prosječna dnevna razina "hvatanja" svježe, čiste vode iz pustinjskog zraka kreće se oko 500-800 litara.

  Eole Water je tvrtka osnovana 2008. godine kao rezultat duljeg razdoblja istraživanja. Počeci istraživanja krenuli su 1997. god. na otoku Saint-Barthelemy na Karibima. Gospodin Marc Patent je dobio ideju kako proizvoditi pitku vodu korištenjem vjetroelektrane. Prvotna ideja je bila sakupljanje otpadnog kondenzata iz klimatizacijskog uređaja, no budući da su na tom području česti prekidi u isporuci struje pala je odluka da se voda sakuplja iz energije vjetra. Sa sjedištem u južnoj Francuskoj, tvrtka Eole Water je svjetski lider u području sustava za proizvodnju vode iz kondenzacijskog procesa. Ovaj ekološki proces omogućava proizvodnju neutralne vode bez ikakvog utjecaja na okoliš. Korištenjem revolucionarne i jedinstvene tehnologije Marc Patent ima ambiciozan plan: omogućavanje pitke vode dostupnom za dislocirana područja. S tom idejom na umu gospodin Marc Patent i njegov tim je konstruirao vjetroelektranu koja se bazira na procesu kondenzacije, budući da zemljina atmosfera sadrži i veliku količine vlage u zraku. Važno je napomenuti da atmosfera predstavlja neicrpan izvor neutralne vode (oko 13 000 km3). Uz pomoć "WMS 1000" vjetroelektrane tvrtka Eule Water koristi energiju vjetra za kondenzaciju vlage iz zraka. Vlažan zrak se usisava, a vlaga iz zraka zatim kondenzira kako bi se dobila voda. Ovaj inovativni proces ostvaruje efekt kiše unutar vjetroelektrane i proizvodi do 1500 litara vode na dan.

  Ovaj inovativni proces je rezultat suradnje tvrtke Eole Water s odabranim partnerima. Eole Water je u ovom poslu partnere odabrao prema specifičnim kriterijima te mogućnostima za postizanje vremenskog roka. Direktor odjela marketinga Thibault Janin izjavio je slijedeće: "Danfoss je odabran iz razloga što je svjetski lider u području kompresora s promjenjivim brojem okretaja. Vještine i iskustvo koje posjeduje Danfoss su ključni faktori za razvoj tako kompleksnog stroja kao što je naš." U vjetroelektranu su ugrađena dva VSH170 kompresora u paralelnom radu. Time se osigurava učinkovit rad rashladnog sustava unutar vjetroelektrane. Performer VSDTM se ipak prefereira za rad pri konstantnim brojem okretaja, i to iz dva razloga:

  1. Vjetroelektrana dobavlja energiju kroz DC sabirnicu, a paket baterija omogućava primjenu CDS302 pogona direktno na istosmjernu struju. U tom slučaju nema potrebe za ugradnjom DC/AC pretvarača čime se postiže 15% veća učinkovitost električnog kruga uz značajne uštede u pogledu investicijskih troškova.

  2. Budući da kompresor radi u frekvencijskom području od 30 Hz do 90 Hz, moguće je odvlaživanje zraka i pri malom broju okretaja. Budući da je dobivena snaga iz energije vjetra varijabilna, nužno je omogućiti start kompresora i pri maloj količini (brzini) vjetra.

  2
  3
  3
  Pročitano 1701 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive