Autonomna vozila
  Subota, 02 Ožujak 2019 21:10

  Autonomna vozila

  BMW i Daimler zajedno razvijaju automobil koji će voziti sam. Makar su tradicionalno ljuti konkurenti, BMW i Daimler će zajedno istraživati sustave pomoći u vožnji koji bi na koncu doveli do automobila koji bi doista vozio sam. Jer ti troškovi su golemi. Makar su tradicionalno ljuti konkurenti, BMW i Daimler će zajedno istraživati sustave pomoći u vožnji koji bi na koncu doveli do automobila koji bi doista vozio sam. Jer ti troškovi su golemi.Suradnja BMW-a i Daimlera je utoliko logičan korak, tim više što i inače automobilski koncerni surađuju mnogo prisnije nego što to misle njihove mušterije. Već mnogi koncerni zajednički istražuju pogone koji bi bili alternativa fosilnom gorivu, a autonomna vožnja je tehnološki izazov koji nije mnogo manji od odricanja nafte. U konkretnom slučaju suradnje automobilskih koncerna iz Stuttgarta i Münchena, prednost će biti golema: i jedan i drugi će nastaviti svoju suradnju s dosadašnjim partnerima, dakle Boschom i Intelom, a ovdje će donijeti svaki svoje iskustvo i rezultate istraživanja koja su ih već koštala mnogo novaca. „Mi dosljedno nastavljamo našu strategiju i tu donosimo stručnost dva predvodnika u tehnologiji", hvali se Klaus Fröhlich, član uprave BMW-a zadužen za razvoj. Slično govori i član uprave Daimlera, Ola Källenius: „Umjesto individualnih i usamljenih rješenja nama je najvažnije stvoriti pouzdan cjelovit sustav koji će našim mušterijama pružiti korist koju će i osjetiti." Time će se uštedjeti ne samo mnogo novaca, nego i vremena dok i Daimler i BMW ne predstave takve „pametne" automobile. To ne znači da će to biti sutra, ali do godine 2025. bi ti koncerni onda imali vozila koja bi zadovoljavala takozvani stupanj 4 Međunarodnog udruženja proizvođača automobila (SAE). Po njemu, vozilom bi uglavnom upravljalo računalo, ali u njemu će još uvijek sjediti osoba koja zna voziti jer bi ga sustav u određenim, vrlo složenim okolnostima mogao zatražiti da ipak preuzme kontrolu nad vozilom. Tek stupanj 5 pretpostavlja vozilo koje će moći baš sve kao i s vozačem od krvi i mesa. To još uvijek nije lagan cilj, osobito u zadaćama koje su ljudskom vozaču toliko jasne i uobičajene da o njima gotovo uopće ne razmišlja – ali u računalu „lete svi osigurači". Samo jedan primjer: stručnjacima za promet je poznato kako po kontaktu očima između vozača i pješaka, vozač onda zna da pješak želi prijeći cestu, a pješak shvaća da ga je vozač vidio i da će ga pustiti. Tu onda neće biti ni vozača prema kojem će se pješak ravnati, a i računalo ima mnogo muka shvatiti, da li netko zuri u automobil jer želi prijeći cestu ili tek tako, iz dosade. Bilo bi mnogo lakše i da su pješaci roboti...
  www.dw.com

   

  TOYOTA ULAŽE U BUDUĆNOST Japanski gigant planira potrošiti gotovo 3 milijarde dolara razvoj softwarea za autonomnu vožnju
  Japanska autokompanija Toyota najavila je ulaganje od više od 2,8 milijarde dolara u razvoj softwarea za autonomnu vožnju, posljednji hit u sve intenzivnijoj tehnološkoj borbi među velikim kompanijama, piše Reuters. Ovim će pothvatom Toyota udružiti snage s dvoje svojih dobavljača, Denso Corp i Aisin Seiki Co, i osnovati novu tvrtku, Toyota Research Institute - Advanced Development, fokusiranu na istraživanja i razvoj automatskih vozila. 90% tvrtke bit će u Toyotinu vlasništvu dok će druge dvije kompanije posjedovati svaka po 5% nove tvrtke za koju je predviđeno da će imati 1000 zaposlenika. Misija kompanije je na što efektivniji i "narušavajući" način ubrzati razvoj softwarea i povećati sposobnosti Toyota Grupe zapošljavanjem vrhunskih software inženjera - rekao je James Kuffner, voditelj ovog pothvata i direktor nove tvrtke. Osnutak nove Toyotine tvrtke potaknut je proizvodnjom autonomnih i električnih automobila tvrtki poput Wayma i Tesle koje su izazvale tradicionalne proizvođače automobila. Toyota je samo jedna od autokompanija koja ulaže u tehnologiju automatske vožnje. Volkswagen i Hyundai nedavno su sa startupom Aurora Innovation iz Silikonske doline postigli dogovore o razvoju autonomnih vozila, a General Motors najavio je da će masovno proizvoditi autonomne električne automobile do kraja 2019. Zbog razvoja ove tehnologije Google je sa svojim Waymom čak postao dijelom sudske tužbe protiv Ubera. Osim toga, Toyota ulaže milijardu dolara u umjetnu inteligenciju i ostale tehnologije u svojem institutu smještenom u SAD-u te je postala tehnološkim partnerom Microsoft Corp-a i Uber Technologies.
  www.jutarnji.hr


  VOLKSWAGEN I TOYOTA UDRUŽILI SU SNAGE Zajedno će razvijati hibridna, električna i autonomna vozila
  Poslovanje njemačkog Volkswagena s kamionima i autobusima i Toyotin proizvođač kamiona Hino Motors dogovorili su partnerstvo u razvoju tehnologija hibridnih vozila, umrežavanja, električnih vozila i autonomnih sustava vožnje. Dvije će kompanije ostati neovisne, a zajedno će razvijati inovativne tehnologije, stoji u zajedničkom priopćenju, objavljenom u četvrtak.Uprave i njihovi predstavnici oformili su odbor na kojem će raspravljati o dugoročnim ciljevima, istraživati i procjenjivati suradnju na postojećim tehnologijama. Također, analizirat će inicijative za nove tehnologije u tom sektoru. Udruživanjem snaga u strateškom partnerstvu dvije će kompanije "dobiti mogućnost širenja utjecaja na svjetskoj razini i izgraditi superiornu poziciju koja će im omogućiti da se uspješno uhvate u koštac s izazovima u industriji", ističe se u priopćenju.
  www.jutarnji.hr

  Pročitano 114 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive