Baterijska skladišta energije
  Subota, 23 Lipanj 2018 22:11

  Baterijska skladišta energije

  Mercedes pretvara elektranu na ugljen u skladište energije s baterijama za električne automobile. Daimlerova podružnica Mercedes-Benz Energy sa svojim partnerima pretvara nekadašnju „prljavu“ elektranu na ugljen u veliko postrojenje za skladištenje energije, koristeći gotovo 2 hiljade baterijskih modula za svoja elektična vozila. Da su baterije usmjerene u proizvodnju automobila, umjesto u ovaj projekt, na ulicama je moglo da se nađe 600 električnih Mercedesa. Po uzoru na Teslu i Tesla Energy, i Mercedes je odlučio da svoje iskustvo u baratanju sa baterijama za elektromobile pretoči u izgradnju nepokretnih projekata za „čuvanje“ energije. Upravo s tim ciljem je 2016. godine i nastao Mercedes-Benz Energy. „Baterije koje se upotrebljavaju u projektima za energetsko skladištenje razvijene su istom tehnologijom kao i one koje Mercedes stavlja u svoje automobile na električni i hibridni pogon i ispunjavaju najviše standarde kvaliteta, pouzdanosti i sigurnosti“, tvrde u poduzeću. Iza njih je već nekoliko uspješno realiziranih projekata od kojih je jedan postavljanje 3 tisuće litij-ionskih baterija za pohranjivanje 17,4 MWh u hanoverskom okrugu Herenhauzenu (Njemačka). Transformirana elektrana na ugljen u Elverlingsenu, u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, biti će nešto manje „energična“ u odnosu na „energetski magacin“ u Hanoveru – 1920 baterija skladištiti će 9,8 MWh. Elektrana je izgrađena 1912. godine i nedavno je zatvorena. Veliko skladište energije koristiti će se za balansiranje i stabilizaciju njemačke energetske mreže koja je poslednjih godina svoje kapacitete proširila velikim brojem snabdjevača iz sektora obnovljivih izvora. U Mercedesovim baterijama čuvati će se upravo „čista energija“ u onim slučajevima kada postoji višak proizvodnje, te je ona nepotrebna. Sistem baterija u Everlingsenu stoga se smatra simbolom otklona od izrabljivanja fosilnih goriva (ugljena) ka održivoj alternativi koja će doprinijeti smanjenju emisija ugljik-dioksida.
  www.energetskiportal.rs


  Belgija: Instalirano gotovo 30MW Teslinih baterija za balansiranje električnog snabdjevanja
  Kompanija Tesla prestavila je svoj posljednji veliki niz baterija, ovaj put instaliran na tlu europskog kontinenta. Europska električna mreža osigurava električnu energiju za 400 miliona ljudi i najveća je na svijetu. Ukupno 140 elektrokemijskih uređaja i invertora, zajedničke snage 28 megavata (MW), priključeno je na mrežu belgijskog gradića Terhilsa. Služiti će za sprječavanje poremećaja i nedostataka u snabdjevanju strujom i stabilizaciju elektroenergetske cjeline. Prema navodima ovog američkog proizvođača električnih vozila, punjača i baterija, od početne faze do krajnje faze projekta proteklo je 6 mjeseci, dok je sama postavka sistema trajala oko pet tjedana. Osnovna svrha Teslinih baterija je da skladište električnu energiju kada je proizvodnja suviše visoka i oslobađaju ju kada opadne. Na promjene frekvencije struje trebalo bi da reagiraju u veoma kratkom roku, 100 puta brže od klasičnih sistema koji proizvode energiju iz fosilnih goriva. Reklamira se kao čist način za održavanje ravnoteže u mreži. „Belgijski strujni magacin“ vrijedan je 11 miliona dolara, a energiju iz njega crpjeti će i komercijalni i industrijski potrošači. Jedan je od najvećih baterijskih kapaciteta u Europi koji svojim potencijalima doprinose funkcioniranju električne mreže. Iako posjeduje tek oko djelić snage slične „banke“ energije iz Južne Australije (100MW), njihova namjena je ista – baš kao što će biti i namjena budućih projekata poduzeća Elona Maska.
  www.energetskiportal.rs

  Pročitano 143 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive