Koncept automatskog parkiranja
  Petak, 25 Siječanj 2019 22:17

  Koncept automatskog parkiranja

  Hyundai i Kia su razvili sustav automatskog parkiranja i bežičnog punjenja električnih automobila. Sustav na kojem zajednički rade, Kia i Hyundai, prema njihovom konceptu bi trebao rasteretiti vozače od dosadnog traženja parkirnih mjesta te punjenja akumulatorskih baterija. Naziv sustava je AVPS, skraćeno od Automated Valet Parking system a trebao bi koristiti dvije prepoznatljive tehnologije tipično vezane uz električne automobile – bežično punjenje te autonomnu vožnju bez potrebe za vozačem. Novi sustav će automatski usmjeravati vozila prema obližnjim slobodnim bežičnim punionicama. Kada se baterije u vozilu napune, automobil će se sam, zahvaljujući AVPS sustavu, premjestiti i sparkirati na najbliže slobodno parkirno mjesto. Time u Hyundaiju planiraju smanjiti potencijalne gužve koje bi se mogle stvarati kod punionica ukoliko sustav ne bi bio umrežen i automatiziran. Kako bi sustav funkcionirao, potrebna je stalna umreženost te komunikacija između svih sudionika. Naravno radi se o komunikaciji između samih autombila i ostatka infrastrukture tako da vozač ne mora sam odlučivati gdje će automobil ići. Ipak, automobil će kontinuirano informirati vozača o tome gdje ide i što će sljedeće raditi. U tom cijelom procesu, prikuplja i podatke raspoloživosti električnih punionica a kasnije i slobodnih parkirnih mjesta. Inovativni korejski proizvođači automobila objašnjavaju postojanje ovakvog sustava rastućom potražnjom i kupovinom električnih automobila. U skladu s time trendovima Hyundai i Kia nastoje pripremiti tehnologiju koja bi trebala eliminirati potrebu za nepotrebnim čekanjem na slobodnu punionicu ili pak monotonim traženjem parkirnog mjesta. AVPS sustav je još uvijek u svojim začetcima a trebat će da bi bio potpuno funkcionalan tzv. četvrti stupanj autonomnosti automobila a ujedno i široku rasprostranjenost iste te tehnologije. U Hyundaiju i Kiai očekuju da će sam sustav biti spreman i u operativnoj fazi do 2025. godine. Njihova ostala predviđanja uključuju samovozne automobile na određenim tržištima 2021. godine, a potpuno autonomna vozila otprilike 2030. godine.
  vozim.hr

   

  HD SELF PARKING 750 1

  HD SELF PARKING 750 2

   

  Auti će u budućnosti samostalno parkirati, a baterije će se puniti bežično
  SUSTAV omogućava lakše punjenje električnih vozila s autonomnom funkcijom parkiranja. Kia i Hyundai su predstavili koncept za bežično punjenje električnog vozila i potpuno automatsko parkiranje (AVPS - Automated Valet Parking System). Sustav će vozačima olakšati parkiranje i punjenje električnih vozila. Vozilo s napunjenom baterijom će se samo automatski ukloniti s mjesta za punjenje i time drugim električnim vozilima omogućiti punjenje. Princip rada sustava je sljedeći. Nakon naredbe za punjenje vozila preko pametnog telefona, vozilo će se automatski odvesti do slobodnog mjesta i započeti punjenje. Kada baterija vozila bude u potpunosti napunjena, vozilo će se samo pomaknuti na prazno mjesto za parkiranje pomoću sustava AVPS te tako omogućiti punjenje drugim vozilima. Uz to, kada vozač pozove svoje vozilo, isto će se automatski odvesti na lokaciju vozača. Cijeli proces zahtijeva neprestanu komunikaciju između električnog vozila, parkirališta, sustava punjenja i, naravno, vozača. Parkiralište pritom šalje lokacije raspoloživih mjesta za parkiranje i punjenje. Očekuje se da će ovaj sustav postati komercijalno dostupan 2025. godine kada će biti lansirana vozila opremljena tehnologijom autonomne vožnje 4. stupnja. Video prikaza djelovanja sustava punjenja električnog vozila i automatskog parkiranja pogledajte u nastavku.
  www.index.hr

   

  HD SELF PARKING 750 3

  HD SELF PARKING 750 4

   

  Pročitano 185 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive