Čista energija na EU otocima
  Ponedjeljak, 11 Ožujak 2019 23:06

  Čista energija na EU otocima

  Hrvatski otoci Brač, Cres, Hvar, Korčula i Lošinj krenuli su s energetskom tranzicijom. Tajništvo za čistu energiju na EU otocima održalo je ovog vikenda radionice energetske tranzicije na kojima su sudjelovali predstavnici s Brača, Cresa, Hvara, Korčule i Lošinja. Hrvatski otoci su prvi europski otoci na kojima se održavaju radionice i koji prvi kreću u proces energetske tranzicije uz podršku Tajništva. Početkom veljače, Tajništvo koje je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pomogao pokrenuti i financirati, objavilo je popis 26 europskih otočkih zajednica čime je i službeno pokrenuta njihova tranziciju prema čistim izvorima i oblicima energije. Među 26 izabranih otoka našle su se i 4 hrvatske otočke zajednice: cresko-lošinjski arhipelag te Brač, Hvar i Korčula. Dvodnevne radionice, organizirane uz pomoć Pokreta otoka kao lokalnog partnera, okupile su tridesetak predstavnika odabranih otoka koji su, uz asistenciju stručnjaka, postavili prve temelje planova energetske tranzicije. Cresko-lošinjski arhipelag, izdvojen kao jedan od 6 europskih pilot projekata, plan energetske tranzicije bi trebao imati spreman do kraja ljeta 2019. Preostalih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu, planove će imati do ljeta 2020. Unatoč obilju obnovljivih izvora energije, mnogi otoci trenutno ovise o fosilnim gorivima i uvozu energije s kopna. Tranzicija na čiste izvore energije može pomoći otocima ne samo da postanu samodostatniji i prosperitetniji, već im otvoriti i nove mogućnosti zapošljavanja u svojim zajednicama te usmjeriti daljnji razvoj otoka. Picula, koji je i potpredsjednik parlamentarne međuskupine EP za otoke, izjavio je: "Hrvatski otoci su prihvatili izazov energetske tranzicije koja je budućnost Unije. Predanost političkog vodstva izabranih otoka, kao i civilnog i poslovnog sektora, vidim kao najbolji jamac uspjeha cijelog projekta. Tajništvo za otoke i Inicijativa čiste energije za EU otoke promoviraju Uniju kao zajednicu koja najbolje pomaže onima koji znaju gdje žele stići. Drago mi je da sam na tom putu mogao dati svoj obol! Na moju pomoć otočani uvijek mogu računati“. Tajništvo za otoke osnovano je u lipnju 2018. godine, godinu dana nakon što je zastupnik Picula s dvoje kolega progurao amandman kojim je osigurano dva milijuna eura za njegovo funkcioniranje. Cilj Tajništva za čistu energiju na EU otocima je pomoći što većem broju europskih otoka pokrenuti i unaprijediti svoju tranziciju čiste energije na način koji uključuje sve otočke dionike. Na rad Tajništva nastavit će se i tzv. "Facility" kroz koji je Europska komisija osigurala dodatnih deset milijuna EUR za infrastrukturne projekte u području čiste energije na europskim otocima. Raspisivanje prvog natječaja se očekuje za kraj 2019. godine.
  h-alter.org


  TAJNIŠTVO ZA OTOKE – Otvoren poziv za iskazivanje interesa energetske tranzicije EU otoka
  Dvadeset i šest otoka dobit će tehničku i stručnu podršku za prijelaz na ”čistu energiju”, odnosno za provedbu energetske tranzicije otoka usmjerenu na korištenje obnovljivih izvora energija. Arrecife, 5. studenoga 2018. godine – Tajništvo za otoke pri EU danas je, u sklopu drugog otočnog Foruma, otvorilo Poziv za iskazivanje interesa europskim otocima koji žele dobiti stručnu i tehničku podršku iz Europske unije za planiranje, pripremu ili unaprjeđenje tranzicije usmjerene na čistu energiju. Narednih 18 mjeseci podržat će se do 26 otočnih zajednica diljem Europe u razvoju planova energetske tranzicije. Od preko 2.000 europskih otoka u predselekcijskoj fazi odabrani su pilot projekti – Sifnos iz Grčke, Cresko-lošinjski arhipelag iz Hrvatske i Aransko otočje iz Irske no svi otoci moraju proći službenu proceduru natječaja te potvrditi da upravo kod njih postoji snažna inicijativa lokalne zajednice za daljni razvoj plana energetske tranzicije. S obzirom na to da će europski donositelji odluka do kraja godine dovršiti pregovore o budućnosti energetskog tržišta Europe, ovaj Poziv za iskazivanje interesa vrlo je važan korak u unapređenju energetske tranzicije lokalnih zajednica.

  SURADNJA S RAZLIČITIM OTOČNIM DIONICIMA
  Procesom energetske tranzicije upravljat će lokalne zajednice, pri čemu je uloga Tajništva za otoke pružiti pomoć pri pisanju Programa energetske tranzicije ( ‘Clean Energy Transition Agendas’) za 6 europskih otoka. Natječaj otvoren danas namijenjen je otocima koji mogu sagledati energetsku tranziciju jedinstveno kao otok neovisno o broju lokalnih samouprava koje se na njemu nalaze, te se na njega mogu javiti svi europski otoci najkasnije do 15. siječnja 2019. godine. Drugi poziv, za ostalih 20 otoka, započet će početkom 2019. godine, a bit će upućen onim otočnim zajednicama koje će tražiti tehničku pomoć pri pojedinačnim projektima, ne nužno za sveobuhvatni program energetske tranzicije . Tajništvo će također uspostaviti tzv. “helpdesk” (ured za podršku) kako bi pružio informativnu potporu, uspostavio temelje za izgradnju otočnih kapaciteta te omogućio umrežavanje otočnih dionika. Tajništvo u narednom periodu neće pružati izravnu financijsku potporu otočnim dionicima, ali im, sukladno potrebama, može pružiti savjetodavnu podršku oko izrade modela financiranja i detektiranja izvora istih .

  POZIV JE OTVOREN NA 2. OTOČNOM FORUMU
  Danas je na otoku Lanzaroteu u Španjolskoj održan 2. otočni forum na kojem je ravnatelj Europske komisije za energetiku Dominique Ristori izjavio: “Inicijativa Čista energija za EU otoke dosegla je svoj prvi cilj. Današnje pokretanje prvog Poziva za iskazivanje interesa otočnim zajednicama koje žele potporu, EU je jasno dala poruku da je prijelaz prema čistoj energiji neizbježan. Zbog specifične lokacije, mnogi naši otoci koriste skupe energetske izvore bazirane na nafti, što znači da su još uvijek ovisni o skupom uvozu fosilnih goriva. To se može promijeniti implementacijom sustava obnovljivih izvora energije, rješenjima energetske učinkovitost i inovativnim tehnologijama. U idućih 18 mjeseci europski otoci moći će zatražiti i dobiti podršku kojom će im Tajništvo za otoke pomoći da postanu energetski samoodrživi te ih potaknuti na usvajanje najboljih čistih tehnologija koja su trenutno dostupna na tržištu”. Tranzicija europskih otoka ka čistoj energiji dobiva politički zamah na razini EU-a u posljednjih nekoliko godina, među zaslužnima je i naš Zastupnik u Europskom parlamentu g. Tonino Picula. Potpisivanje “Političke deklaracije o čistoj energiji za EU otoke” u svibnju 2017. formaliziralo je političko opredjeljenje država članica, a ubrzo nakon toga dopunjeno je od strane Europske komisije pokretanjem inicijative Čista energija za EU otoke.
  Rescoop.eu

  Pročitano 206 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive