Centar Kopanica, 2012

  HD CENTAR KOPANICA 220x120Pastoralni centar, Velika Kopanica 2012. Zgrada je javne namjene za potrebe povremenog okupljanja vjernika lokalne župe. Odabrano je klasično rješenje grijanja zgrade pomoću plinskog bojlera te mreže radijatora i podnog grijanja. Hlađenje je osigurano primjenom multi split klima jedinica.
     Plinski priključak potrebno je izraditi prema energetskoj suglasnosti distributera plina i ovome projektu. Ovim projektom predviđa se izgradnja plinskog priključka plinovoda PE d32. Priključni plinovod definirati prema stvarnom stanju. Priključak se vrši uz pomoć sedla za bušenje pod tlakom. Od priključnog plinovoda vodi se po prilaznom putu plinovod. Priključak se vodi na dubini od 0,8-1,2 m, sa svih strana se oblaže pijeskom. Nakon polaganja pijeska potrebno je postaviti traku za detektiranje priključka i traku „POZOR PLIN“. Investitor je dužan ugovoriti navedene radove sa distributerom plina. Sve radove na kućnom priključku izrađuje distributer.

  PLINSKI MJERNO REGULACIJSKI UREĐAJ (PMRU)
  • potrebna ukupna količina plina iznosi 3,0 m3/h (G4)
  • PMRU se postavlja u ormariću na zidu zgrade prema crtežima
  • plinska mreža je ST 1-3 bar (srednjetlačni plinovod)
  • kuglasti plinski ventil NO25
  • srednjetlačni regulator plina
  KÖGAZ - KHS-2-5AA1, DN 25, 0,5-4 bar pul=0,5-4 bar ; piz=22 mbar
  • plinomjer ACTARIS RF-1 G4 NO25; Qmax=6m3/h (HRN EN 1359)

  UNUTARNJA PLINSKA INSTALACIJA
  Mjereni dio unutarnje plinske instalacije počinje od plinomjera i odnosi se na cjevovod od plinomjera do potrošača. U projektiranoj građevini predviđena je ugradnja:
  • plinski kondenzacijski kombi bojler 25 kW 1 kom
  • plinski štednjak 2 plamena 4,5 kW 1 kom

  Za instalaciju mjerenog dijela unutarnje plinske instalacije projektom je predviđena ugradnja bešavnih čeličnih cijevi od plinomjera do potrošača. Dopuštena je ugradnja bakrenih plinskih bešavnih cijevi spojenih tvrdim lemljenjem ili press fitinzima za plinske instalacije. Neposredno prije trošila ugrađuje se navojna kuglasta slavina sa termičkim osiguračem uz koju se na razmaku 10 cm od cijevi učvršćuje metalna obujmica koja sprečava gibanje cijevi kod otvaranja i zatvaranja kuglaste slavine. Termički osigurač služi kao zaštita plinskih uređaja od požara, koji se kod temperature veće od 100°C u vremenu od 45 sec samostalno aktivira i zaustavlja protok plina.

  OPIS INSTALACIJE
  Projektirano je grijanje građevine preko plinskog kondenzacijskog bojlera koji služi za radijatorsko grijanje, podno grijanje i pripremu sanitarne vode. Cijela instalacija se puni vodom.

  VAILLANT ecoTEC pro VUW INT 256-3
  Turbo kondenzacijski kombi uređaj
  grijanje 9-25 kW 80/60°C
  zemni plin : pt=20mbar, V=2,7m3/h
  UNP : pt=30mbar, V=2,0kg/h
  dxšxv = 34x44x72 cm; masa = 37 kg
  napon : 230V/50Hz, 140W, IPX4D
  zrakodimovod Ø80/125, TIP C32

  VAILLANT uniSTOR
  VIH Q 120 - 115 litara
  četvrtasti spremnik PTV-a
  trajni učin 615 l/h kod 25 kW
  vrijeme grijanja (10-60 °C pri 25 kW) je 12 min
  masa prazno = 80 kg
  visina x širina x dubina = 850x585x590 mm

  Aparat ima zatvorenu komoru za izgaranje i pomoću odgovarajućeg zrako-dimovoda plinovi se odvode izvan prostorije građevine, odnosno u atmosferu. Ulaz svježeg zraka za izgaranje dovodi se kroz odgovarajući zrakovod. Aparat je potrebno montirati prema uputama koje uz svaki aparat daje proizvođač. Aparat je kompaktna izvedba uređaja koji sadrži atmosferski plamenik, ventilator na strani dimnih plinova, priključni ormarić, cirkulacionu pumpu i ostale uređaje potrebne za siguran rad. Aparat se spaja na instalaciju izmjenične struje 220V/50Hz, vodovod i na instalaciju zemnog plina.

  RASHLADNA SPLIT JEDINICA
  Građevina se hladi preko split klima jedinice koja u sebi ima integriranu invertersku regulaciju električne snage uređaja. Inverterske jedinice imaju veći učin od klasičnih zračnih dizalica. Odabrane su jedinice kompaktne izvedbe sa svom potrebnom sigurnosnom opremom, dizalica topline koristi R407 za rad, tehničke karakteristike:

  Strojarski projekt
  Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

  Arhitektonski projekt
  Jasmina Ratković, dipl.ing.arh.

  HD CENTAR KOPANICA A

  HD CENTAR KOPANICA B

  HD CENTAR KOPANICA C

  HD CENTAR KOPANICA D

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive