Comandante Ferraz Antarctic Station
  Nedjelja, 03 Srpanj 2016 10:10

  Comandante Ferraz Antarctic Station

  Brazilski arhitektonski studio Estudio 41 pobijedio je na natječaju za dizajn nove istraživačke stanice "Comandante Ferraz Antarctic Station" na Antartici. Nova, modularna stanica biti će u potpunosti napravljena od čelika te će stoga zahtjevati vrlo malo održavanja, a cijeli objekt biti će podignut na podesivim stupovima. Lokacija za izgradnju novog znanstvenog objekta od 3.200 četvornih metara je poluotok Keller, a jednom kada bude dovršen biti će pokretan isključivo energijom vjetra i sunca, zajedno sa elektranom na etanol u slučaju nedovoljne količine sunca ili vjetra.

  Dizajn nove stanice brazilski je doprinos razvoju znanosti i dizajna, te je pažljivo osmišljen kako bi se osiguralo adekvatnu zaštitu za ljudske živote koji moraju opstati u ovim ekstremnim uvjetima, ali i s ciljem što manjeg utjecaja na krajolik i okoliš. Montažna konstrukcija može se lako prevoziti i izgraditi, dok odabrani materijali održavaju zabrinutost za ekološku osjetljivost krajolika.

  Stanica će biti podignuta na fleksibilnim stupovima koji se prilagođavaju topografiji, a u slučaju otapanja ili drugih promjena u okolišu osiguravaju stabilnost. Zajednički prostori za život raspoređeni su na gornjem katu stanice, dok je niža razina rezervirana za laboratorije i upravljanje objektom. Poseban poprečni blok sadržavati će društvene prostorije, knjižnicu i dnevni boravak kako bi znanstvenici što lakše mogli podnijeti sate i sate izoliranosti u udaljenom i opasnom krajoliku.

  Iznimno dobra izolacija spriječiti će toplinske gubitke. Zgrada će većinu svojih potreba za energijom pokriti uz pomoć solarnih i vjetroenegetskih instalacija, dok će posebni toplinski sustavi i izolacija smanjiti potrošnju energije u odnosu na slične objekte za impresivnih 45 posto. U dizajn je ubačen i sofisticirani sustav očuvanja vode koji tretira tehničku vodu i "reciklira" otpadnu vodu. Kao što je vidljivo iz priloženih fotografija, osim stvaranja ugodnog i sigurnog radnog okruženja za brazilske znanstvenike, dizajn stanice zadovoljava visoke estetske zahtjeve.
  Portal croenergo.eu

   

  ANTARKTIK 1

  ANTARKTIK 2

  ANTARKTIK 3

  ANTARKTIK 4

  ANTARKTIK 5

  Pročitano 793 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive