ElectRoad indukcijska tehnologija
  Nedjelja, 29 Siječanj 2017 21:59

  ElectRoad indukcijska tehnologija

  Izrael će testirati električne ceste koje će bežično puniti vozila u pokretu. Uskoro bi u potpunosti mogli zaboraviti na punionice za električna vozila, već ćemo jednostavnom vožnjom po posebno napravljenim cestama automatski napajati auto potrebnom količinom električne energije. Tako barem misle u izraelskom startupu Electroad koji je počeo sa uspješnim testiranjima predložene tehnologije, a uskoro će napraviti i prvi demonstracijski projekt na trasi autobusne linije u Tel Avivu. Tim koji stoji iza Electroada obećava kako će vožnja njihovim cestama biti isplativija, učinkovitija i čišća te će znatno doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova. Tvrtka u svojem proizvodu koristi tehnologiju elektromagnetske indukcije te tvrdi da, iako postoje konkurentni sa sličnim konceptom, njihova tehnologija je u potpunosti drugačija. Oren Ezer, direktor Electroada, napominje: "Naša tehnologija je fleksibilna, a potrebni su nam samo bakar i guma, što znači da je postavljanje ovakve ceste brzo i jednostavno. Uspjeli smo unaprijediti kilometar ceste u samo 12 sati. Proces instalacije počinje struganjem sloja asfalta te kreiranjem 8 centimetara dubokog jarka. Paralelno sa struganjem, drugo vozilo postavlja trake za bežično punjenje te ponovno asfaltira cestu. Uz cestu se postavljaju napredni izmjenjivači koji komuniciraju u stvarnom vremenu. Vozila se pune uz pomoć spirale koje se nalazi ispod električnog vozila i koja preuzima električnu energiju. Na ovaj način radijacija je svedena na minimum, a zaštićeni su i vozač i putnici". Electroad se u početku planira usredotočiti na javni prijevoz, a kasnije namjerava ući i u domenu privatnog prijevoza. Ezer dodaje: "Električna energija koju ćemo koristiti doći će iz obnovljivih izvora energije, što dodatno pridonosi održivosti našeg rješenja. Osim toga, baterije za električne autobuse mogu stajati i do 300 tisuća dolara te težiti 5 tona. Ukoliko uklonite bateriju, autobus je puno lakši te zahtijeva znatno manje energije. Ova tehnologija jednostavno donosi niz ušteda". Electroad je za svoju inovaciju dobio potporu u sklopu Horizon2020 programa koji provodi Europska Unija. Testiranja tehnologije na javnoj autobusnoj ruti u Tel Avivu planirana su za sljedeću godinu.
  croenergo.eu


  ELECTROAD – TRAKA AUTO-PUTA KAO PUNJAČ ELEKTRIČNIH VOZILA

  U okviru Start-up projekta ElectRoad, koji nam dolazi iz Izraela, koljevke uspješnih startupova, osmišljeno je novo rješenje za bežično punjenje električnih automobila i to direktnim kontaktom na autoput. Urbani svijet koji poznajemo i u kom živimo je jedno vrlo zagađeno mjesto, između ostalog i zbog gustog prometa. Električna vozila su jedno od boljih rješenja problema zagađenja, međutim, postoji problem autonomije. Baterije za ovakva vozila se često sporo pune, a sa jednim punjenjem se prelazi daleko manja udaljenost, a nositi rezervne baterije je i skupo, ali i teško zbog dimenzija samih baterija. Tu na scenu stupa ElectRoad. Izraelski start-up je osmislio sasvim drugačiji pristup problemu baterija električnih vozila, tako da automobil može dopuniti svoje baterije bez priključenja na elektro – mrežu. Predstavnici ElectRoad-a navode da električne trake koje oni proizvode mogu da se integriraju u svim urbanim sredinama i auto-putevima, i da bežičnim putem napune električni automobil dovoljno da on može da pređe još pet kilometara, odnosno do prve prilike za dopunu baterija. Naime, baterije električnog automobila bi vožnjom od jednog kilometra po ElectRoad traci bila bežično dopunjena za nastavak vožnje u dužini od pet kilometara. Kompanija ima cilj da u početku instalira ovakve trake na tranzitne puteve. U ElectRoad-u se nadaju da će ući na tržište širom Europe, koristeći postojeću infrastrukturu zaustavnih traka ili žute trake u gradovima, koje su rezervirane za javni prijevoz.
  4smt.rs

  Pročitano 725 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive