Mjesec - sunčana FN elektrana
Subota, 23 Srpanj 2011 20:37

Mjesec - sunčana FN elektrana

Sama ideja zvuči kao znanstveno fantastični film – veliki dio Mjeseca prekriven solarnim panelima čija bi se energija slala nazad na Zemlju. Ovaj ambiciozni projekt je predstavila Japanska kompanija Shimizu - odnosno njen odjel za istraživanje, a izjavili su da bi rezultat projekta mega solarna elektrana. Bila bi moguća konstantna isporuka 13.000 TWh solarne energije posebno konstruiranim postajama na Zemlji, i to ili preko lasera ili preko mikrovalova (no 13.000 TWh je količina solarne energije koju dobija cijela površina Mjeseca, tako da se tu vjerojatno radi o nekoj pogrešci - op.a.). Rezultat izgradnje bi bio obruč na svijetloj strani mjeseca i to na ekvatorijalnom djelu, te koji bi bio dugačak 6.800 milja, širok 248 milja a imao bi i antene široke 12 milja koje bi isporučivale energiju. Projekt naravno nema nikakav terminski plan, ipak bi izgradnjom tako nečega nastala najveća ljudska građevina u povijesti. Shimizu ipak tvrdi da bi takav projekt eliminirao jedan od većih problema obnovljivih izvora energije, kao što je manjak efikasnosti zbog lošeg vremena, a i zadovoljile bi se značajne svjetske potrebe za električnom energijom. Zbog ovog projekta astronauti bi se morali vratiti na mjesec, te bi morali raditi uz pomoć robota koji bi trebali iznivelirati površinu mjeseca. Shimizu također tvrdi da se na Mjesecu mogu naći sve potrebne sirovine iz kojih bi napravili materijale potrebne za ovaj projekt. Inače sama osnova projekta je najvjerojatnije koncept koji je razvio David Criswell, direktor Instituta za rad svemirskih sustava na Sveučilištu Houston. Criswell je svoju ideja objavio u radu „Solarna energija preko Mjeseca".
www.obnovljivi.com

1
2
2
4
Pročitano 1014 puta

Energetski Projekti

hrastovic energetski projekti banner

Energetski Video

hrastovic energetski video banner

Energetski Članci

hrastovic energetski clanci banner

Random video

Udruga SOLAR

Udruga SOLAR  je nastala 2011. godine kao potreba organiziranja civilnog društva u smjeru korištenja i primjene obnovljivih izvora energije, primjene alternativnih izvora energije te povećanja energijske učinkovitosti na razini korisnika i lokalne zajednice.

Opširnije

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture.

Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.

Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

Kralja Tomislava 82
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail:dario.hrastovic@gmail.com
Fax: 031-815-006
Mobitel:099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive