GE Haliade-X vjetroturbina
  Subota, 19 Siječanj 2019 18:02

  GE Haliade-X vjetroturbina

  Najveća vjetroturbina na svijetu visine 260 m ima rotor promjera 220 m i može da napaja energijom 16 tisuća domova. Nizozemski grad-luka Roterdam poširiti će uskoro svoje kapacitete za proizvodnju obnovljive energije najvećom vjetroturbinom na svijetu. Vjetroturbinu snage 12 MW, nazvanu Haliade-X, razvila je kompanija GE Renewable Energy. Njen prototip biti će postavljen u Roterdamu na ljeto 2019. godine, a potpisani ugovor obuhvaća pet godina testnog perioda i petnaest godina rada i održavanja. Kada bude podignuta i puštena u rad, Haliade-X preuzeti će titulu najveće i najsnažnije vjetrotubine od modela proizvođača MHI Vestas snage 9 MW, koji je smješten u okviru „plutajućeg“ vjetroparka na morskoj pučini (offshore) u Aberdinu, u Škotskoj. Izumitelji tvrde da samo jednim okretom oko svoje osi može da proizvede dovoljnu količinu energije neophodne za napajanje prosječnog domaćinstva u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom jednog dana. „Širenje broja vjetroelektrana na moru treba nam radi borbe protiv klimatskih promjena. Ushićeni smo zato što je GE kao svoju testnu lokaciju za najveću vjetroturbinu na svijetu izabrao baš našu luku i na taj način nam pomogao da ubrzamo prelazak na čistu energiju„, izjavio je Alderman Bonte, odgovoran za energetsku tranziciju Roterdama. Iako je i Haliade-X predviđena za pučinu, zbog olakšanog pristupa tijekom testiranja i dostupnosti podataka, ona će ipak biti montirana na kopnu. Vjetrenjača će biti visoka 260 metara, a lopatice turbine, duge 107 metara, proizvedene u Francuskoj. Postoji mogućnost da na godišnjem nivou generira 67 GWh. U uvjetima koji vladaju u Njemačkoj na Sjevernom moru može da proizvede dovoljno energije za 16 tisuća kuća. Tvrtke ulažu novac u sve veće offshore turbine zato što one hvataju više vjetra i posljedično proizvode više energije. Ovo svojstvo gigantskih vjetroturbina posebno je privlačno rukovaocima vjetroelektrana zato što manji broj vjetrenjača pojednostavlja rukovođenje i pojeftinjuje troškove održavanja. Na ovaj način energija vjetra postaje sve pristupačniji i konkurentniji obnovljivi izvor.
  www.energetskiportal.rs

   

  HD HALAIADE 750 1

  HD GENERAL ELECTRIC 750 1

   

  GE je odlučio u Nizozemskoj ove godine podignuti vjetroturbinu visine čak 260 metara i kapaciteta 12 megavata
  General Electric je objavio svoj plan da ovoga ljeta krene u izgradnju prve, prototipne, vjetrenjače za proizvodnju električne energije koja će po svojim dimenzijama prestići bilo koju drugu do sada izrađenu u svijetu. Ova gigantska vjetroelektrana, nazvana Haliade-X, poslužit će za testiranje koncepta koji bi u potpunosti trebao zaživjeti i u komercijalnu upotrebu stići 2021. godine. GE-ova vjetrenjača bit će visoka 260 metara, ako se mjeri od tla do najvišeg vrha koji dotiču njezine lopatice. Za usporedbu iz kompanije kažu kako je to tri puta više od Kipa slobode te gotovo pa usporedivo s visinom Eiffelovog tornja. Lopatice koje će pogoniti turbinu će imati ukupni raspon od 220 metara, a pri okretanju će prebrisati površinu od gotovo nevjerojatnih 38.000 kvadratnih metara. Kapacitet ove vjetroturbine, kada jednom počne proizvoditi električnu energiju iz vjetra, bit će 12 megavata, a godišnje se procjenjuje da bi mogla u Sjevernom moru proizvesti oko 67 GWh struje – dvostruko više od najjačeg aktualnog modela General Electrica. Procjenjuje se da bi na spomenutoj lokaciji mogla proizvesti oko 63% električne energije u usporedbi s teoretski maksimalnim godišnjim kapacitetom, što je oko 5 do 7 postotnih poena više od konkurencije. U projekt Haliade-X General Electricova podružnica GE Renewable Energy planira ukupno uložiti 400 milijuna dolara, a na ovaj će prototip otići tek manji dio te svote.
  www.bug.hr

   

  HD HALAIADE 750 2

  HD GENERAL ELECTRIC 750 2

  Pročitano 265 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive