SAD - Smartlet Station
  Srijeda, 01 Veljača 2012 20:23

  SAD - Smartlet Station

  Tvrtka Coulomb Technologies postavila je svoju prvu javnu Smartlet stanicu na kojoj će vlasnici automobila na električni pogon moći puniti baterije. Najveći minus vozila na električni pogon čini Smartlet stanice njihovom neophodnom pratećom infrastrukturom u budućnosti i potreban je veliki broj stanica. Radi se naravno o relativno kratkom dosegu na jednom punjenju. Iako to možda ne predstavlja velik problem onima koji se planiraju voziti do dućana i natrag, za one koji bi se otisnuli na dalja putovanja to je velik problem. Upravo iz tog razloga potrebno je razviti javnu mrežu stanica na koje će se moći priključiti električna vozila kako bi napunili svoje baterije. Tvrtka Coulomb Technologies otišla je daleko na tom području, stvorivši kompletan sustav imena "Smartlet Charging Stations". Zamišljeno je kako bi svaki vozač posjedovao karticu putem koje bi mogao pristupiti "punjaču" i koja bi vodila evidenciju o njegovim aktivnostima i troškovima, razmjenjivala podatke sa centrom za autentifikaciju, i drugo. Njihova prva javna Smartlet stanica postavljena je u gradu San Jose, u Kaliforniji. Uz nju se nalazi i parking mjesto rezervirano samo za vozila na električni pogon koja žele pristupiti stanici. Registracija i izdavanje kartice trenutno je besplatno, a punjenje se naplaćuje fiksno, ovisno o tome da li ste uzeli paket koji uključuje 10 punjenja mjesečno, ili pak onaj koji nema limita. Stanovnici San Josea mogu se na ovu uslugu pretplatiti putem interneta, a sama stranica služit će i za pronalaženje Smartlet stanica u vašoj blizini, te će obavještavati pretplatnike da li su one zauzete ili slobodne. Ovisno o opskrbljivaču strujom, postoji mogućnost da punjenje na ovim stanicama bude potpuno besplatno, neovisno o tome na koji se paket vlasnik električnog automobila pretplatio. U tom slučaju stanica će nositi oznaku "free". Ako pak odluče da korisnici moraju participirati sa određenim iznosom, stanica će nositi oznaku "commercial". Tvrtka Coulomb Technologies namjerava postaviti još javnih Smartlet stanica, a o realizaciji tog plana trenutno pregovara i sa drugim gradovima. Osim jedne javne, njihova ChargePoint mreža sastoji se od još tri Smartlet stanice koje se nalaze u blizini sveučilišnog kampusa u San Joseu. No, da vas nebi zbunili, ovo nije prva javna stanica za punjenje električnih automobila ikada. Jedna već godinama postoji u Londonu. Ovo je prva javna stanica ove tvrtke, ali vjerojatno i prva sa potpuno razvijenim sustavom registracije, naplate i korištenja.
  autoholik.net
   

  Kada govorimo o ekspanziji automobila na električni pogon, Smartlet tehnologija definitivno je neizostavna karika u njihovom razvoju. Već i ptice na grani znaju da će automobili na električni pogon, plug-in hibridi, i slični postati svakidašnja pojava, baš kao što su to automobili koje gledamo danas. U skladu sa time, potrebno je uvesti nove tehnologije koej se tiču popratne infrastrukture za takva vozila. Najveće pitanje koje se postavlja u vezi naših budućih "elektro" automobila je punjenje njihovih baterija. Uštekati automobil u utičnicu i nije neki problem ako se nalazite kod kuće. No, što bi se dogodilo da ste na poslu, u gradu, ili nedaj bože na dugom putu?! Odgovor je:Smartlet postaja! Tvrtka Coulomb Technologies jedna je od prvih koja je ponudila vrlo kvalitetno rješenje problema. Njihove stanice nazvane "Smartlet Charging Stations", pravo su tehnološko čudo. Radi se o mjestima gdje ćete moći prištekati i puniti svoj električno pogonjen automobil. Zamišljeno je kako bi svaki vozač posjedovao karticu, putem koje bi se mogle pratiti njegove aktivnosti, razmjenjivati podaci sa centrom za autentifikaciju, zbrajati troškovi, ali i kako bi uopće mogao pristupiti "punjaču". Sustav bi funkcionirao preko nisko tarifne, bežične personalne mreže slabijih brzina, koja služi razmjeni podataka između blizu postavljenih uređaja (maksimalna razdaljina je 10 m). Poznata je i pod oznakom 802.15.4. Glavno obilježje ovakvih mreža su niski troškovi proizvodnje i jednostavnost, ali sa naglašenom fleksibilnosti. Osim personalne mreže, sustav podržava i GSM/GPRS tehnologiju. Procedura korištenja Smartlet mreže sastoji se od nekoliko koraka. Prvi je prilaženje displayu stanice sa svojom karticom kako bi se obavila autorizacija. Ako ona bude uspješna, automatski vam se otključavaju mala vrata iza kojih se nalazi utičnica. Na nju zatim spajate svoj automobil, a vitalne informacije možete pratiti na displayu stanice. Punjenje se zaustavlja prislanjanjem kartice na display, nakon čega morate izvaditi kabel i zatvoriti vratašca. U slučaju da se punjenje nasilno prekine bez vaše autorizacije, na mobitel će vam stići obavijesni SMS ili email. Tehnologija Smartlet stanica čini se idealnom, a moguća komercijalizacija najavljuje se ubrzo.
  autoholik.net
  Pročitano 1264 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive