eRoadArlanda električna cesta
  Subota, 28 Travanj 2018 14:27

  eRoadArlanda električna cesta

  U Švedskoj je otvorena prva elektrificirana cesta na svijetu, koja može puniti baterije električnih automobila i kamiona pomoću inovativnog sustava za prijenos energije. U cestu dugu 2 kilometra, koja vodi od aerodroma Stockholm Arlanda do servisne lokacije, ugrađene su po dvije željezničke šine preko kojih se prenosi energija za punjenje baterija. I iako su tek otvorili tu, relativno kratku dionicu, švedska vlada je već izradila mapu za širenje mreže ovakvih cesta u budućnosti. Švedska je za cilj postavila da postane potpuno neovisna od fosilnog goriva do 2030. godine, a to zahtjeva smanjenje od 70 posto u sektoru transporta, piše Guardian. Tehnologija koja stoji iza elektrifikacije ceste treba riještiti problem punjenja baterija električnih automobila te učiniti proizvodnju baterija pristupačnom. Automobil preuzima energiju kontaktom pokretne “ruke” na dnu automobila, koja se spaja s dvije šine ugrađene u cestu. Ukoliko dođe do pretjecanja, ruka se automatski odvaja od šine. Elektrificirana cesta je podjeljena na dijelove od po 50 metara, a svaki dio je pod naponom samo kada je vozilo iznad njega. Kada se vozilo zaustavi, struja se isključi. Sustav može izračunati potrošnju energije vozila i tako podijeliti trošak po vozilu i korisniku. “Dinamičko punjenje” omogućava korištenje manjih baterija, kao i smanjenje troškova njihove proizvodnje. Kamion logističke tvrtke PostNord, koji je nekada koristio dizel, postao je prvo vozilo koje je koristilo cestu. Iza ovog projekta stoji konzorcij eRoadArlanda, a njegov predsjednik Hans Sall tvrdi da se postojeća vozila i ceste mogu adaptirati kako bi se koristila ova tehnologija. Švedska ima oko pola milijuna kilometara cesta, od čega 20.000 km otpada na autoceste. “Ako elektrificiramo 20.000 km autoceste, to će biti dovoljno. Udaljenost između dvije autoceste nigdje nije veća od 45 km, a električni automobili već mogu preći tu udaljenost bez potrebe za novim punjenjem baterije. Neki vjeruju da će biti dovoljno i ako elektrificiramo 5.000 km autocesta”, rekao je Sall.
  gentleman.hr

   

  Švedska otvorila cestu koja napaja električne automobile
  Švedska je prva zemlja koja je otvorila cestu na kojoj će se električna vozila moći napajati tijekom vožnje. Cesta se nalazi u blizini Stockholma, točnije povezuje aerodrom Arlanda s logistikom u samom gradu i to u dužini od gotovo dva kilometra. Automoblili i kamioni na električni pogon moći će se na ovoj dionici napajati dok putuju, uz pomoć inovativnog sustava prijenosa energije. Naime, vozila se mogu povezati na “električnu” tračnicu koja je ugrađena u put. Švedska, kako prenosi CNN, ima u planu do 2030. godine smanjiti broj vozila na fosilna goriva za 70 posto od trenutnog, a ovaj put je samo jedan od nekoliko projekata koje je započela uprava za promet te zemlje, s namjerom da razviju i testiraju tehnologije koje će pomoći zemlji da ostvari svoj cilj. Južna Koreja i Kina, takođe, ulažu u razvoj solarnih, elektromagnetskih puteva na kojima se punjenje automobila i kamiona vrši bežično, kako bi smanjile emisije štetnih plinova, prenosi N1. Međutim, ovaj švedski put je prvi takav u svijetu, a prednosti ovog projekta su što bi, ukoliko se instalira u cijeloj zemlji, omogućavao to da električni automobili imaju manje baterije, što bi pojeftinilo i njihovu proizvodnju.
  energis.ba

   

  HD ARLANDA 750 1

  HD ARLANDA 750 2

  HD ARLANDA 750 3

  HD ARLANDA 750 4

  Pročitano 169 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive