Fujisawa, Japan - eko grad
  Utorak, 05 Srpanj 2011 20:38

  Fujisawa, Japan - eko grad

  Panasonic želi smanjiti emisije CO2 za 70% pomoću "inteligentnih" gradova. Japansko urbano planiranje može u nekim slučajevima biti poprilično zastrašujuće, posebice ako pričamo o velikim gradovima: nizovima neonskih znakova i električnih stupova u kombinaciji sa nedostatkom zelenila. No, Panasonic uz pomoć osam partnera namjerava promijeniti ovu sliku izgradnjom novog superzelenog inteligentnog grada koji bi trebao biti predstavljen 2014.Fujisawa održivi inteligentni grad (SST) cilja na smanjenje emisija CO2 za 70% u odnosu na razine iz 1990. Potpuno umreženi grad nalaziti će se na površini od 19 hektara, 30 kilometara jugozapadno od Tokija. Površina koju je nekada zauzimala Panasonicova tvornica, sada će biti dom za 3,000 stanovnika koji će živjeti u skladu za energetski svjesnim ponašanjem. 1.000 domova i drugih objekata imati će solarne panele za proizvodnju električne energije, dok će kuće biti opskrbljene gorivim ćelijama i inteligentnim uređajima. Baterije veličine hladnjaka mogle bi biti tipa Ene-Farm koji je Panasonic razvio u suradnji sa Tokyo Gas-om. Primjenom ovih baterija potrošnja energije i emisije CO2 mogu biti smanjene za 35-48%, to jest komunalni troškovi prosječnog japanskog kućanstva mogu biti smanjeni za 740 dolara godišnje. Planovi za SST uključuju i dodatne odlike kao što su stanice za punjenje električnih vozila, LED rasvjeta, nadzorne kamere i "staze vjetra" koje će biti u skladu sa obrascima smjerova vjetra iz obližnje Fujisawe, grada od oko 400.000 stanovnika. Biti će posađena i zavidna količina zelenila. Cijeli projekt će stajati oko 739 milijuna dolara, dok se očekuje da će sve kuće biti nastanjene do 2018. No, popunjenost svih domova može se očekivati i ranije budući da je Fujisawa zbog svojih plaža i mnogo sunca idealna lokacija za provedbu ovog eksperimenta. Ukoliko se pokaže uspješnim, model SST-a mogao bi postati okvir za buduće zelene zajednice. Ipak, budući da se prosječni Japanac već sada mora pridržavati pravila kao što su razdioba otpada u pet kategorija sa različitim danima za odvoz različitih vrsta otpada, možemo samo nagađati koliko će se pravila morati poštovati u ovoj zelenoj utopiji.
  www.croenergo.eu

  2
  3
  4
  4
   
  5

  U japanu će se roditi najzeleniji grad svijeta: devet trvtki, na čelu s Panasonicom, radi na izgradnji, u prefekturi Kanagawa, 50km od Tokija, primjer metropole koja će biti 100% ekološki održiva. Fujisawa Sustainable Smart TownGrandiozni zeleni projekt, nazvan Fujisawa Sustainable Smart Town (Fujisawa održivi pametni grad), predviđa jedan inteligentni, sigurni i održivi grad na napuštenom zemljištu jedne Panasonicove tvornice: kombinirajući inovativne tehnologije uštede energije i posebne sustave pohrane i generiranja solarne energije, grad će otvoriti put novim građevinskim projektima, dizajniranima da se integriraju u okolinu. Kroz ove inicijative, grad, čiji se završetak predviđa za ožujak 2014. godine, ima za cilj smanjiti emisije CO₂ za 70% u odnosu na razine iz 1990. godine.Da bi se taj cilj postigao, sve zgrade, oko 1.000 privatnih kuća i različiti javni objekti, biti će potpuno neovisni u svim aspektima energije, pomoću solarnih panela i posebnih „baterija" za opskrbu energijom tijekom čitavog dana. I ne samo to. Fujisawa Sustainable Smart Town uključivati će i pametne sustave raspodijele resursa, kao što je dijeljenje automobila i stvaranje „zelenih osi" parkova i drveća uz glavne prometnice.
  www.biosvijest.hr
  Pročitano 2265 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive