Vatikan sunčana elektrana
  Nedjelja, 19 Lipanj 2011 14:01

  Vatikan sunčana elektrana

  Država Vatikan prešla je na djelomičnu uporabu Sunčeve energije, pustivši u rad svoj prvi sustav za proizvodnju "čiste" energije, koji je postavljen na krov moderne dvorane Pavla VI., na dva koraka od bazilike sv. Petra. Kako javlja Sveta Stolica, 2400 solarnih ploča koje pokrivaju kosi krov goleme dvorane površine 5000 m2. Instalacije će proizvoditi 300 MW energije na godinu, a najviše 221 kW na sat. Proizvedena energija služit će za potrebe dvorane u kojoj se redovito održavaju papine opće audijencije, kongresi i koncerti, te za potrebe susjednih zgrada. Sustav kolektora omogućit će uštedu od 80 tona nafte na godinu. Vatikan radi i druge projekte ekološki čiste energije na svoja 44 hektara, među kojima i projekt solarne kotlovnice za "industrijsku zonu" u kojoj su tehničke službe te državice. Mauro Villarini, inženjer koji vodi taj projekt, u kolovozu je najavio mogućnost iskorištavanja snage vjetra, biomase i drva. Cilj je do 2020. dvadeset posto potreba u energiji podmiriti iz obnovljivih izvora, što odgovara zadaćama koje je Europska unija postavila pred svoje države članice. K tomu je Sveta Stolica u ljeto 2007. počela sadnju šume u Madžarskoj kojom u njezino ime upravlja američko-madžarsko poduzeće Planktos-Klimafa. Zahvaljujući pošumljavanju Vatikan bi se mogao svrstati među prve države koje bi bile neutralne kad je riječ o ispuštanju ugljikova dioksida. Tema ekologije česta je u nagovorima pape Benedikta XVI. Za putovanja u Australiju Papa je pozvao vjernike na "ekološku osviještenost" kako bi mogli odgovoriti na "važan izazov" zaštite okoliša. (Hina)
  www.jutarnji.hr
   
   
  Vatikan se nakon ugradnje velikih solarnih ploča na krovu jedne od svojih palača dokazao kao okolišu najprijateljskija država na svijetu, objavio je vatikanski službeni list. "Vatikan je postigao rekord u proizvodnji solarne energije po glavi stanovnika - 200 vata. Njemačka, vodeća zemlja svijeta u tom području per capita proizvodi 80 vata", pohvalio se L'Osservatore Romano. Italija, primjerice, proizvodi samo četiri vata po glavi stanovnika.Vatikan je najslabije naseljena suverena država svijeta. Trajno je nastanjuje oko 800 stanovnika.Solarne ploče postavljene prije dvije godine na krovu konferencijske dvorane Pavla VI. najmanjoj državi svijeta uštedjele su energije u vrijednosti 90 tona nafte.Zbog njegova zalaganja za zaštitu okoliša talijanski su mediji Benedikta XVI. već prozvali "zelenim papom".
  www.business.hr

  Pročitano 1354 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive