Putevima Nikole Tesle
  Četvrtak, 15 Kolovoz 2019 08:04

  Putevima Nikole Tesle

  Institut za kulturne rute Vijeća Europe uvrstio je Puteve Tesle među nekoliko puteva kulture koji bi mogli biti značajni za Dunavsku regiju. Znanstveno-kulturno-turistička ruta Putevima Nikole Tesle ulazi u proces certifikacije kao prva službena kulturna ruta Vijeća Europe posvećena nekom inovatoru i znanstveniku, izvijestio je 'Klaster puteva kulture' koji poziva sve zainteresirane da se priključe tom projektu. Na projektu već nekoliko godina rade članovi međunarodnog Klastera puteva kulture i stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i SAD-a. S obzirom na to da obuhvaća dva kontinenta, to je ujedno i prva znanstveno-kulturno-turistička ruta na svijetu. Institut za kulturne rute Vijeća Europe uvrstio je Puteve Tesle među nekoliko puteva kulture koji bi mogli biti značajni za Dunavsku regiju. "Lani smo predstavili projekt u Bukureštu te očekujemo da postane, ne samo prvom certificiranom rutom Vijeća Europe, već i prvom UNESCO-ovom rutom posvećenom nekom inovatoru", kazala je predsjednica upravnog odbora Klastera Manuela Graf. Podsjetila je i da je arhiv Nikole Tesle već pod UNESCO-ovom zaštitom kao vrijedno svjetsko naslijeđe.

  Ruta povezuje Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Francusku i SAD
  Ruta u Hrvatskoj povezuje Senj, kao mjesto u kojem je stolovao Teslin otac te Smiljan kao rodno mjesto znanstvenika. Slijede Gospić i Karlovac, u kojima je Tesla pohađao osnovnu i srednju školu. Tu je niz manjih mjesta kroz ličko-senjski i karlovački kraj u kojima se, ponajprije zahvaljujući lokalnom stanovništvu, pronalaze tragovi Teslina djetinjstva. Zagreb, u kojem je Tesla boravio nekoliko puta, uključuje i Tehnički muzej Nikola Tesla sa zanimljivim demonstracijskim Tesla kabinetom. Zanimljiva je hidroelektrana na rijeci Krki, kao prva u Europi koja je proradila na principima Tesline izmjenične struje, te stara hidroelektrana Ozalj kod Karlovca. Ruta ima značajan potencijal, ne samo za mjesta vezana za Teslu, nego i za ona u kojima se i danas časti njegovo životno načelo stvaranja, suradnje i napretka, humanosti i sinergije, ističe se. U Srbiji ruta obuhvaća Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle - sve ono što je Tesla vidio i obišao kad je 1892. godine posjetio Beograd. Tu je i Negotin kao rodni grad znanstvenika Đorđa Stanojevića te deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede u Srbiji, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su ponajviše zahvaljujući velikom prijateljstvu i suradnji Tesle i Stanojevića. Tesla je 1878/79. živio i prvi put u životu radio u Mariboru, pa je taj grad značajan za razvoj europskih Puteva Tesle, a Slovenija kao lider u primjeni inovacijskih tehnologija u turizmu važna je točka rute. Kako je Tesla studirao u Grazu i Pragu, ruta obuhvaća i ta dva grada. Slijede Budimpešta, Strasbourg i Pariz, gdje je radio i ostavio traga, a tu je još i SAD, gdje je proveo veći dio života.Klaster umrežava gotovo 50 institucija i organizacija iz područja kulture i turizma, poduzetnike i fakultete, u nekoliko zemalja Europe i SAD-a Na ruti je i Muzej Teslina omiljenog pjesnika Jove Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, zatim manastir Šišatovac, odakle potječe Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Pupina u Idvoru, Teslina suvremenika, prijatelja i svojevrsnog suparnika.

  Iz Hrvatske se uključile brojne organizacije i entuzijasti
  Jedna od članica Klastera je i Udruga „Nikola Tesla - genij za budućnost", krovna organizacija zaslužna za institucionalno pozicioniranje Tesle u hrvatskom društvu. Dosad su ostvarili značajne institucionalne aktivnosti (preimenovanje Tehničkog muzeja u Tehnički muzej Nikole Tesle, uvođenje Nacionalnog dana Nikole Tesle - dana znanosti, tehnologije i inovacije, koji se obilježava 10. srpnja, na dan Teslina rođenja), ali i stvorili stabilnu i respektabilnu platformu koja u Hrvatskoj okuplja vrhunske znanstvene i obrazovne stručnjake. Rutu podržava i Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba kroz rad dr. Daniele Angeline Jelinčić, stručnjakinje za kulturni turizam. IRMO ima dugogodišnju suradnju s Vijećem Europe odnosno UNESCO-om. "Ovakva bi ruta bila vrlo značajna za razvoj kulturnog turizma Hrvatske, no i za promicanje kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga, a što IRMO njeguje kroz niz svojih projekata", smatra dr. Jelinčić. Zadovoljstvo što je među nosiocima međunarodne rute Putevima Tesle u Hrvatskoj, izrazila je i Helena Bulaja Madunićčiju je izložbu 'Nikola Tesla - Mind from the Future' pogledalo više od 120.000 posjetitelja, a koja je sada postavljena u Mađarskoj.

  Tesla nas treba ujediniti, a ne poticati sukobe na nacionalnoj razini
  Klaster puteva kulture također želi iskazati tugu i osudu, te se ograditi od svih negativnih napisa i projekata vezanih uz Nikolu Teslu koji se pojavljuju u medijima proteklih mjeseci, a koji neprimjerenim aktivnostima i izjavama potiču na mržnju i sukobe na nacionalnoj razini. To je u potpunosti u suprotnosti s idejama Nikole Tesle, kao i s radom Klastera, a posebno hrvatskih članica Klastera, koje su za svoj izniman dugogodišnji rad na promociji Tesle, dobitnici i brojnih međunarodnih priznanja. U nadi da će nas Tesla ujediniti, Klaster puteva kulture još jednom poziva sve zainteresirane, koji žele raditi u duhu Tesle, da mu se priključe u razvoju međunarodne rute Putevima Tesle. Jer Tesla bi trebao biti tema za poticanje zajedništva, tolerancije i uzajamnog poštivanja.
  metro-portal.hr

   

  ​Grad Zagreb pristupit će udruzi "Nikola Tesla Network - Mreža Nikola Tesla"
  Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su većinom glasova prihvatili zaključak o sklapanju Povelje o suradnji na projektu Nikola Tesla Network - Mreža Nikola Tesla te pristupanju Zagreba istoimenoj udruzi, što će pridonijeti brendiranju i promociji Hrvatske kao domovine svjetskog velikana Nikole Tesle. Povelja o suradnji važna je zbog formiranja i certificiranja europske kulturne rute "Nikola Tesla Network - Mreža Nikola Tesla" pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe te brendiranja i promocije Hrvatske kao domovine Nikole Tesle. Ciljevi udruge, kojoj će pristupiti i Grad Zagreb, su promicanje i zaštita digniteta ime i djela Nikole Tesle u Hrvatskoj i svijetu te povezivanje europskih država, gradova, regija, znanstvenih, stručnih, kulturnih i turističkih institucija, udruga i ostalih partnera koji baštine povijest života, školovanja i rada tog svjetskog velikana. Godišnja članarina u iznosu od 32.000 kuna izdvojit će se iz gradskog proračuna. Kulturna ruta Nikola Tesla Network ili Mreža Nikola Tesla prvi puta bi kretala iz Hrvatske pa je to jedinstvena prilika da domovina Nikole Tesle bude pokretač jedne od europskih kulturnih ruta. Osim doprinosa brendiranju i promociji Hrvatske, projekt će pridonijeti i razvoju gospodarskih aktivnosti prvenstveno na području turizma, ali i u drugim gospodarskim sektorima, o čemu svjedoče rezultati postojećih europskih kulturnih ruta. Dosad postoji 38 kulturnih ruta, a od toga njih 18 prolazi područjem Hrvatske. Rečeno je da je 9. srpnja potpisana Povelja o suradnji na projektu Nikola Tesla. Inicijativu za osnivanje kulturne rute "Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla" pokrenuli su Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute "Tur Kultur", Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" i Turistička zajednica Ličko-senjske županije. Podršku inicijativi dali su ministarstva turizma, regionalnoga razvoja i fondova EU i kulture, županije Ličko-senjska, Karlovačka i Šibensko-kninska, gradovi Gospić, Karlovac, Ozalj, Skradin i Šibenik, turističke zajednice navedenih područja i više znanstvenih i stručnih institucija i muzeja. (Hina)

  Pročitano 131 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive