Seattle, SAD - plus en
Subota, 03 Rujan 2011 07:18

Seattle, SAD - plus en

Cascadia, Oregon, - Cascadia centar za održivi dizajn uredska je zgrada od šest katova, koja unatoč površini od 4,650 kvadrata ne koristi niti jedan vat električne energije iz gradske mreže, kao ni kap vode iz gradskog vodovoda. Kako je to uopće moguće?. Svu električnu energiju proizvode solarni paneli. Solarni paneli su postavljeni na fasadi i krovu. No budući da to nije dovoljno za napajanje konvencionalne uredske zgrade, dizajneri ove građevine u centru Seattle-a odlučili su se primijeniti niz inovativnih i inteligentnih sustava u zgradu. Uz vrhunsku izolaciju, grijanje i hlađenje omogućavati će geotermalni sustavi toplinskih pumpi. Potrebe za vodom zgrada će pokrivati prikupljenih oborinskih voda koje će se pohranjivati i filtrirati na licu mjesta. Svaki ured u zgradi dobiti će limit energetske potrošnje, kojim će moći trgovati s drugim uredima u zgradi. Princip će raditi na sličnoj osovi kao postojeće trgovanje emisijama CO2, samo što će se u ovom slučaju trgovati potrošnjom energije. Ovim sustavom nastojati će se potaknuti najmoprimce na uštedu energije kroz ulaganje u energetski učinkovite uređaje, računala i rasvjetu. Centar Cascadija dio je puno većeg projekta koji se zove Living Building design challenge, i koji postojeće regulative o energetskoj učinkovitosti građevina premašuje za nekoliko svjetlosnih godina. Da bi zgrada bila certificirana kao Living Building, mora biti energetski i vodno samodostatna barem 12 mjeseci bez prekida te zadovoljiti niz rigoroznih standarda za zelene materijale i kvalitetu života. Neki od uvjeta koje građevina mora zadovoljiti su: Lokacija - mora biti prilagođena pješacima, biciklistima i javnom prijevozu; voda - kišnica se prikuplja na krovu, pohranjuje u podzemne tankove i koristi u cijeloj zgradi; energija - solarni paneli moraju generirati dovoljno energije koliko zgrada troši; zdravlje - zgrada mora promovirati zdravlje za svoje korisnike, bilo kroz korištenje stubišta, prozore koji se mogu otvoriti za ulazak svježeg zraka i dnevnog svjetla te niz drugih mogućnosti koje promiču hodanje i dijeljenje resursa; materijali - zgrada ne smije sadržavati opasne materijale, uključujući PVC, kadmij, olovo, živu i druge opasne materijale koji se obično nalaze u nekom od sastavnih dijelova građevine; ljepota - inovativna arhitektura i fotonaponski sustavi, zeleni krovovi i drugi oblici zelenila, velika strukturalna debla te revitalizacija obližnjih parkova koji pridonose uljepšavanju okoliša. Iako je plan ambiciozan, mala je vjerojatnost da će izgradnja po Living Buidling standardima biti moguća u svim klimatskim uvjetima. Budući da će samoodrživost i smanjenje korištenja resursa biti sve značajnije odrednice nečijeg bogatstva u budućnosti, postavlja se pitanje da li postoje određene klimatske zone u kojima jednostavno nije isplativo graditi po navedenim standardima, te kako u njima osigurati dovoljno visoku kvalitetu života uz što manje korištenje prirodnih resursa?
www.croenergo.eu

 

Bullitt Center u Seattlu će nakon sutrašnjeg svečanog otvorenja na Dan planeta Zemlje postati najzelenija poslovna zgrada na svijetu.

Ovaj poslovni kompleks koji se proteže na šest katova u sebi sadrži niz zelenih odlika kao što su sustav za hvatanje kišnice, održivi materijali te kompostirajuće toalete. Najimpresivnija karakteristika građevine je činjenica da će kompleks u potpunosti biti pogonjen solarnom energijom, što je poprilični poduhvat ukoliko se uzme u obzir broj oblačnih dana u Seattle-u. Bullitt Center ne želi biti samo najzelenija poslovna građevina na svijetu, već i ogledni primjer zelene gradnje. Kombiniranjem novih ideja i tehnologija te primjenom već iskušanih zelenih praksi, Bullitt Center želi svijetu pokazati kako građevine sadašnjosti mogu biti u potpunosti "zelene". Divovski solarni sustav na krovu proizvoditi će dovoljno električne energije za napajanje svih šest katova, čak i za vrijeme kišnih dana. Inovativni sustav hvatanja kišnice u mogućnosti je u potpunosti zadovoljiti potrebe za vodom, dok unutarnji kompostirajući toaleti, korištenje geotermalne energije za grijanje te FSC certificirani drveni elementi dodatno naglašavaju zelenu orijentiranost ovog uredskog kompleksa.
Portal croenergo.eu

 

2
2
3
4
4
6
Pročitano 1399 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive