Ashalim, Izrael - CSP elektrana
Subota, 14 Siječanj 2017 13:35

Ashalim, Izrael - CSP elektrana

Solarna termalna elektrana Ashalim Plot-B kapaciteta 121 megavata trebala bi nakon njezinog dovršetka 2017. opskrbljivati izraelsku elektroenergetsku mrežu s 320 gigavat sati električne energije. Troškovi se procjenjuju na više od 3 milijarde izraelskih šekela (691 milijun eura) od čega je 80 posto osigurao sindikat izraelskih banka na čelu s Bank Hapoalim te Europska investicijska banka. Ashalim Plot B dio je solarnog kompleksa Ashalim koji se sastoji od dvije solarne termoelektrane i jedne fotonaponske elektrane. Očekuje se da će cijeli kompleks Ashalim imati snagu od gotovo 300 megavata, što je oko 2 posto ukupnog izraelskog kapaciteta za proizvodnju električne energije. To će pomoći državi da ispuni svoje obećanje da će do 2020 proizvoditi 10 posto električne energije iz obnovljivih izvora. Nova elektrana koristi inovativnu tehnologiju solarnih tornjeva te je u opremu uključen 240 metara visok solarni toranj koji će se nalaziti usred polja veličine 3,15 četvornih kilometara koje je prekriveno s više od 50.000 ogledala koja prate kretanje Sunca, s ukupnom površinom od preko milijun četvornih metara. Osim proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ovim projektom ostvarit će se cilj poticanja gospodarstva regije Negev. Elektrana će zaposliti oko tisuću inženjera, tehničara, građevinskih radnika i kooperanata.
Portal croenergo.eu


Najviši solarni toranj gradi se usred izraelske pustinje

Najviši solarni toranj na svijetu niče u izraelskoj pustinji Negev, a trebao bi biti pušten u rad tijekom 2018. godine. Solarna termalna elektrana Ashalim čiji će dio biti i 250 metara visok solarni toranj već je velikim dijelom izgrađena, a jednom kada bude u potpunosti dovršena brojiti će 50 tisuća heliostatskih solarnih panela koji će biti raspoređeni oko tornja. Paneli će reflektirati sunčevu svjetlost prema tornju te zagrijavati posebnu tekućinu do vrlo visokih temperatura. Ova tekućina će pretvarati vodu u paru koja će pokretati turbine i generatore zadužene za proizvodnju električne energije. Prednost termodinamičkih sustava u usporedbi s fotonaponskim sustavima leži u činjenici što tekućina održava temperaturu dugo vremena, a samim time elektrana može nastaviti s radom i nakon što Sunce zađe. Jednom kada bude dovršena, elektrana će proizvoditi dovoljno električne energije za napajanje 130 tisuća izraelskih kućanstava ili 5% ukupnog stanovništva ove zemlje. Elektranu Ashalim gradi američka tvrtka BrightSource Energy. Ista tvrtka je već u Kaliforniji izgradila Ivanpah - najveću termalnu solarnu elektranu na svijetu.
Portal croenergo.eu 

ASHALIM 1

ASHALIM 2

ASHALIM 3 

Pročitano 581 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive