Letjelica na ionski pogon
  Nedjelja, 23 Prosinac 2018 18:18

  Letjelica na ionski pogon

  Poletjela je letjelica na ionski pogon i bez pomičnih dijelova. U laboratoriju za aeronautiku na MIT-u izrađen je prvi funkcionalni prototip letjelice na revolucionarni, tihi elektro-aerodinamički pogon. S poznatog američkog sveučilišta MIT ovoga je tjedna objavljena vijest, s priloženim video zapisom, o prvom eksperimentalnom uspješnom letu jedne letjelice koja koristi pogon bez pomičnih dijelova. Za razliku od uobičajenih zrakoplova koji koriste ili mlazne turbine ili neki sustav pogona s propelerima, MIT-jev koncept koristi se potencijalno revolucionarnom metodom ionskog pogona. On koristi razliku u energetskim potencijalima koju, uz pomoć molekula zraka, pretvara u potisak. "Tajna" ovog pogona, koji kao da je izišao iz nekog filma znanstvene fantastike, jest u električnom naponu koji se dovodi u elektrode razapete uzduž krila letjelice. Veći broj ovih elektroda u obliku žica postavljen je okomito na smjer leta. Kroz njih se pušta napon od 20.000 Volti. U pola svih elektroda stvara se pozitivan a u drugoj polovici negativan naboj, što stvara razliku potencijala od čak 40.000 V. Prednje elektrode nose pozitivan, a stražnje negativan naboj. Ovaj napon dovoljan je da se ioniziraju atomi dušika iz zraka. Na prednjim, pozitivnim elektrodama atomi dušika gube elektron i postaju pozitivno nabijeni, te putuju, zbog privlačne suprotne sile, prema stražnjoj elektrodi. Putem udaraju u atome kisika i tako "ni iz čega" stvaraju strujanje zraka (vjetar), koji kretanjem oko krila daje potisak i uzgon zrakoplovu. Sve ovo događa se bez pomičnih dijelova ili bilo kakve buke motora, pa ova tehnologija omogućava izradu potpuno tihih električnih letjelica. Ili bi barem u budućnosti to trebala omogućiti, pokaže li se ovaj koncept uspješnim. Elektro-aerodinamički ionski je pogon još u vrlo ranoj fazi razvoja. Za sada je uspješno testiran na malenoj letjelici mase tek oko 2,5 kilograma i s rasponom krila nešto manjim od 5 metara. Prilikom testiranja ovaj "zrakoplov" preletio je tek 60-ak metara, ali – sjetimo se – prvi let braće Wright bio je gotovo dvostruko kraći od ovoga pa je avijacija došla tu gdje je danas, a putnički zrakoplovi bez prekida lete i po 19 sati.
  www.bug.hr

   

  Prva letjelica na ionski pogon preletjela 60 metara
  Letjelica raspona krila 5 metara i mase 2,5 kg, uspjela je preletjeti 60 metara. U 10 pokušaja, let je trajao u prosjeku 10 sekundi, a letjelica je svaki put odradila posao. Ne posjeduje niti jedan klasični pogonski sklop, motor ili pak propeler. Čak nema ni pokretnih dijelova. Nema pokretnih dijelova? Onda ne može ni skrenuti. Da, to je to. Nema skretanja, ali ništa zato. Ima super ionski pogon, koji koristi razliku u energetskim potencijalima koju, uz pomoć molekula zraka, pretvara u potisak. Ionski pogon kažeš? Jel to nešto kao Warp iz Star Treka. Close but no cigar, što bi rekli Amerikanci. Ukratko, električni napon dovodi se u elektrode razapete uzduž krila letjelice. Većina tih elektroda su u obliku žica, a postavljene su okomito na smjer leta. Kroz njih se pušta napon od 20.000 V. U prvoj polovici elektroda stvara se pozitivan, a u drugoj polovici negativan naboj, što stvara razliku potencijala od čak 40.000 V. Prednje elektrode nose pozitivan, a stražnje negativan naboj. Ovaj napon dovoljan je da se ioniziraju atomi dušika iz zraka. Na prednjim, pozitivnim elektrodama, atomi dušika gube elektron i postaju pozitivno nabijeni, te putuju, zbog privlačne suprotne sile, prema stražnjoj elektrodi. Putem udaraju u atome kisika i tako stvaraju strujanje zraka (vjetar). Taj vjetar svojim kretanjem oko krila daje potisak i uzgon zrakoplovu. Letjelica nije savršena, ima dosta mana. Prava poslastica za hejtere. Trenutno leti u gotovo idealnim uvjetima. Tvorci letjelice nadaju se da će kroz sljedećih 10-tak godina ovakva vrsta pogona polako zamijenti električni pogon, barem kad su u pitanju dronovi. Živi bili pa vidjeli.
  Izvor: MIT

  Pročitano 256 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive