Solarno mlazno gorivo
  Četvrtak, 08 Svi 2014 22:30

  Solarno mlazno gorivo

  U sklopu projekta Europske unije pod nazivom SOLAR-JET, iz sunčeve svjetlosti, vode i ugljikovog dioksida dobiven je obnovljivi kerozin koji bi, smatraju znanstvenici, mogao revolucionarizirati budućnost zrakoplovstva. Ovim se procesom također mogu dobiti i druge vrste goriva poput diesela, benzina ili čistog vodika na održivi način. Nekoliko tvrtki – ETH Zurich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum fur Luft – und Raumfahrt (DLR), ARTTIC i Shell Global Solutions pronašli su termokemijski način koji se temelji na koncentriranoj solarnoj energiji. Nova tehnologija solarnog reaktora iskorištena je za proizvodnju tekućeg ugljikovodičnog goriva koje može omogućiti održivi transport. Zbog problema s ekologijom i sigurnosti opskrbljivanja gorivom, zrakoplovni je sektor prisiljen tražiti alternativna goriva koja bi se mogla kombinirati s onim koji se danas koristi. S ovakvim prototipom solarnog kerozina, projekt SOLAR-JET otvorio je put održivim gorivima s neograničenim sirovinama u budućnosti. Projektom SOLAR-JET demonstrirana je inovativna tehnologija kojom se pomoću koncentrirane sunčeve svjetlosti ugljikov dioksid i voda pretvaraju u sintetski plin (syngas). Ovo je postignuto pomoću redoks reakcija s materijalima od metalnih oksida na visokim temperaturama. Syngas, mješavina vodika i ugljikovog monoksida pretvara se zatim u kerozin pomoću Fischer-Tropsch tehnologije. „Tehnologija solarnog reaktora podrazumijeva poboljšani prijenos topline zračenjem i brze reakcije koje su važne za potpuno iskorištavanje sunčeve svjetlosti", rekao je Aldo Steinfeld iz ETH Zurich. Iako je ovaj način dobivanja kerozina iz sunčeve svjetlosti još u ranoj fazi razvoja, već je odobren za komercijalno zrakoplovstvo, a proces pretvaranja syngasa u kerozin već su usvojile neke tvrtke poput Shella. Projekt SOLAR-JET pokrenut je u lipnju 2011. godine, a financira ga Europska unija. Prva faza projekta pokazala je da je moguće dobiti solarni kerozin, a sljedeći potez bit će optimiziranje solarnog reaktora i procjena tehnološko-ekonomskog potencijala ove metode. Rezultati SOLAR-JET-a stavit će Europu na prvo mjesto u istraživanju i inovacijama na području održivih goriva dobivenih iz koncentrirane solarne energije.
  Izvor: ScienceDaily
   
   
  Prvo solarno gorivo za mlazne motore
  U okviru europskog istraživačkog projekta SOLAR-JET proizvedeno je prvo solarno gorivo za mlazne motore na svijetu, priopćila je Europska komisija. Istraživači su prvi put uspješno prikazali čitav proizvodni lanac obnovljivog kerozina koristeći koncentrirano svjetlo kao visokotemperaturni izvor energije. Projekt je još uvijek u eksperimentalnoj fazi te je proizvedena tek mala količina mlaznog goriva u laboratorijskim uvjetima, koristeći simuliranu sunčevu svjetlost. Međutim, na temelju rezultata postoji nada da će se u budućnosti sva tekuća ugljikovodična goriva moći proizvesti od sunčeve svjetlosti, CO2 i vode, navodi Komisija. "Ova tehnologija znači da bi jednog dana mogli proizvoditi čišće i obilne zalihe goriva za zrakoplove, automobile i druge oblike prijevoza. Ovime bi se uvelike mogla povećati energetska sigurnost, dok bi se jedan od glavnih stakleničkih plinova koji uzrokuje globalno zatopljenje mogao pretvoriti u koristan resurs", izjavila je europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Maire Geoghegan-Quinn. EU financira projekt SOLAR-JET s 2,2 milijarde eura. Započet je u lipnju 2011. u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanja i tehnološki razvoj (FP7). Projekt SOLAR-JET okuplja istraživačke organizacije među sveučilištima i iz područja industrije (ETH Zuerich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum fuer Luft- und Raumfahrt (DLR), Shell Global Solutions and management partner ARTTIC). U sljedećoj fazi projekta, partneri planiraju poboljšati solarni reaktor i procijeniti hoće li se postojećom tehnologijom moći proizvoditi veće količine po konkurentnoj cijeni.
  Autor: © Portal croenergo.eu
  Pročitano 2641 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive