Umjetni list - gorivni članak
  Subota, 02 Srpanj 2011 11:11

  Umjetni list - gorivni članak

  Američki znanstvenici razvili su umjetan list koji kućanstvo može opskrbljivati električnom energijom. Umjetan list koji bi mogao čitavo kućanstvo opskrbljivati električnom energijom nije veći od obične karte za kartanje, a za funkcioniranje treba "samo" vodu i Sunčevu svjetlost, a funkcionira kao goriva ćelija. Daniel Nocera s Massachusetts Instituta za tehnologiju predstavio je na konferenciji Američkog kemijskog društva list koji pomoću svjetlosne energije pretvara molekule vode u vodik i kisik. Vodik se potom pohranjuje u svojevrsnim gorivim ćelijama i služi za dobivanje električne energije. Umjetan list sastoji se od silicija, potrebne elektronike i katalizatora - metalnih spojeva koji ubrzavaju željene kemijske reakcije. Dovoljno ga je umetnuti u posudu s vodom i staviti na sunce kako bi počeo proizvoditi energiju koja je potrebna prosječnom kućanstvu zemlje u razvoju. Gorive ćelije pritom bi mogle pohranjivati energiju za razdoblja bez Sunčeve svjetlosti. Katalizatori se sastoje od nikla i kobalta, dakle relativno jeftinih materijala. Amerikanac John Turner je sličan princip razvio još prije deset godina, ali se njegov katalizator sastojao od skupe platine. Nocera tvrdi da njegov list može proizvoditi energiju najmanje 45 sati bez prestanka te da je deset puta učinkovitiji od prirodnog lista. Na konferenciji je istaknuo da je izum prije svega namijenjen zemljama u razvoju u kojima bi svako kućanstvo moglo imati vlastitu elektranu.
  metro-portal.hr

  Na temelju dosadašnjim provedenih pokusa, prototip može proizvoditi električnu energiju kontinuirano 45 sati, bez ikakvih fluktuacija. Znanstvenik s američkog sveučilišta MIT (Massachusetts Institute of Technology) , dr. David Nocera, prošlog je tjedna na 241. državnom skupu Društva kemičara SAD-a predstavio novo otkriće na polju obnovljivih izvora energije - solarnu ćeliju veličine lista biljke koja je sposobna vršiti fotosintezu. Ono što izum dr. Nocere čini revolucionarnim jest način na koji list stvara energiju - putem fotosinteze, a sam znanstvenik izjavio je da je praktični umjetni list jedan od "svetih gralova" znanosti. Nova solarna ćelija veličine je igraće karte. No ona zapravo ne proizvodi električnu energiju direktno, poput fotovoltažne ćelije, već cijepa molekule vode na vodik i kisik koje se zatim spremaju u posebne ćelije koje proizvode električnu energiju za cijelo kućanstvo. Ideja o ćeliji koja imitira proces fotosinteze osvanula je prije desetak godina, no u početku su za njezinu izradu bili potrebni skupi i rijetki materijali zbog kojih se odustalo od komercijalne proizvodnje. Nocera je doskočio problemu i za projekt iskoristio jeftine materijale - nikal i kobalt. Oni, u funkciji katalizatora, efikasno cijepaju molekule vode na vodik i kisik i to čak do 10 puta učinkovitije nego li što to čini Majka priroda. Cijeli "list" napravljen je od silikona, elektronike i prije spomenutih katalizatora koji ubrzavaju proces fotosinteze.Na temelju dosadašnjim provedenih pokusa, prototip može proizvoditi energiju kontinuirano 45 sati, bez ikakvih fluktuacija. Ono što Nocera želi postići je da svako domaćinstvo bude samoodrživa "elektrana". Njegovim daljnjim usavršavanjem i primjenom u domaćinstvu u prošlost bi se poslala skupa energetska infrastruktura.U vremenu kad cijene goriva "divljaju", Nocerin izum čini se kao spasonosno rješenje za kućanstva diljem svijeta, pogotovo u manje razvijenim siromašnim zemljama. Cijeli projekt, čija se komercijalna proizvodnja i distribucija očekuje u skorašnje vrijeme, financiralo je američko ministarstvo za energetiku novcem poreznih obveznika.
  www.jutarnji.hr
  Pročitano 1480 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive