CO2 kvote i eko naknade
  Subota, 13 Kolovoz 2011 23:13

  CO2 kvote i eko naknade

  Tvrtke koje u okoliš ispuštaju emisije s više od 30 tona ugljikovog dioksida (CO2) godišnje plaćat će naknadu po toni ispuštenog CO2 11 kuna, iduće godine 14 kuna, a 2009. naknadu od 18 kuna.Vlada je donijela uredbu o jediničnim naknadama za utvrđivanje naknade na emisiju CO2 u okoliš. Naknada u RH bit će bitno manja od one koja se plaća u državama EU, jer po riječima ministrice zaštite okoliša Marine Matulović Dropulić najmanju naknadu od 40 kn po toni plaća Češka a najvišu Mađarska od čak 600 kuna. Naknadu neće plaćati obveznici koji u okoliš ispuštaju emisije CO2 nastale izgaranjem bio mase ili bio razgradivog otpada jer se ta goriva smatraju CO2 neutralnima, dok će tvrtke koje proizvode električnu energiju za javnu uporabu naknadu plaćati temeljem korektivnog faktora pa će im ta naknada biti i do 50 posto niža nego li je utvrđeno za velike onečišćivače. Vlada je s današnje sjednice u redovitu Saborsku proceduru uputila Prijedlog novog zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se sukladno propisima EU s dvadesetak bolesti predlaže dopuniti popis zaraznih bolesti čije je sprječavanje i suzbijanje od interesa za državu. Ministar zdravstva Neven Ljubičić kazao je da je zakonske promjene inicirala pojava novih zaraznih bolesti (SARS, AIDS, legionarska bolest, ptičja gripa) ili bolesti koje su promijenile svoju epidemiološku sliku - rezistentna tuberkuloza, hospitalne infekcije, te je stoga nužno proširiti listu zaraznih bolesti koje se obvezno prijavljuju Epidemiološkoj službi. Dodao je da je cilj zakona i omogućiti učinkovitiji rad Sanitarne inspekcije, bolju organiziranost koordiniranost i kontrolu u slučaju epidemije, a zakon uvodi i mogućnost da ministar zdravstva pojavi li se opasnost od zarazne bolesti koja nije evidentirana u popisu može odrediti da se i na tu bolest primjenjuju zakonom propisane i druge potrebne mjere. Saboru je upućen i prijedlog izmjena zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojim se među ostalim kao područje definira ekološko pčelarstvo, definirani su uvjeti za označavanje ekološkog proizvoda, vođenje baze podataka poljoprivrednog reprodukcijskog materijala proizvedenog u ekološkoj proizvodnji itd. Da je riječ o ekološkoj proizvodnji (poseban sustav održivog gospodarenja u poljoprivredi i šumarstvu koji obuhvaća uzgoj bilja i životinja, proizvodnju hrane, sirovina i prirodnih vlakana te preradu primarnih proizvoda), potvrđivalo bi se posebnim certifikatom. Saboru je na potvrđivanje upućen ugovor o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt unutarnje vode (vodoopskrba, zaštita voda u slivu Save, Drave i Dunava, obrana od poplava u slivu Save) - zajam iznosi 100 milijuna eura a RH u projektu sudjeluje s 5,3 milijuna eura. Vlada je Saboru na prihvaćanje uputila izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u prošloj godini, po kojemu je lani za ulaganja u naseljene otoke iz proračuna izdvojeno 1,26 milijardi kuna.
  www.jutarnji.hr


  Pet stotina glavnih zagađivača plaćat će porez po toni čime bi se prikupilo preko 9 milijardi dolara za tri godine. Australija je u nedjelju objavila plan o uvođenju poreza od 23 australska dolara po toni ugljičnog dioksida za 500 najgorih zagađivača od 2012. godine i tako utrla put usvajanju najopsežnijeg nacrta trgovanja emisijskim kovotama izvan Europe, prenose australski mediji. Premijerka Julia Gillard je priopćila da će kompanije koje najviše zagađuju morati plaćati spomenutih 23 dolara uz godišnju kamatu od 2,5 posto, prije nego sredinom 2015. godine manjinska vlada krene s kontroverznim planom trgovanja ugljičnim dioksidom. "Australci žele učiniti pravu stvar s okolišem", kazala je Gillard čija je zemlja među najbogatijim državama svijeta najveći zagađivač glede emisije CO2 po glavi stanovnika. "Zato ova vlada želi provesti opsežan plan za čistu energetsku budućnost našeg naroda", dodala je. Istaknula je da će njezina vlada u prve tri godine spomenutog opsežnog nacrta potrošiti 9,2 milijarde dolara zagađivačkim industrijama poput proizvodnje čelika i aluminija kako ne bi propale, a također će pomoći u zatvaranju najstarijih i najprljavijih električnih centrala. Australija, glavni svjetski izvoznik ugljena, oslanja se na ugljen u 80 posto prizvodnje struje. Ugljen je odgovoran za 37 posto od sveukupne emisije štetnih plinova u Australiji. Premijerka je također umirila javnost riječima da "niti jedan Australac neće zbog ovih promjena morati plaćati veći porez". Kako cijela stvar ipak košta, analitičari su nakon objavljivanja svih pojedinosti plana izjavili da je vidljivo da su najveći "dobitnici" zbog uvođenja cijene na CO2 obitelji s malim i srednjim primanjima te umirovljenici samci.
  metro-portal.hr


  Čak i zapadne zemlje prodaju kvote zbog lošeg stanja gospodarstva. Više o kriza, prodaja kvota CO2, emisija ugljičnog dioksida, Španjolska prodaje kvote CO2. Španjolska teška industrija nadoknađuje nedostatak likvidnosti, uzrokovan gospodarskom krizom, prodajom viška prava na emisiju ugljičnog dioksida međunarodnim ulagačima i energetskim kompanijama, objavio je u ponedjeljak madridski dnevni list El Pais. Vlada je dodijelila oko 1.000 industrijskih postrojenja pravo na emitiranje ukupno 100 milijuna tona ugljičnog dioksida u razdoblju do 2012., u sklopu ograničenja utvrđenih Protokolom iz Kyota.Kompanije koje su uglavnom povezane s građevinskim sektorom već su prodale prava na emitiranje do 25 milijuna tona ugljičnog dioksida za do 500 milijuna eura, navode stručnjaci za El Pais. Pad industrijske proizvodnje, koja je u studenome bila 15 posto niža u odnosu na odgovarajući mjesec prethodne godine, proširio je manevarski prostor kompanija za prodaju prava na emisiju štetnih plinova.Ekolozi kritiziraju dodjelu kvota kompanijama, tvrdeći da je previše velikodušna, te strahuju da će pad cijena emisija ugljičnog dioksida zakočiti borbu protiv globalnog zagrijavanja. (hina/metro-portal)
  metro-portal.hr
  Pročitano 1848 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive