Energijska djelotvornost je trend
  Utorak, 21 Lipanj 2011 08:27

  Energijska djelotvornost je trend

  Tvrtka Johnson Controls objavila je svoj peti godišnji izvještaj. Pokazatelji energetske učinkovitosti u 2011. godini koji daje generalni pregled situacije s energetskom učinkovitosti u svijetu. Ove godine sudjelovalo je više od 3.800 ispitanika iz cijelog svijeta među kojima su bili visoki rukovodioci tvrtki. Više od polovice ispitanika došlo je iz komercijalnog sektora, uz zastupljen industrijski sektor i institucije. Mnogi odgovori se nisu bitno razlikovali od prošlogodišnjih, a primijećeno je samo umjereno povećanje razine svijesti i djelovanja. Primijećeno je da se veći naglasak sve više stavlja na upravljanje energijom, ali navode se i određeni izazovi. Ne iznenađuje da stručnjaci iz Kine i Indije pridaju najveću važnost upravljanju energijom, s ukupno 88 posto ispitanika iz Indije koji su izjavili da je to pitanje izuzetno ili vrlo važno, u usporedbi s 66 posto njih iz SAD-a i Kanade. U svakoj zemlji, općenito, važnost pitanja eneregtske učinkovitosti i dalje raste. 

  Kao glavni motiv pokretanja programa za energetsku učinkovitost još uvijek se navodi želja za ostvarivanjem ušteda, iako ove godine, za razliku od prošle, važniju ulogu igraju i popusti i poticaji. Po prvi put je ipak navedena i sigurnost opskrbe energijom kao jedan od tri najvažnija razloga, posebice kod stručnjaka iz Kine, Indije i Europe. U Sjedinjenim američkim državama na trećem mjestu je bio naveden i javni imidž, što je zanimljiva razlika u odnosu na druge regije, s obzirom na činjenicu da se cijena nafte ipak vratila na 100 dolara po barelu i da je Obama proglasio kraj perioda energetske nesigurnosti. Prošle godine većina je ispitanika mislila da će cijene energije potiho rasti, što vrijedi i za ovogodišnje istraživanje. Više od 80 posto sudionika u svakoj regiji kaže da će cijene energije rasti, s prosječnim prognozama koja se kreću oko 11 posto, u usporedbi s 9 posto prošle godine. 

  Kao jedan od pokretača tržišta ove godine navedeni su poticaji, posebice državni poticaji. Jedno od najvećih područja u kojem je zamijećena promjena percepcije je “zelena” certifikacija zgrada. Broj ispitanika s barem jednom zeleno-certificirano zgradom je skočio s 19 na 37 posto, a još 32 posto njih izjavilo je da su uključili u gradnju neke “zelene” građevinske elemente i bez formalne certifikacije. Iako Europa već godinanama pazi kako gospodari energijom, taj trend tek započinje u SAD-u te se pretpostavlja da će brojka “zelenih” građevina rasti u nadolazećim godinama. Što se tiče mjera energetske učinkovitosti, tu predvode poboljšanja u upravljanju rasvjetom i grijanjem-ventilacijom-klimatizacijom (HVAC), zatim promjene u navikama ljudi te promjene u upravljanju energijom u vrhuncu potražnje (peak demand management). Samo je 1 posto upravitelja zgrada s više od 46.000 četvornih metara rekao je da nisu poduzeli nikakve mjere energetske učinkovitosti u posljednjih 12 mjeseci. 

  Senzori pokreta ili foto senzori za kontrolu rasvjete najpopularnija su mjera za postizanje energetske učinkovitosti. Slijede prilagođene kontrole za upravljanje grijanjem-ventilacijom-klimatizacijom (HVAC), zatim povećanje svijesti i promjene navika među korisnicima te zamjena neučinkovite opreme prije kraja svog životnog ciklusa. U SAD-u, ispitanici su se fokusirali na rasvjetnu tehnologiju te je gotovo 60 posto njih izjavilo da će ona doživjeti značajan rast važnosti na tržištu u sljedećih nekoliko desetljeća. S njima se slažu i ispitanici iz gotovo svih drugih regija – oko 35 posto njih je također izabralo rasvjetu. U Kini i SAD-u vide tehnologije pametnog zgradarstva (Smart Building Technologies) kao važan segment tržišta u sljedećih 10 godina, dok je istog mišljenja samo oko četvrtina Europljana.

  Ne čudi da je nedostatak novca na vrhu prepreka koje ispitanici vide za ostvarivanje projekata energetske učinkovitosti. Na drugom mjestu je nedovoljan povrat investicije (ROI) s 19 posto ispitanika koji to navode kao ograničenje. Kapitalni su troškovi manji problem u indijskom i kineskom tržištu nego što su bili u Sjevernoj Americi i Europi. Tehnička stručnost je iznenađujuće viđena kao veći problem za ispitanike iz Kine i Indije, nego iz Europe ili SAD-a. Pozitivna je činjenica da je 76 posto ispitanika navelo uštedu energije ili smanjenje emisije ugljičnog dioksida kao glavni cilj ovih mjera. Gotovo polovica tvrtki mjeri i snima svoju potrošnju energije barem jednom tjedno. Taj podatak međutim izgleda manje ružičasto kada se otkrije da samo 15 posto njih pregledava i analizara te informacije na tjednoj osnovi. Međutim, gotovo polovica poduzeća pregledava te podatke mjesečno. Od anketiranih kineskih tvrtki 84 posto je navelo osoblje kao važan dio svojih programa energetske učinkovitosti, u usporedbi sa samo 45 posto njih u SAD-u. Vlastiti kapital i dalje je izvor sredstava za poboljšanja energetske učinkovitosti, s tri četvrtine ispitanika koji su izjavili da će u tu svrhu koristiti unutarnje proračune u sljedeće dvije godine.
  www.zelenaenergija.org
  Pročitano 1432 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive