Otok Eigg, Škotska 100% OIE
  Nedjelja, 13 Studeni 2016 17:21

  Otok Eigg, Škotska 100% OIE

  Škotski otok Eigg je jedan od najzelenijih otoka na svijetu i to ne samo zbog svog netaknutog zelenog okoliša.Ovaj mali otok koji se nalazi pokraj sjeverozapadne obale Škotske ima veliki broj održivih strategija razvoja, a ovisno o vremenskim uvjetima do 90% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora energije. Otok ima instalirane solarne panele, vjetroagregate i hidroelektrane kojima pokriva skoro sve potrebe za energijom svojih stanovnika. Elektroenergetska mreža vrijedna 2,64 milijuna dolara je puštena u pogon 2008. godine, te se rasprostire na 31 km2. Sama mreža je neovisna o elektroenergetskoj mreži Velike Britanije, a nije uspjela privući velike energetske tvrtke zbog visoke cijene električne energije koja je veća od cijena na kopnu. Stanovnici su ograničeni na 5 kW potrošnje u pojedinim trenucima, dok su tvrtke ograničene na 10 kW. Zbog toga stanovnici otoka energiju koriste na ekonomski najprihvatljiviji način. Zbog svoje geografske lokacije i teških vremenskih uvjeta otok ima puno vjetra i solara, te sada ima besplatno grijanje na javnim mjestima. Stanovnici su sam otok kupili 1997. godine od prijašnjeg vlasnika, čime je otok postao prvi takve vrste na području Škotske. Cijela ideja je uspjela zbog činjenica da svaki stanovnik otoka ima pravo glasa pri instalaciji solarnih panela, vjetroagregata i drugih održivih mehanizama razvoja gospodarstva.
  Izvor: inhabitat.com

  Škotski otok Eigg nadomak energetske samoodrživosti
  Škotski otok Eigg, tek neznatno manji od našega Kornata, uskoro će postati energetski samoodrživ prostor. Naime, na njegovih 30,49 kilometara četvornih živi 87 ljudi, koji ovisno o vremenskim prilikama, do 90 posto električne energije generiraju iz obnovljivih izvora. Otok se nalazi nedaleko od sjeverozapadnih obala Škotske, na lokaciji poznatoj po teškim vremenskim uvjetima. Doduše, ima i dovoljno sunca. Prirodni resursi taman dovoljnih potencijala “pogone” vjetroelektrane i hidroelektrane, te solarne panele, a proizvedena energija napaja isključivo otočna kućanstva i tvrtke, te nije povezana s elektrodistributivnom mrežom Velike Britanije. U situacijama kada su obnovljivi izvori slabog intenziteta, semafor upozorava građane da je potrebno smanjiti potrošnju na minimum. Inače, kućanstvima je dozvoljena potrošnja od maksimalno 5 kilovata, dok je poduzećima ograničenje postavljeno na 10 kilovata. Elektroenergetska mreža, puštena u rad 2008. godine, vrijedna je 2,64 milijuna dolara. Zbog visokih cijena električne struje, većih od onih na kopnu, nije uspjela privući velike elektrodistributivne korporacije. Cijeli projekt ne bi bio realiziran da nakon desetljeća odsutnosti tamošnjih veleposjednika tijekom 20 stoljeća, otok nije kupljen 1997. od strane Isle of Eigg Heritage Trust – registriranog partnerstva otočkih stanovnika, Vijeća Highlanda i Scottish Wildlife Trust-a.
  STav

  Škoti imaju “najzeleniji” otok na svijetu
  Eigg, dio otočja Hebrida uz sjeverozapadnu obalu Škotske, postao je prvo mjesto na Zemlji koje je 100% samoodrživo u obnovljivim izvorima energije. Eigg, dio otočja Hebrida uz sjeverozapadnu obalu Škotske, postao je prvo mjesto na Zemlji koje je 100% samoodrživo u obnovljivim izvorima energije. Škoti velikim primjerom pokazuju da je apsolutno moguće živjeti “zelenim” životnim stilom, bez štetnog korištenja fosilnih goriva i bez ostavljanja štetnog traga na površini Zemlje. Eigg, koji više od 90% svojih energetskih potreba dobiva iz obnovljivih izvora, nije samo lijepo mjesto s nevjerojatnom prirodom, nego i daje svijetu novu nadu za bolje sutra. Električna mreža Eigga je trenutno vrijedna 2,64 milijuna dolara i neovisna je o nacionalnoj mreži Ujedinjenog Kraljevstva, iz koje je isključena još 2008. godine. Naime, otok s manje od 100 stanovnika nije si mogao priuštiti usluge velike elektroenergetske tvrtke pa je odlučeno da će svoju struju trošiti učinkovitije. Cilj je bio zadržati potrošnju ispod 5 kilovata za domaćinstva i ispod 10 kilovata za poduzetnike. Klimatski uvjeti koji vladaju na Eiggu možda nisu za svakoga i često se opisuju kao “oštri”. No, za otok su i pravi blagoslov. Obilje sunca i vjetra su veliki energetski resursi, i solarne i energije vjetra, koji su omogućili stanovnicima da dizelske agregate polako zamijene obnovljivim izvorima. Uz mala hidroenergetska postrojenja raspršena po cijelom otoku, sunce i vjetar osiguravaju dovoljno struje kako bi se zadovoljila većina potreba stanovništva. Imaju čak i viška pa tako javna mjesta, kao što je crkva, imaju besplatno grijanje.
  genijalno.hr
  Pročitano 612 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive