HE Rogun, Tadžikistan
  Petak, 17 Svi 2019 22:06

  HE Rogun, Tadžikistan

  Projekt Hidroelektrane Rogun u Tadžikistanu započeo je 1976. godine, kada je sovjetski Gosstroy odobrio projektnu dokumentaciju. Za izradu plana Taskentov "hidroprojekt" odgovorio je pozitivno. Od samog početka postalo je jasno da će izgradnja ove hidroelektrane biti vrlo složena. Stanica je trebala biti izgrađena u teškim prirodnim uvjetima Središnje Azije. Projektu Hidroelektrane Rogun prijeti nekoliko čimbenika. Prvo, to je visoka seizmička regija gdje se javljaju mali potresi. Oni nisu problematični za HE, ali ako je neočekivani potres prejak (kao što je bilo davne 1911. godine) može doći do uništenja brane. Drugo, graditelji su morali probiti tunele na krhkim i lomljivim stijenama. Treće, ispod dna rijeke Vakhsh postoji greška koja sadrži erozijsko tlo. Izgled brane može dovesti do propuštanja vode i erozije šavova. Dizajneri HE Rogun morali su razmotriti sve navedene čimbenike. Sovjetski čelnici nisu htjeli odbiti izgradnju brane jer je imala važnu gospodarsku ulogu u životu središnje Azije. Sovjetska izgradnja HE Rogun bila je vrlo teška, hidro-graditelji su uspjeli pronaći rješenja koja su pomogla ublažiti sve akutne probleme. HE Rogun je projektirana na pretpostavci da bi mogla izdržati bilo kakav potres. Zbog toga je tijelo brane izduljeno i složeno strukturirano. Za jezgru se koristi glina i šljunak. To je napravljeno kako bi meke stijene ispunile praznine i pukotine koje nastaju tijekom potresa.

  Početak rada
  Prvi graditelji stigli su u Rogun u jesen 1976. godine. Mjesto za njihov rad izgrađeno je na nadmorskoj visini od preko 1000 metara. Mjesto izabrano za Rogunovu hidroelektranu bilo je sasvim prazno u to vrijeme. Udaljenost između gradilišta i najbliže željezničke stanice iznosila je 80 kilometara. Oprema potrebna za novu infrastrukturu isporučuje se iz cijele zemlje. Hidro turbine i transformatori su proizvedeni u Ukrajini, dok su u dalekom Sverdlovskom napravljeni hidro generatori. Više od 300 sovjetskih poduzeća bilo je odgovorno za izgradnju hidroelektrane Rogun. Grad Rogun, u kojemu su se graditelji stanice smjestili, izgrađen je od nule. Više etažne zgrade, vrtić, škola nisu postojali prije nego što se počeo provoditi ambiciozni energetski projekt. Grijanje zgrada osigurano je električnim kotlovnicama. Graditelji su započeli gradnju hidroelektrane od tunela u labavim, lomljivim stijenama gdje je došlo do velikog pritiska. Nakon grubih radova tuneli su pažljivo betonirani. Ukupno je planirano izvesti 63 kilometara tunela.

  Tuneli i brane
  Za deset godina izgradnje osnovna hidroelektrana Rogun praktički se nije promijenila, jer je cijelo vrijeme utrošeno na izradu tunela. Kako bi ubrzali rad i uštedjeli novac odlučeno je da se ne koriste klasični kamioni za kamenolome već velike transportne trake. Prema riječima stručnjaka, tako je riznica uspjela uštedjeti oko 75-85 milijuna rubalja. Izgradnja brane počela je 1987. godine 27. prosinca i rijeka Vakhsh bila je zatvorena. Godine 1993. visina skakača već je bila 40 metara, a duljina tunela dosegla je 21 kilometar. Stanice za transformatore i strojarnice bile su gotovo potpuno spremne. Međutim, posao nikada nije bio dovršen. Zbog urušavanja SSSR-a i nastanka ekonomskih problema te drugih čimbenika gradnja je bila zustavljena.

  Nezgoda 1993
  Godine 1993. HE Rogun pretrpjela je ozbiljne štete. Nekoliko godina nakon zatvaranja korito rijeke Vakhsh je srušilo zaštitne konstrukcije. Razlog tome bio je najsnažnija poplava zabilježena na rijeci. Kao rezultat poplave nedovršeni tuneli za pročišćavanje otpadnih voda i prostorije strojarnice bili su poplavljeni. Naravno svaka hidroelektrana mora se nositi s opterećenjima čak i ako su uzrokovane nenadmašnim poplavama. Tijekom analize štete postalo je jasno da se katastrofa ne bi dogodila da su pravilno odrađene organizacijske jedinice. Danas je HE Rogun kolovoz 2016. u fazi pripremnog rada te ima i druge vlasnike međutim 1987. godine formalni kupac bio je Tajikglavenergo. Postoji spor između ove tvrtke i uprave za graditeljstvo. Kao rezultat toga Ministarstvo energetike SSSR-a uklonilo je s posla ljude koji su prethodno bili odgovorni za ispunjenje rokova. Zbunjenost je doveli su do greške u propuštanju rijeke koje se dogodilo prerano. Organizatori su žurili bojeći se sloma, ali vrijeme je pokazalo da je takva žurba bila pogrešna.

  Slični incidenti
  Hidroelektrana Rogun najčešće se uspoređuje s drugom hidroelektranom u Tadžikistanu - Nureku. Ova hidroelektrana je pokrenuta 1979. godine. Tijekom operacije korištenja došlo je do nekoliko manjih nesreća. Mnogo bolnija je usporedba hidroelektrane Rogun sa Sayano-Shushenskaya. Posljednja nezgoda bila je izrazito negativne prirode kada je poginulo 75 ljudi. Graditelji i izvođači hidroelektrane Rogun uvjereni su da su preuzeli u obzir iskustvo iz tih katastrofa, a postrojenje više neće biti suočeno sa izvanrednim situacijama kao što se dogodilo 1993. godine.

  Moderna pozornica
  Zbog teške situacije u Tadžikistanu izgradnja HE Rogun je zamrznuta na deset godina. Tek 2004. godine vlasti zemlje potpisale su sporazum s ruskim Rusalom o nastavku izgradnje postaje. Na trošak tvrtke potopljene su dvorane isušene međutim daljnja suradnja stranaka izazvala je ozbiljne probleme. Tvrtka i vlada nisu se složile oko tehničkih aspekata projekta uključujući visinu brane i njegovu vrstu dizajna. U 2007. godini ugovor s Rusalom je prekinut. Nakon toga vlasti su odlučile završiti izgradnju hidroelektrane zatraživši pomoć od Svjetske banke. U 2010. godini potpisan je sporazum o međunarodnom ispitivanju projekta dok je financijer bila švicarska tvrtka. Osnovana je otvorena dionička tvrtka "Rogun HE" koja danas nastavlja izgradnju hidroelektrane.

  Nezadovoljstvo Uzbekistana
  Gotovo je dovršena HE Rogun čiji je kapacitet 3.600 megavata. U zgradi je instalirano šest hidrauličkih jedinica, a nakon završetka brana će stvoriti novi spremnik. Visina HE je 335 metara ako se projekt dovrši hidroelektrana će postati najviša na svijetu. Prema riječima stručnjaka, troškovi gradnje za dovršenje su više od 2 milijarde dolara. Stanje hidroelektrane Rogun sada se kritizira iz mnogo različitih kutova. Glavni prigovori se svode na odabir lokacije brane, tj. Rizicima koji su bili poznati i u sovjetskim vremenima. Međutim, odgovorne osobe tvrde da muljeviti tokovi i muljeviti procesi te seizmička aktivnost i drugi prirodni čimbenici neće na bilo koji način oštetiti hidroelektranu. Najviše kritika čuje se od strane vlasti Uzbekistana jerje rijeka Vakhsh pritoka Amu Darja, koji teče kroz područje Uzbekistana. To znači da promjena jednog toka može utjecati na ekološku situaciju u susjednoj republici. Vlada Uzbekistana nekoliko je puta izrazila neslaganje s međunarodnim povjerenstvima koja su proglasile da HE još uvijek može biti dovršena.

  Ekološki faktor
  Moguće kršenje operacije ili izgradnje hidroelektrane Rogun može prouzročiti ekološke i socijalne rizike. U Uzbekistanu, gdje Amu Darya teče, situaciju pogoršava isušivanje Aralovog mora, uzrokovano nepravilnom upotrebom prirodnih resursa u sovjetskoj eri. Izgradnja brana uvijek pridonosi ubrzanju erozije tla. Još će više problema stvoriti poplave zemljišta koje se nalaze na području predloženog spremnika. Promjena režima tokova rijeke utjecat će ne samo na protok, već i na temperaturni režim. Rezervoari su akumulatori u kojima se talože organske i mineralne naslage. Oni obogaćuju tlo, ali utječu na plodnost u donjim tokovima rijeke (tj. U Uzbekistanu). Atom i konzorcij Sporovi potiču prijedloge za alternativa rješenja energetskih i ekoloških problema regije. Dakle, Uzbekistan je pokušao dovesti Rusiju i Europsku uniju da sudjeluju u novom projektu o izgradnji nuklearnih elektrana, koji bi mogli pokriti potrebe nekoliko centralnih azijskih zemalja (čak uključujući Pakistan, Afganistan i Indija). Do sada, ova inicijativa nije dovela do rezultata. Naravno, u takvom globalnom pitanju, odluke donose službenici. Međutim, pravi stručnjaci, prije svega ekolozi, vjeruju da je sukob oko elektrane previše politiziran. Problem je u tome što svaka zemlja pripada rijeci kao sastavni dio dok su svi vodni resursi središnje Azije međusobno povezani unutar jednog riječnog sustava koji vodi do Aralskog mora. Zato ekolozi predlažu stvaranje energetskog konzorcija, koji osim Tadžikistana i Uzbekistana treba uključivati ​​Kazahstan, Kirgistan, Turkmenistan i Afganistan. Međutim, do sada nisu poduzeti konkretni koraci u ovom smjeru.

  Rogun i Sarez
  Neki protivnici izgradnje elektrane Rogun nude usmjeravanje resursa na drugi projekt koji se odnosi na Jezero Sarez. 1911. godine nakon katastrofalnog potresa i urušavanja stijena došlo je do stvaranja prirodne branom koja je blokirala tok rijeke Bartang i stvoreno je jezero također pripada Amu Darya bazenu. Ako iz nekog razloga (npr, zbog ponovljenih potresa) prirodna brana kobira ogroman val će doći do Aralskog mora što će uzrokovati nepopravljivu štetu mnogim gradovima triju zemalja (Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan). Mnogi okolišni stručnjaci predlažu korištenje resursa Jezera Sarez za energetske svrhe čime je republika spasila od manjka i okončavala sukob sa svojim susjedima. Podupiratelji projekta Sarez uvjeravaju da se u više od sto godina razvila ekološka ravnoteža, što znači da se vodeni resursi mogu koristiti bez oštećenja prirode. U slučaju Roguna, okoliš potresa tek treba testirati, čak i ako se pištanje u pogon odvija po svim pravilima.

  Važnost hidroelektrane
  Već dugi niz godina Tadžikistan ima ozbiljnih problema s izvorima energije ugljikovodika. Konkretno, brojni sukobi s Uzbekistanom i "plinski ratovi" susjeda povezani su s tim problemom. Zato je Rogunova hidroelektrana tako važna za Republiku koja ima konstantan energetski deficit. Tadžikistan sam štiti projekt takvim argumentima. HE Rogun se već 40 godina izgrađuje zajedno s prekidima i nameće zemlji obvezu koja u elektranu ulijeva sve svoje resurse.
  nsokote.ru

   

  HD BRANA ROGUN 750 1

  HD BRANA ROGUN 750 2

  HD BRANA ROGUN 750 3

   

   

   

  Rogun, HE - kada će Tadžikistan imati vlastitu električnu energiju?
  Moderni čovjek ne može zamisliti život bez električne energije. Ali električna energija daje priliku da se osigura svakodnevni život nacije te i razvoj državnog gospodarstva. Čak i u poslijeratnom razdoblju prva stvar koju su sovjetske vlasti počele obavljati u zemlji jest izgradnja i rehabilitacija hidroelektrana. Tadžikistan je zemlja smještena u središnjoj Aziji. Prije toga, zemlja je bila dio SSSR-a. Ona nema vlastiti pristup moru, a područje se nalazi u podnožju Pamira. Država je bogata mineralima, ali budući da je 93% cjelokupnog teritorija u planinama, izvlačenje resursa je teško. Infrastruktura je slabo razvijena, a granice zemlje su daleko od euroazijskih prometnih tokova, ali to nije glavni problem republike.

  Problemi s električnom energijom
  Unatoč činjenici da oko 60% svih odvodnih voda u Srednjoj Aziji dolazi u Tadžikistan zemlja zimi praktički pada u tamu u doslovnom smislu. U republici nema razvijenih velikih depozita ugljikovodika koji bi se koristili u elektranama stoga je očigledan nedostatak električne energije. Lokalne vlasti nameću ograničenje potrošnje energije za stanovništvo i poduzeća, posebno za male poduzetnike. Prema nezavisnim stručnjacima, potencijalna rezerva hidroelektrana zemlje trenutačno iznosi 300 TWh. Na primjer, u Turkmenistanu ta brojka iznosi samo 20 TWh. Dugotrajna je izgradnja hidroelektrane Rogun, Tadžikistan koje je postala najveća dugoročna konstrukcija na svjetskoj razini. Radovi na izgradnji elektrane započeli su 1976. godine dok je nakon raspada Sovjetskog Saveza rad u Rogunu zaustavljen. 1993. godina nije bio uspješna za izgradnju elektrane jer je došlo do snažne poplave, a pomoćna brana bila je isprana. Kao rezultat toga, sve građevine podignute u to vrijeme bile su poplavljene. Godine 2004. započeo je drugi pokušaj izgradnje hidroelektrane Rogun. Ali sada 2017. nema temeljitih promjena usprkos glasnim uvjerenjima lokalnih vlasti o neposrednom pokretanju elektrane.

  Opće informacije
  HE Rogun nalazi se na rijeci Vakhsh, na mjestu gornje faze Vakhshk kaskade. Prema projektu elektrana bi trebala biti tipa nasipne brane visine 335 metara. Ako se izgradnja dovrši HE će biti najviša u cijelom svijetu. Prateće zgrade operative kao građevinski tuneli se moraju osposobiti kao i postaje stanice pod zemljom i transformatorska soba. Planirani kapacitet iznosi 3600 MW. U prosjeku bi elektrana trebala proizvesti 17,1 milijardi kWh. Brana bi trebala formirati veliki rezervoar Roguna koji će također pružiti funkcije navodnjavanja, tj. omogućiti će navodnjavanje oko 300 tisuća hektara.

  Stručno mišljenje
  Čak su i sovjetski dizajneri tvrdili da izgradnja hidroelektrane u Rogunu ne samo da će riješiti probleme pružanja električne energije u cijeloj zemlji već će ukloniti deficit vode diljem Amu Darya bazena. Rješenje ovog problema omogućiti će navodnjavanje oko 4,6 hektara zemljišta. Postoje podatci da je krajem 1990. godine stanica bila gotovo polu spremna. Izgradnja je provedena uz podršku SSSR koji je također bio zainteresiran za HE pa je uspio razviti još 240.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Nakon raspada SSSR-a, izgradnja HE Rogun počela je izazivati zabrinutost republika koje se nalaze u donjem području. Provedeno je međunarodno složeno ispitivanje projekta. Svjetska banka konzultirala se o zadatcima projekta (rujan 2008.-rujan 2009.). Unatoč javnim izjavama o neslaganju s izgradnjom Uzbekistana komisija je došla do sljedećih zaključaka: daljnja izgradnja i rad hidroelektrana je moguć, ali samo pod uvjetom da se usvoje promjene projekta radi ublažavanja utjecaja na okoliš. Brana u selu Rogun je najbolje rješenje, koje će zahtijevati najmanje izdataka i omogućiti će zemlji električnu energiju. Biti će potrebno ponovno izgraditi nekoliko naselja koja se nalaze u nižim točkama. Dakle, HE Rogun daje više prednosti Tadžikistanu i zemljama koje se nalaze u nižim područjima od negativnih posljedica. Također treba razmotriti još dva čimbenika. Prvo, zaključci međunarodne komisije potpuno se podudaraju s mišljenjem sovjetskih dizajnera. Drugo, nema potrebe ni tražiti nikakve političke implikacije u zaključke stručnjaka tih godina. Uz električnu energiju za cijelu populaciju zemlje gradnja će dati poticaj razvoju industrije u regiji. A to su nova radna mjesta, povećanje interregionalnog i međudržavnog robnog prometa. Prema najnovijim procjenama, dovršetak izgradnje koštati će zemlju 2,2 milijarde dolara.

  Što se sada događa?
  Tko sada gradi hidroelektranu (Rogun)? Do danas nastavak izgradnje vodi talijanski izvođač Salini Impregilo. Uprava tvrtke osigurava da će prva jedinica kapaciteta od 600 megavata biti pokrenuta već 2018. godine. Druga se planira pokreniti 2019. godine dok ih je šest u projektu. Potpuno lansiranje HE planira se već 13 godina. Osim toga, izgradnja HE u 2017 provodi se u potpunom vakuumu podataka. Šef države Emomali Rahmon prilično svjesan napretka "izgradnje stoljeća" jer je prethodno rekao da će prvo puštanje biti do početka 2017., ali najsnažnije poplave spriječile su to.
  nsokote.ru

   

  HD BRANA ROGUN 750 4

  HD BRANA ROGUN 750 5

  Pročitano 181 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive