Supravodljivi hidrogenerator
  Ponedjeljak, 18 Srpanj 2011 20:38

  Supravodljivi hidrogenerator

  Novi generator koji je razvio Converteam, naziva Hydrogenie, ima kapacitet 1,7 MW uz učinkovitost od 99%, a trebao bi se instalirati sljedećeg ljeta na hidroelektrani u Bavarskoj. Multinacionalna kompanija Converteam najavila je uspješan završetak statičkih ispitivanja na prvom generatoru za hidroelektrane. Generator koristi supravodljive materijale visokih temperatura. Projekt koji je proveden uz djelomično financiranje od strane Europske Unije, koristi komercijalni generator kapaciteta 1.7 MW pod nazivom Hydrogenie, a trebao bi biti instaliran do sljedećeg ljeta u hidroelektrani Hirschaid u Bavarskoj.

  Kada supravodljivi materijali zamjenjuju bakar koji se koristi u konvencionalnoj upotrebi, generator gubi 70% svoje težine i volumena, čime se povećava privlačnost korištenja hidroenergije. Prema Converteamu, ista tehnologija može se podesiti tako da bude primjenjiva i na generatore vjetroelektrana.

  Razlog zbog kojeg supravodljivi materijali imaju toliku prednost nad konvencionalno korištenim materijalima je taj što oni praktički nemaju nikakav električni otpor u trenutku kada temperatura padne ispod određenog praga koji je definiran kao "kritična temperatura". Ovaj prag iznosi oko 270 stupnjeva ispod nule, što je u drugim riječima samo nekoliko stupnjeva više od apsolutne nule.

  U skladu sa ovim informacijama, otkriće supravodljivih materijala "visoke temperature" postalo je vrlo značajno, iako ove takozvane "visoke" temperature iznose oko 220 stupnjeva ispod nule. No, s industrijskog gledišta, činjenica od 50 stupnjeva čini veliku razliku jer dopušta prijelaz sa tehnologije tekućeg helija (koja je neophodna u konvencionalnoj supravodljivosti, zbog zadržavanja temperature materijala u neposrednoj blizini apsolutnoj nuli) do onoga koji koristi tekući dušik, kojim je mnogo lakše i puno jeftinije upravljati.

  Converteamov tehnički direktor, Derek Grieve, izjavljuje: "Za Hydrogenie supravodljivi generator kritični korak bio je prolazak električne energije kroz zavojnice ispod supravodljive prijelazne temperature. Ovaj rezultat potvrđuje toplinski i električni dizajn zavojnice, kao i sustava hlađenja i izolacije. Sa učinkovitošću od 99%, Hydrogenie može promijeniti temelje ekonomske isplativosti obnovljivih izvora energije."
  www.croenergo.eu
  Pročitano 1690 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive