Beč, Austrija - plus en
  Utorak, 28 Lipanj 2011 09:19

  Beč, Austrija - plus en

  Krajem listopada 2010. u blizini Beča dovršen je i treći od šest eksperimentalnih objekata unutar šireg projekta "Model Home 2020" tvrtke. Sunlighthouse je prva CO2 neutralna obiteljska kuća u Austriji. Objekt je osmišljen s posebnom pažnjom u segmentu ekologije, energetske učinkovitosti  i zaštite okoliša. Obzirom na drvenu konstrukciju, drvenu unutarnju i vanjsku oblogu, upotrebu eko-betona, toplinske izolacije bazirane na ovčjoj vuni, te mnogih sličnih ekološki promišljenih detalja, kuća će za narednih 30 godina postati CO2 neutralna, kako u materijalu, tako i u gradnji i transportu.

  Arhitektonski koncept
  Vrlo uskoj i dugačkoj parceli, obostrano limitiranoj već izgrađenim susjednim objektima, najbolje je odgovarao projekt dvojca Hein-Troy Architekten izabran na natječaju među devet pozvanih arhitektonskih ureda u Austriji. Osim po obliku, parcela je karakreristična i po dvostranom padu terena, no s druge strane, nudi prekrasan šumarak u samom dnu građevinskog zemljišta, a prema jugo-istoku i pogled na dio bečke šume i jezera. U zadanim uvijetima bilo je logično postaviti introvertni koncept kuće koji gotovo u potpunosti onemogućuje pogled prema susjednim objektima, ali zato nudi vizure tamo gdje to u smislu kontakta s prirodom ima najviše smisla. Tlocrtni koncept sastoji se od aktivne zone dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice u prizemlju, te triju spavaćih soba i dviju kupaonica u pasivnoj zoni smještenoj u potkrovlju. Specifičnost kuće je jugo-zapadno smješten atrij, koji osim obilja prirodne svjetlosti, omogućuje i pasivne dobitke topline kroz vertikalne staklene stijene. Na isti način djeluju i stupci krovnih prozora, puštajući svjetlost i toplinu u prostorije smještene u potkrovlju, ali i u prostor dnevnog boravka – putem domišljatih svjetlosnih tunela.

  Dnevna svjetlost
  Količina dnevne svjetlosti u svim prostorijama kuće je izvanredna. Težnja je bila postići ugodu i dobar usjećaj ukućana u svakom kutku njihovog doma, pa je motiv sveukupnog koncepta dnevnog osvjetljenja radnih površina i prostora dnevnog boravljenja bio faktor dnevne svjetlosti od najmanje 5%, što u uvjetima oblačnog neba iznosi cca. 500 luxa, dovoljnih za obavljanje i najpreciznijih aktivnosti uz maksimalni pozitivan utjecaj na zdravlje korisnika kuće. Postava prozora i staklenih stijena planirana je strateški – omogućujući najbolji pogled, maksimalne pasivne dobitke topline i prirodnu ventilaciju (kako poprečnu, tako i putem efekta dimnjaka). Ukupna površina stakla iznosi 42% površine poda, što itekako smanjuje potrebu za umjetnom rasvjetom.

  Energetski koncept i prirodna ventilacija
  Glavni cilj energetskog koncepta bilo je sveukupno najmanja moguća potrošnje energije, naročito primarne (iz neobnovljivih izvora), uz minimalni utjecaj na unutarnju klimu, posebno u segment optimalne količine dnevne svjetlosti i svježeg zraka. Realizacija ovakve zamisli ostvarena je kroz visoko učinkovitu dizalicu topline (zemljani kolektori u dvorištu) s ugrađenom jedinicom za rekuperaciju zraka, solarne kolektore za zagrijavanje tople vode, fotonaponske ćelije za proizvodnju električne energije, te visoko učinkovite kućanske aparate i bijelu tehniku. Dizalica topline uz pomoć solarnih kolektora i fotonaponskih ćelija proizvodi čak 25% više energije (i to isključivo iz obnovljivih izvora) nego što je sveukupno potrebno za funkcioniranje cijele kuće. Energetski koncept i prirodna ventilacijaGlavni cilj energetskog koncepta bilo je sveukupno najmanja moguća potrošnje energije, naročito primarne (iz neobnovljivih izvora), uz minimalni utjecaj na unutarnju klimu, posebno u segment optimalne količine dnevne svjetlosti i svježeg zraka. Realizacija ovakve zamisli ostvarena je kroz visoko učinkovitu dizalicu topline (zemljani kolektori u dvorištu) s ugrađenom jedinicom za rekuperaciju zraka, solarne kolektore za zagrijavanje tople vode, fotonaponske ćelije za proizvodnju električne energije, te visoko učinkovite kućanske aparate i bijelu tehniku. Dizalica topline uz pomoć solarnih kolektora i fotonaponskih ćelija proizvodi čak 25% više energije (i to isključivo iz obnovljivih izvora) nego što je sveukupno potrebno za funkcioniranje cijele kuće. Inteligentno upravljanje prozorima osnova je za prirodnu ventilaciju tijekom proljeća, ljeta i jeseni, dok se u zimskom periodu upotrebljeva mehanička izmjena zraka s rekuperacijom tj. predgrijavanjem. Ugodna unutarnja klima tijekom ljeta ostvaruje se prirodnim prozračivanjem (putem efekta dimnjaka i poprečne ventilacije), hlađenjem tijekom noći i upotrebom vanjskih tendi tijekom dana, tako da nije potrebna nikakva dodatna energija za hlađenje objekta.
  www.hkis.hr
   
  b2
  b3
  b5
  b4
  Pročitano 1608 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive