Pet alternativnih tehnologija
  Nedjelja, 02 Listopad 2016 23:58

  Pet alternativnih tehnologija

  Stalno smo u potrazi za 'egzotičnim' tehnologijama besplatne energije koje bi nam donijele obnovljivu, praktičnu, pouzdanu i dostupnu energiju u širim razmjerima – oslobađajući nas ovisnosti o fosilnom gorivu te o nezgrapnom energetskom sustavu (uz prateću kontrolu i zagađenje).

  PESWiki pokriva čitav spektar tehnologija čiste energije, od konvencionalnih metoda proizvodnje energije poput solarne, vjetrene, geotermalne, plimne, valne i riječne – s jedne strane – do vrlo nekonvencionalnih ili 'egzotičnih' tehnologija kao što su magnetski motori, elektromagnetski motori koji stvaraju višak energije, gravitacijski motori, tehnologije hladne fuzije i vrtloga – s druge.

  Predstavljamo pet najboljih egzotičnih tehnologija koje su najbliže tržišnoj eksploataciji.

   


  1. Defkalion: Modularni toplinski reaktor

  On će davati toplinsku energiju konkurentnih cijena, ali s vrlo malim troškovima za gorivo.

  Defkalionov 5-45-kilovatni (kW) modularni toplinski reaktor još uvijek nije proizvod kojeg možete negdje kupiti, ali tržištu je sve bliži. On će davati toplinsku energiju konkurentnih cijena, ali s vrlo malim troškovima za gorivo: u reakcijskim komorama koriste se nikal i vodik, koji će dostajati za šest mjeseci stalne proizvodnje bez uzimanja goriva.

  Uređaj Hyperion se opisuje kao 5-kilovatni kemijski potpomognut niskoenergetski nuklearni reaktor (LENR) za proizvodnju topline. Za sklapanje 45-kilovatnog uređaja može se kombinirati do devet modula.

  Prema Defkalionu: 'Ova tehnologija trenutačno je u svojim finalnim fazama te će postati industrijaliziran i komercijalno izvediv prototip. Ovo je osnova široke lepeze proizvoda pod komercijalnim imenom Hyperion. Proizvodi iz sadašnjeg asortimana stvaraju višak energije; od 6 do 30 puta više topline negoli ju daje energija utrošena za njihov rad. Licenciranje svih Hyperionovih proizvoda upravo je u tijeku.'

  Defkalionov znanstveni istraživačko-razvojni tim tvrdi da je uspio pokrenuti i nadzirati kemijski potpomognute, niskoenergetske nuklearne reakcije izazvane djelovanjem jezgara nikla (Ni) i vodika (H). To je, kažu članovi tima, 'čvrsta osnova za kontrolu te pokretanje i okončanje NI-H reakcija Hyperionovih reaktora, kao i neophodnih uvjeta za stabilan rad.'

  Praktički, na osnovu onoga što mogu zaključiti, to je zapravo E-Cat (Katalizator energije) Andree Rossija, iako Defkalion tvrdi da je njihov uređaj drugačiji i da ga je samostalno razvio Defkalion. Ta je kompanija, očigledno, sigurna da je dizajn jezgrenog reaktora dovoljno različit od Rossijevog da mogu braniti njegov jedinstven status.

  Svoj odnos s Defkalionom Rossi je okončao početkom kolovoza 2011. Defkalion je trebao biti korisnik licence koji će obavljati cjelokupno licenciranje ove tehnologije u svijetu, osim za sve tri Amerike i vojsku. Međutim, prema Rossiju, Defkalion nije dosegnuo važnu prekretnicu u financijskom plaćanju, a prema Defkalionu, Rossi nije izvršio odgovarajuće testiranje E-Cata.

  • Više informacija imate na adresi, https://www.defkalion-energy.com. Detaljnije podatke iz PESN-a dostupne su na https://tinyurl.com/7yv2are

  .........................................................................................................................................

  2. Brillouin: Vruće cijevi

  Brillouinova tehnologija koristi vodik u običnoj vodi u nuklearnom procesu koji ne stvara nimalo opasnog otpada.

  Ilustracija sa stranice https://www.brillouinenergy.com

  Jedna od trenutno najuzbudljivijih oblasti u egzotičnom svijetu besplatne energije kolokvijalno se naziva 'hladnom fuzijom', niskoenergetskim nuklearnim reakcijama (LENR) – gdje se izraz 'niskoenergetski' odnosi na relativno malu količinu energije potrebne za aktiviranje nuklearnog događaja koji proizvodi obilate količine energije, obično čiste.

  Brillouinova tehnologija koristi vodik u običnoj vodi u nuklearnom procesu koji ne stvara nimalo opasnog otpada. Njegov patentirani generator elektronskog pulsa potiče reakcije hvatanja protona i elektrona.

  Neke od protona u metalima pulsevi pretvaraju u neutrone, a okolne jezgre hvataju te stvorene protone. Reakcije hvatanja neutrona stvaraju toplinu; a budući da su pulsevi kontrolirani, toplinski prinos Brillouinove patentirane tehnologije daje čistu toplinu kada god zatreba.

  Taj proces stimulira kontroliranu reakciju hvatanja elektrona (CECR) u katalizatoru, a stvaraju se i niskoenergetski neutroni. Nakon što su uhvaćeni, neutroni generiraju toplinu, gradeći teže elemente.

  O znanstvenom modelu i tvrdnjama kompanije Brillouin Energy Corporation izvršene su dvije značajne nezavisne procjene. Jednu od njih obavio je Alamos National Laboratory, a drugu dr. Michael McKubre iz SRI Internationala (Istraživačkog instituta Stanford), koji se potom pridružio njegovom savjetodavnom odboru. McKubrea se osobito dojmila postojanost rezultata. To je bilo prvi put (u eksperimentalnoj areni LENR-a) da je nešto uspio ponoviti svaki put, bez iznimke.

  Jedan od sljedećih razvojnih koraka obuhvatit će odnos sa SRI-em, u izgradnji i testiranju Bruillonovog Novog hidrogenskog bojleraTM (BHMTM) ili 'Vruće cijevi', koji će uključivati BEC-ov novi suhi bojlerski sustav. On će moći proizvoditi toplinu od 400 do 500°C.

  Ova tehnologija bit će u stanju pokretati turbine elektrana. Licencirati ove bojlerske tehnologije bit će vrlo lako, zbog ograničenja rada brojnih sustava elektrana na osnovu prestrogih EPA-inih odredbi.

  BEC očekuje da uspjeti generirati struju po cijeni od 'jedan cent po kilovat-satu, bez ikakvih toksičnih emisija.

  • Više PESN-ovih informacija dostupno je na https://tinyurl.com/6wr4mte). Pogledajte i stranicu na adresi https://www.brillouinenergy.com

  ...............................................................................................................................................

  3. Inteligentry: Plazmički prijelaz

  Ovdje govorimo o tehnologiji motorom pokretanog generatora, koja ne samo da će biti ekološki čista već i pristupačnija od energije koja dolazi iz konvencionalnih izvora, što će omogućiti autonomne, široko distribuirane, koncentrirane i prenosive primjene energije koje se dotiču gotovo svake energetske potrebe u današnjem društvu.

  Nakon nekoliko pokušaja 'probijanja' zbijenih rasporeda, konačno sam se uspio sastati s Johnom Rohnerom, direktorom Inteligentryja, kako bih ga upitao o novostima u njegovom Procesu plazmičkog prijelazaTM – pogonskoj tehnologiji na bazi plemenitih plinova.

  Nakon razgovora s njime stekao sam dojam da je njegova kompanija napredovala dalje nego što sam mislio. Za one među vama koji nisu upoznati s ovom tehnologijom, to je stroj s pogonom na ono što John naziva procesom 'plazmičkog prijelaza'. Pri tome se koriste plemeniti plinovi za stvaranje plazme, dok zavojnica oko cilindra kontrolira plazmu, a proces pokreće visokonaponska iskra (aktivator).

  Gorivo je praktički besplatno, ne samo zbog male potrošnje nego i zbog jeftinoće takvog goriva. Osim toga, budući da ima manje pokretnih dijelova i da mu je gustoća energije veća, izrada tog motora mnogo je jeftinija od izrade motora kojeg će zamijeniti.

  Ovdje govorimo o tehnologiji motorom pokretanog generatora, koja ne samo da će biti ekološki čista već i pristupačnija od energije koja dolazi iz konvencionalnih izvora, što će omogućiti autonomne, široko distribuirane, koncentrirane i prenosive primjene energije koje se dotiču gotovo svake energetske potrebe u današnjem društvu, a istovremeno će omogućiti dosad neostvarive primjene, kao što su lebdeće zgrade i zajednice i leteća vozila. Također omogućuje korištenje energije na mjestima gdje je struja trenutno nedostupna, kao u zemljama Trećeg svijeta.

  John nije siguran koliko će koštati prvi uređaji: cijenu će uglavnom odrediti proizvođači. Međutim, kompanija želi spustiti cijenu dvo-cilindarskog motora na 275 dolara u roku od tri godine. To je nezamislivo jeftino, uzevši u obzir količinu energije koju taj motor proizvodi.

  Moja uobičajena suzdržanost: ma koliko sve ovo dobro zvučalo, kada bih se ja izravno uključio u ovaj poslovni pothvat, i uložio znatniji kapital, prvo bih tražio nekakvu prezentaciju ove tehnologije – uz sporazum o čuvanju poslovne tajne. Ili bih barem volio vidjeti izvještaje osoba koje su takvu prezentaciju vidjele.

  • Više PESN-ovih informacija dostupno je na adresi https://tinyurl.com6o57bgl. Pogledajte i stranicu na adresi https://www.inteligentry.com/.

  .....................................................................................................................................

  4. Generator beskrajnog električnog polja

  Pregledavši najbolje tehnologije ekološki čiste energije od 2002., stavio bih to na sam vrh moje liste energetskih tehnologija koje najviše obećavaju – ne samo tehnologiju nego i kompaniju koja iza nje stoji (a želi ostati anonimna).

  Početkom prošle godine saznao sam za jednu tvrtku koja vlada tehnologijom baterijskog tipa, osim što se ne radi o pravoj bateriji jer se nikada ne treba puniti. Pregledavši najbolje tehnologije ekološki čiste energije od 2002., stavio bih to na sam vrh moje liste energetskih tehnologija koje najviše obećavaju – ne samo tehnologiju nego i kompaniju koja iza nje stoji (a želi ostati anonimna).

  Moj suradnik iz svjetske udruge stručnjaka (pod nazivom New Energy Congress) i ja posjetili smo tu kompaniju i vidjeli prototip u akciji. Ta mala istraživačko-razvojna kompanija postoji oko 20 godina, a razvila je već nekoliko novih tehnologija. Njeno se osoblje sastoji od vrlo kvalificiranih znanstvenika i tehničara, koji imaju 22 patenta i više objavljenih, recenziranih stručnih referata.

  Prema jednom drugom suradniku, Marku Dansieu, razvili su dvije vrste generatora koji se 'nakon što su proizvedeni, ne oslanjaju ni na kakve katalitičke, kemijske reakcije niti na nuklearne materijale'. Generatori 'bi trebali nastaviti proizvoditi energiju barem 20 godina, a testiranje materijala u zadnje tri godine nije pokazalo nikakve promjene u strukturi ili u performansama'. Istaknuo je i sljedeće: 'Ovo su materijalne tehnologije, bez elektronike ili pokretnih dijelova, a takvi uređaji spadaju u tzv. 'uređaje čvrstog stanja'.

  Mark je također rekao: 'Prvi uređaj se sastoji od tri slojevito postavljenih materijala. Prvi sloj je već poznati materijal koji, kad je pobuđen, stvara električnu energiju. Drugi materijal pobuđuje prvi materijal ili sloj da počne proizvoditi električnu energiju. Međutim, da biste pobudili drugi materijal treba vam još jedan, treći materijal. Kombinacija materijala i njihov sastav određuju napon. Površinski pojas i kvaliteta međusobnog kontakta materijala određuju struju. Materijali mogu biti višeslojni kako bi se povećala količina struje. Naponi obično variraju između 1 i 40 volti istosmjerne struje, ali u ekstremno hladnim uvjetima izmjereno je i do 100 volta'.

  Drugi uređaj 'ima neke prednosti nad prvim jer ne treba biti slojevito strukturiran', rekao je Mark. 'To je drugačiji proces gdje se materijali pomiješaju i izvrgnu jednostavnom procesu, a krajnji rezultat je materijal koji stvara trajno električno polje.'

  Opis je pojednostavljen, 'jer, da bi to funkcioniralo, moraju se pokrenuti neki ključni procesi'. Mark je dodao: 'Nakon što se materijal sastavi i pokrene, nastavit će proizvoditi električnu energiju barem još 20 godina, a moguće i do 100 godina.'

  'Trenutno, količine proizvedene energije su male, no naponi su veliki. Struja se može povećati ako povećamo površinski pojas', rekao je Mark. Generatori ne trebaju nikakav diferencijal temperature, i ne koriste EMF, budući da normalno rade u Faradayevom kavezu'.

  Prema Marku, 'druge kompanije testirale su i provjeravale rezultate dvije godine, a mnogi drugi inženjeri i znanstvenici koji su pregledali podatke i nazočili prezentacijama te su rezultate potvrdili'.

  Mark je također napomenuo: 'Uglavnom su se fokusirali na razumijevanje takve znanosti i eksperimentiranje s različitim procesima i materijalima. Sljedeći korak je ustrojavanje tog procesa i materijala u oblik koji je spreman za proizvodnju. Ova kompanija nema nikakvu namjeru da postane proizvođač i rado će licencirati tu tehnologiju u svrhu proizvodnje i raznih primjena.'

  • Više PESN-ovih informacija imate na adresi, https://tinyurl.com/cdzqv8q.

  .............................................................................................................................

  5. NanoSpire: Kavitacijska energija nulte točke

  NanoSpire izlaže prvi strojni alat sposoban da reže, buši, vari, kuje i kali materijale veličine tek par nanometara tako što kroti i upravlja energijom kavitacijskih mikromlazova

  U prostorijama kompanije NanoSpireTM, Inc. 25. travnja sam intervjuirao izumitelja Marka LeClaira, zajedno s njegova dva suradnika, koji su pričali o 'Naprednoj kavitacijskoj unutrašnjoj mlaznoj tehnologiji za alternativnu energiju i nanotehnologiju'.

  Stacionirani u državi Maine, SAD, izdali su priopćenje za tisak u veljači, pod naslovom, 'Nanospire, Inc. uspješno je ukrotio kavitacijsku energiju nulte točke i dosegnuo dramatične razine fuzije i transmutacije u vodi'.

  Slijedi izvadak iz uvodnog dijela tog priopćenja za tisak: 'NanoSpire, Inc. objavljuje uspješni završetak svog istraživanja fuzije stvorene putem pojave kavitacije u vodi, što će imati duboke implikacije za komunalije i energetske industrije. U određenim uvjetima, kavitacija, jedan oblik ključanja (vrenja) može proizvesti veoma brze mlazove kad se uruše kavitacijski mjehurići. NanoSpire je prvi razvio kontrolirano stvaranje i usmjeravanje tih (tzv. unutrašnjih) mlazova, a nedavno je izdao četiri patenta.'

  Slijedi uvodni odlomak kompanijinog informativnog sažetka: 'NanoSpire, Inc. utemeljen je u siječnju 2002. s ciljem da komercijalizira novu generaciju kavitacijskih alata i procesa baziranih na unutrašnjim mlazovima. NanoSpire izlaže prvi strojni alat sposoban da reže, buši, vari, kuje i kali materijale veličine tek par nanometara tako što kroti i upravlja energijom kavitacijskih mikromlazova. NanoSpireov tim dobiva pozive za prezentacije na brojnim konferencijama o nanotehnologiji. NanoSpire je osvojio prestižnu Nagradu za inovativnu tehnologiju na konferenciji Nanotech 2003 + Future u Tokiju.'

  'Nad kavitacijom imamo temeljnu kontrolu', u našem je intervjuu rekao Serge Lebid, suotkrivač te pojave i suosnivač kompanije. Na primjer, rezanje u cinkovom oksidu mogu kontrolirati unutar dva nanometra.

  Još uvijek pokušavam shvatiti ovo potonje. Jedan od mehanizama koji se isticao je sljedeći (to je, naravno, pojednostavljeno gledanje, ali bar će vam dati određenu sliku o tome, u glavnim crtama): Jednostavnom pumpom stvaraju se kavitacijski mjehurući. U procesu urušavanja formira se čvrsti kristal vode koji je uključen u 'rovački' efekt. U procesu se javlja energija nulte točke koja ga pokreće, povlačeći ga djelovanjem njegova vlastita udarnog vala – što je nazvano LeClairovim efektom – a time se pokreće nuklearno zbivanje (mogući su i fuzija i fisija) pri čemu se tada manifestira većina toplinske energije.

  U ranim eksperimentima proizveli su 3.000 vata toplinske energije, koristivši samo 800 vata za rad pumpe (jedina ulazna energija potrebna s njihove strane). Taj koeficijent rada od 3,4 usporediv je s toplinskom pumpom, ali bi njena izgradnja i rad bili jeftiniji.

  Trilijun drugih primjena

  Za NanoSpire, stvaranje energije je 'nuspojava' nekih vrlo zanimljivih pojava do kojih ovdje dolazi. Na primjer, Mark LeClair tvrdi da pomoću ove tehnologije možete pretvoriti vodu u specifične elemente ili porodice elemenata u periodičkoj tablici elemenata – što može jako dobro doći pri stvaranju elemenata poput fosfora, kojeg je vrlo teško iskopavati jer izložen zraku eksplodira.

  Također su mogli proizvoditi tricij, transuranijske elemente i plemenite metale. Primjenom ove tehnologije u mikrokirurgiji mogla bi se liječiti makularna degeneracija (slabljenje vida povezano sa starenjem). Mikrokateteri, koje bi ova tehnologija omogućila, mogli bi obnoviti srčane zaliske. 'Nanobot, opremljen kanisterom pozitrona, mogao bi stvoriti umjetni imunološki sustav', rekao je LeClair.

  Moguće su i primjene u preradi hrane, bojanju, stavljanju premaza na materijale ili pri uklanjanju materijala. 'Materijale možete dodavati odozgo nadolje ili obratno.' Mogu se zavarivati sasvim različiti materijali. Na cilindre bi se mogla staviti dijamantna obloga, uz bolje prianjanje. Stereolitografija je još jedno područje s velikim mogućnostima primjene.

  Ako želite saznati više pojedinosti, i poslušati intervju s Markom LeClairom, posjetite adresu https://tinyurl.com/bu2jpql

  Piše: Sterling D. Allan © 2012. (Nexus, lipanj 2012.)
  Pure Energy Systems News (PESN)
  https://Top5Energy.com

  Pročitano 933 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive