Vojvodina, prva pasivna kuća
  Subota, 24 Prosinac 2016 15:57

  Vojvodina, prva pasivna kuća

  Pod okriljem Klastera za energetsku efikasnost i ekologiju ENEF rođen je projekt „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini, odnosno objekta za čije se grijanje ili hlađenje koristi minimalna količina energije. Po riječima projektanta, arhitekta Gorana Todorovića, princip pune energetske efikasnosti razrađen je na obiteljskom stambenom objektu na dvije etaže plus suteren, koji ima 117 kvadrata grijane površine. Cilj projekta je bio da se, valjanom izolacijom, domaši ne samo željena godišnja „potrošnja” objekta od svega 15 kWh po kvadratnom metru – u odnosu na u Srbiji danas prosječnih skoro 200 kWh – već i da se istovremeno osigura visoki komfor življenja u ovakvom domu i ljeti i zimi. A da bi se to postiglo ključna je, kako ističe Todorović, kombinacija tehnologije, dizajna i materijala koji se koristi. U tom smislu su, recimo, glavni konstruktivni elementi „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini od drveta, odnosno osnovu čini drvena konstrukcija ispunjena mineralnom vunom. Vanjski zidovi su, između ostalog, obloženi stiroporom i farmacel pločama, i ukupna debljina izolacije doseže 39 cm, dok je krovna konstrukcija također predviđena po najvišim standardima i ovdje debljina izolacije prelazi 35 cm. Kada je riječ o stolariji, korišten je šestokomorni profil s niskoemisionim staklom punjenim argonom, a kako bi se istovremeno obezbjedila dobra zabrtvljenost objekta i neophodna redovna izmjena zraka, planirana je komforna ventilacija sa rekuperacijom (riječ je o ponovnom korištenje topline iz otpadnog zraka, koji svoju toplinu predaje svježem, uglavnom hladnijem zraku, bez fizičkog miješanja). Grijanje u ovakvoj kući je podno, osigurana je stalna kontrola koncentracije ugljik-dioksida, a vlažnost zraka se kreće između 40 i 60 posto. Također je veoma važna činjenica da je praktično u cijelom objektu temperatura ista, dakle bez obzira gdje se sjedi, da li kraj vanjskog zida, prozora ili u srcu dnevnog boravka, što se dramatično razlikuje od zgrada gdje zna od sobe do sobe da varira i 10 stupnjeva. Izgradnja stambenih objekata približno nulte potrošnje energije je, inače, dostignut standard u većini zemalja Zapadne Europe, dok je kod nas ona samo formalno ugrađena u postojeće zakonske okvire, ali čija implementacija prilično „kašlje“. Posljedica je da u EU danas na grijanje/hlađenje stambenih jedinica ode u prosjeku 27 posto energije koja se ukupno potroši na nivou države, dok je kod nas na čak 45 posto. U svakom slučaju, prema okvirnoj projekciji, izgradnja „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini koštala bi oko 800 eura po kvadratnom metru. Naizgled, to nije malo, ali ako se u kalkulaciju ubaci i projektirana godišnja ušteda na potrošenoj energiji – jer za ovaj objekat je potrebno 85-90% manje energije za isti komfor u odnosu na standardnu gradnju – onda je, promatrano na duže staze, ta cijena sasvim prihvatljiva.
  www.gradjevinarstvo.rs


  800 eura po kvadratu za Prvu pasivnu kuću u Vojvodini

  Kuća od 117 kvadrata za čije se grijanje ili hlađenje koristi minimalna količina energije, potpuno je energetski efikasna. Projekt „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini osmislio je arhitekt Goran Todorović ispred Klastera za energetsku efikasnost i ekologiju (ENEF). Kako kaže za novosadski Dnevnik, „cilj je bio ne samo da se napravi kuća sa željenom godišnjom potrošnjom od 15 kWh po kvadratu – u odnosu na u Srbiji danas prosječnih skoro 200 kWh – već i da se istovremeno osigura visoki komfor življenja u ovakvom domu i ljeti i zimi.“ Glavni konstruktivni element je drvena konstrukcija ispunjena mineralnom vunom. Prva pasivna kuća u Vojvodini je zamišljena kao obiteljski stambeni objekt od 117 kvadratnih metara na dvije etaže koji je potpuno energetski efikasan. Kako bi se to postiglo, glavni konstruktivni element je drvena konstrukcija ispunjena mineralnom vunom. Vanjski zidovi bili bi obloženi stiroporom i farmacel pločama, a ukupna debljina izolacije dosegla bi 39, odnosno 35 centimetara na krovnoj konstrukciji. I o stolariji se vodilo puno računa. Planirana je ugradnja šestokomornog profila sa niskoemisionim staklom punjenim argonom, a kako bi se istovremeno osigurala dobra zabrtvljenost objekta i neophodna redovna izmjena zraka, planirana je ventilacija sa rekuperacijom. Predviđeno je podno grijanje sa konstantnom temperaturom zraka u cijelom objektu, dok bi se planirana vlažnost zraka kretala između 40 i 60 posto. U većini zemalja zapadne Europe ne samo da se odavno grade ovakve pasivne kuće (čija je potrošnja energije približna nuli) već se otišlo korak dalje – a to su aktivne kuće, odnosno, kuće koje prave više energije nego što im je potrebno i da prodaju na slobodnom tržištu. Ako se u kalkulaciju ubaci i projektirana godišnja ušteda na potrošenoj energiji, onda je cijena od 800 evra/m2 cijena sasvim prihvatljiva. Posljedica je da u EU danas na grijanje/hlađenje stambenih jedinica ode u prosjeku 27 posto energije koja se ukupno potroši na nivou države, dok je kod nas na čak 45 posto. Prema okvirnoj projekciji, izgradnja „Prve pasivne kuće“ u Vojvodini koštala bi oko 800 eura po kvadratnom metru. Naizgled, to nije malo, ali ako se u kalkulaciju ubaci i projektirana godišnja ušteda na potrošenoj energiji – jer za ovaj objekat je potrebno 85-90% manje energije za isti komfor u odnosu na standardnu gradnju – onda je, promatrano na duže staze, ta cijena sasvim prihvatljiva.
  www.gradnja.rs

  Pročitano 617 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive