SE Hrastović 1 2011

  0SE Hrastović 1 2011. je sunčana elektrana koju je tvrtka Hrastović inženjering d.o.o. izgradila za svoje potrebe da bi se analizirala i optimizirala tehnologija izgradnje fotonaponskih instalacija u svakom elementu konstrukcije. Tehničke spoznaje o radu sustava će se implementirati u nove projekte tvrtke.

  Sunčana elektrana ima nominalnu snagu 10 kW sa tri stringa fotonaponskih modula  Solvis spojenih na trofazni izmjenjivač SMA Tripower 10k. Elektrana je spojena u radu paralelno s mrežom te se sva proizvedena električna energija predaje u mrežu preko zasebnog brojila dok se preko drugog brojila preuzima električna energija za vlastite potrebe. Izgradnja decentraliziranih sustava proizvodnje električne energije predstavlja budućnost elektro-energetskih sustava koji se baziraju na pametnim mrežama izgrađenih od velikog broja malih decentraliziranih elektrana. Sva proizvedena električna energija se putem javne mreže distribuira prema okolnim kućama koje potroše svu energiju pa je teoretski moguće zadovoljiti porast potražnje za električnom energijom bez izgradnje novih dalekovoda i novih centralnih elektrana. Velika prednost sunčanih elektrana je da smanjuju vršno opterećenje elektro-energetskog sustava tijekom dana kada je i najveća potrošnja električne energije i to pogotovo tijekom ljeta kada se znatno povećava potražnja zbog aktivacije velikog broja rashladnih klima uređaja. Trenutačna cijena električne energije koja se proizvodi u malim sunčanim elektranama je znatno veća od cijene koja se može proizvesti u centralnim elektranama. Društveni efekt malih sunčanih znatno je pozitivniji jer se decentralizacijom proizvodnje električne energije stabilizira sustav s velikim brojem malih elektrana koje daju veću stabilnost i sigurnost cijeloj mreži, a predviđene su samo za zadovoljavanje vršnih opterećenja energetskih potreba lokalne mreže. Sustavom poticaja navodi se lokalno stanovništvo da počne razmišljati o primjeni tehnologija koje imaju dug povrat investicije u usporedbi s klasičnim energetskim sustavima. 

  HD FN HRASTOVIC 1

   

  ĐAKOVO – Oko tri godine prošle su od ideje do realizacije sunčane elektrane koju je 33-godišnji diplomirani inženjer strojarstva Dario Hrastović iz Đakova sagradio na krovu obiteljske kuće u Svačićevoj ulici. Diplomiravši strojarstvo u 23. godini, i ne čudi što se ovaj mladi Đakovčanin s realizacijom ideje o vlastitom obnovljivom izvoru energije počeo baviti još prije svoje tridesete, primijenivši u izradi sunčane elektrane SE Hrastović 1 stečeno znanje, sam izradivši projekte, konstrukciju... Tako ga je ta investicija, financirana iz poslovanja vlastite tvrtke Hrastović Inženjering d.o.o., za trećinu manje stajala nego što bi inače. No, iznos projekta ne otkriva. Krenuo sam s tom idejom prije 2-3 godine, ostvarivši kontakte s također jednim inženjerom strojarstva Ljubomirom Majdančićem koji je također napravio sunčanu elektranu u Zagrebu. Vidio sam kako je on to napravio i polako krenuo s papirologijom za koju je potrebno poprilično vremena, strpljenja i živaca. Papire sam ishodio godinu-dvije, kaže o počecima projekta sunčane elektrane na vlastitome krovištu Hrastović. Kaže, projekt je okolina doživjela kao priličnu veliku nepoznanicu iako su obnovljivi izvori energije trend i u nas i u svijetu. Pokušao sam nominirati i za sredstva raznih fondova no svuda sam dobio odbijenicu pa sam se uzdao u vlastite snage - kaže Dario. Riječ je o elektrani koja se spaja na mrežu u koju ide sva njena proizvedena energija. Snaga joj je 10 kW. I sva će energija biti isporučena HEP-a koji upravo radi ispitivanje kako elektrana utječe na mrežu. Imamo dva brojila; jedno ide za HEP, a na drugom brojilu vi, kao potrošač okupljujete struju od Elektroprivrede, na način da ju samo 'skrenete' preko jednog kabela, pojašnjava Hrastović. Njegova elektrana isporučivat će energiju HEP-u za oko 4 kune po kWh, a on će struju hepovcima plaćati po tržišnoj cijeni - manje od jedne kune. Dario Hrastović ocjenjuje da će mu se investicija financijski isplatiti kroz maksimalno četiri godine.Proizvođač opreme pohvalio izvedbu. Sunčana elektrana na obiteljskoj kući Hrastovićevih kao referenca je postavljena i na službenim stranicama proizvođača njene opreme, tvrtke Solvis Varaždin. Proizvođač njenu izvedbu smatra primjerom kvalitetnog posla.S.Župan

  www.glas-slavonije.hr

  HD FN HRASTOVIC 2

  HD FN HRASTOVIC 3

  HD FN HRASTOVIC 4

  HD FN HRASTOVIC 5

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive