SINCRO.GRID pametna mreža
  Ponedjeljak, 27 Studeni 2017 21:23

  SINCRO.GRID pametna mreža

  HOPS, HEP ODS, ELES i SODO potpisali sporazum o zajedničkoj koordinaciji hrvatskih i slovenskih partnera u međunarodnom projektu SINCRO.GRID. Zajedničkom koordinacijom hrvatskih i slovenskih partnera, operatora prijenosnih sustava HOPS-a i ELES-a, te operatora distribucijskog sustava HEP ODS-a i SODO-a, u Kidričevom (Slovenija) je potpisan sporazum o međusobnim partnerskim odnosima koji predstavlja temelj za prijavu projekta Sincro.Grid (projekt naprednih mreža) za dobivanje sredstava iz Europskog programa CEF-a (engl. Connecting Europe Facilities). Svrha projekta Sincro.Grid je da se korištenjem naprednih tehničkih sustava i algoritama upravlja tokovima snaga na način da se poboljša kvaliteta napona u elektroenergetskom sustavu i poveća prijenosna moć postojećih vodova, te time osigura bolja integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav i poveća sigurnost opskrbe kupaca. Operatori prijenosnih sustava će u projektu SINCRO.GRID biti odgovorni za provedbu predviđenih tehnologija u vlastitu mrežu, dok će operatori distribucijske mreže unaprijediti nadzor stanja distribucijske mreže u cilju korištenja naprednih alata za bolje prognoziranje. Upravljački centri operatora distribucijske i prijenosne mreže biti će spojeni putem ICT infrastrukture i integracije sustava. Projekt Sincro.Grid je nastavak dobre dugogodišnje suradnje dvaju operatora prijenosnih sustava HOPS-a i ELES-a, rekao je Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a, posebno jer je riječ o projektu od posebnog interesa Europske Komisije, čije će očekivane učinke kroz aktivnije korištenje infrastrukture osjetiti svi partneri uključeni u projekt.
  www.hops.hr


  Projektu Sincro.Grid odobreno sufinanciranje iz europskog programa CEF u vrijednosti od 40,5 milijuna eura
  Europska Komisija danas je zemljama članicama EU predstavila 18 odabranih projekata iz područja električne energije, pametnih mreža i plina koji će doprinijeti boljem povezivanju europske energetske mreže u vrijednosti od 444 milijuna eura. Među njima je projekt Sincro.Grid, koji se ostvaruje u suradnji hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnog i distribucijskog sustava električne energije – HOPS, HEP ODS, ELES i SODO. Projekt Sincro.Grid je ocijenjen kao najinovativniji te mu je odobreno cjelokupno zatraženo sufinanciranje od 40,5 milijuna eura, što čini 51 posto vrijednosti projekta. Odabrani projekti doprinijeti će postizanju ciljeva Energetske unije u što boljem povezivanju europske energetske mreže, sigurnijoj opskrbi električnom energijom, doprinoseći održivom razvoju sa većom integracijom obnovljivih izvora energije diljem EU. Novac za odabrane projekte dolazi iz Connecting Europe Facility (CEF), programa potpore financiranja infrastrukturnih projekata. Inače, iz programa CEF-a ukupno je dodijeljeno 444 milijuna eura, od čega čak trećinu sredstava dobiva projekt LNG Hrvatska i projekt Sincro.Grid. Potpredsjednik Komisije za Energetsku uniju, Maroš Šefčovič izjavio je da pozdravlja današnji dogovor zemalja članica oko najvažnijih projekata s prekograničnim implikacijama koji su potvrda onog što Energetska unija znači za Europu te put kako Europska unija može potaknuti suradnju zemalja članica. Projekt Sincro.Grid je nastao zajedničkom koordinacijom hrvatskih i slovenskih partnera, operatora prijenosnih sustava HOPS-a i ELES-a, te operatora distribucijskog sustava HEP ODS-a i SODO-a, potpisivanjem Sporazuma o međusobnim partnerskim odnosima koji je predstavljao temelj za prijavu projekta Sincro.Grid (projekt naprednih mreža) za dobivanje sredstava iz Europskog programa CEF (engl. Connecting Europe Facilities). Svrha projekta Sincro.Grid je da se korištenjem naprednih tehničkih sustava i algoritama upravlja tokovima snaga na način da se poboljša kvaliteta napona u elektroenergetskom sustavu i poveća prijenosna moć postojećih vodova, te time osigura bolja integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav i poveća sigurnost opskrbe kupaca.
  Više na stranicama: www.sincrogrid.eu


  SINCRO.GRID koristit će napredne tehničke sustave i algoritme za upravljanje tokovima snaga u EE sustavima
  Potpisivanjem darovnice za PCI (Project of Common Interest) projekt SINCRO.GRID, između slovenskog operatora prijenosnog sustava, ELES-a, kao koordinatora projekta i INEA-e, danas je u Bruxellesu službeno odobreno sufinanciranje 51% projekta, koji se financira sredstvima CEF-a, programa potpore financiranja infrastrukturnih projekata. Partneri u projektu SINCRO.GRID uz koordinatora ELES su hrvatski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava, HOPS i HEP ODS, te SODO, slovenski operator distribucijskog sustava. Ukupna vrijednost ugovora o darovnici iznosi 40,489 milijuna eura, a rok za implementaciju projekta je studeni 2021. godine. Udjel HOPS-a u ugovoru o darovnici iznosi 13,583 milijuna eura, dok je cjelokupna HOPS-ova investicija u projekt vrijedna 26,633 milijuna eura. „Implementacijom projekta SINCRO.GRID koristiti će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektroenergetskim sustavima na način da se poboljša kvaliteta napona i poveća prijenosna moć postojećih vodova. Time će se osigurati učinkovitija integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav i povećati sigurnost opskrbe kupaca električnom energijom – rekao je Zdeslav Čerina, član Uprave HOPS-a, prilikom potpisivanja darovnice. Projekt SINCRO.GRID plod je dugogodišnje uspješne suradnje slovenskih i hrvatskih operatora, istaknuo je Čerina te naglasio da je cilj projekta rješavanje izazova u vođenju elektroenergetskog sustava i otklanjanju zagušenja u elektroenergetskoj mreži. SINCRO.GRID je jedan od samo tri PCI projekta u području naprednih mreža (Smart Grid) koji će korištenjem naprednih alata za prognoziranje na učinkovit način integrirati aktivnosti svih korisnika mreže radi postizanja maksimalne učinkovitosti prijenosne i distribucijske mreže. Također, od projekta se očekuje učinci u pogledu smanjenja ovisnosti o uvozu energenata, smanjena utjecaja fosilnih goriva na okoliš, povećanja prijenosnih prekograničnih kapaciteta te razvoj novih tehnologija i gospodarstva u cjelini.
  www.energetika-net.com

  Pročitano 528 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive