Friburg, Njemačka - sunčana kuća
  Nedjelja, 09 Listopad 2011 13:27

  Friburg, Njemačka - sunčana kuća

  Ideja arhitekta Rolfa Discha o rotirajućoj solarnoj zgradi postala je stvarnost. Pametna zgrada koja generira dovoljno energije za sve energetske potrebe njenih korisnika, a ostatak vraća u energetski sustav nazvana je Heliotrop. Građevina maksimalno koristi Sunčevu energiju zbog rotacije prema Suncu. Heliotrop maksimalno koristi Sunčevu energiju na način da rotirajući uspijeva, pomoću solarnog krova, termalnih cijevi i trostrukih prozora, proizvesti pet puta više energije nego što sama troši. Kada se prije 25 godina Rolf Disch borio protiv nuklearke u njemačkom Friburgu i tvrdio da Sunčeva svjetlost i toplina mogu osigurati dovoljno energije, nisu svi mislili da je u pravu. Izgradnjom Heliotropa Disch je razuvjerio sve svoje oponente i dokazao da ni danas ne koristimo alternativne izvore energije ni izbliza dovoljno. Heliotrop je postavljen na stup koji omogućuje da se rotira 180 stupnjeva u pravcu kretanja Sunca. Solarnim panelima od 6.6 kWh proizvodi se električna energija, a cijevima teče voda koja tijekom dana omogućava zagrijavanje stanova. Za voda za domaćinstvo se koristi kišanica i otpadna voda.Dischova zgrada svakako je primjer održivog građevinskog i arhitektonskog sustava koji čuva okoliš.
  www.gradnja.org


  Zamislite život u prostoru koji cilindrični pratiti put sunca, dajući vam maksimalnu pristup dnevnom svjetlu i pomoću dodatnu energiju iz ciljane solarne panele za napajanje pokrete vašeg doma, kao i svoje svjetla, uređaja i sve ostalo. Rekordne i nagrađivani dizajn na više fronti, ova struktura ostaje jedan od prvih stambenih objekata za proizvodnju više energije nego što koristi - do šest puta više godišnje! Spinning polako na središnjoj osi, Heliotrop Kuća njemačkog arhitekta Rolf Disch rotira uhvatiti najviše Sunčeve svjetlosti za solarne kolektore i varijabilno izlaže različitim stranama, ovisno o sezoni. To otvara za maksimum pasivne grijanje potencijal tijekom zime, a izlaže više izolirani strane za manje topline dobiti tijekom ljeta. Budući da je izvorni je izgrađen, još dva modela su slijedili - a Disch je dizajn na umu za još jedan (puno veći) verzija koja će raditi kao multi-jedinica hotela. Okolna solarni krovni paneli strukture sjedi na krovu otvoreni palube okružena ograde. To podržava, pak, dvostruko su pasivno-grijane cijevi vode za posluživanje kuće nastavku. Spiralno stubište vodi do sredine iz ulazima, prolazi svaka rotirajući razini između i završava na vrhu. 18 kutova čine gotovo-kružne planu, a još uvijek čineći korištenje stana materijala i površine za jednostavnost izgradnje i smanjuje troškove. Vodovodni, elektro kablova i druge osnove se pokreću prema gore kroz stacionarni gradske jezgre uz stepenice. Osim što jednostavna, održivog, elegantan i uštedu energije, ovaj koncept Home Design smisla u pogledu ljudskih udobnosti kao dobro. Uostalom, upravljanje svjetla tijekom cijele dan nije važno samo za solarnu energiju kolekciju, ali i funkcionalne dnevnog svjetla potrebama. Ostale zelene strategije u ovoj kući su bitne klasika okoliša dizajn: geotermalne energije, graywater ponovno sustava i prirodnih otpada skladanja.
  dornob.com

  1
  2
  3
  Pročitano 1752 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive