Osječki bioetanol - biogorivo
  Nedjelja, 03 Srpanj 2011 19:54

  Osječki bioetanol - biogorivo

  Tvornicu etanola vrijednu 110-ak milijuna eura američka kompanija ICM-Inc. trebala bi početi graditi 11. kolovoza na prostoru Slobodne zone u Osijeku.Američki ulagač toga je dana predvidio polaganje temeljnog kamena, ne ispriječi li se tomu u posljednjim koracima domaća birokracija. Tako je prošloga tjedna dogovoreno na sastanku investitora s gradskim čelnicima u Uredu gradonačelnika Krešimira Bubala.Proizvodnja u novoj tvornici trebala bi početi za otprilike godinu dana, do kada će biti dovršeni građevinski radovi i opremanje tvornice, rečeno je i u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, gdje je takođerpredstavljen projekt. Riječ je o prvoj američkoj greenfield investiciji u Hrvatskoj i jednoj od najvećih u Slavoniji i Baranji koja će prvih godina, prema očekivanjima, dosegnuti promet od 200-tinjak milijuna eura.Osim što će tvrtka Etanol Osijek d.o.o. u tvornici zaposliti 60-ak radnika, Amerikanci će na proizvodnji sirovine angažirati i do dvije tisuće kooperanata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, jer će se za godišnje potrebe proizvodnje na početku trebati osigurati između 430 i 450 tisuća tona kukuruza. Budući da toliku količinu neće biti moguće proizvesti na hrvatskim poljima, kukuruz bi se kao sirovinska osnova morao uvoziti iz panonskog bazena Mađarske i Vojvodine, gdje se proizvodi u većim količinama i jeftiniji je od domaćeg.Stoga se tvornica gradi u neposrednoj blizini riječne luke Tranzit na Dravi, gdje će se sirovina dopremati riječnim putem Dunavom i Dravom iz susjednih zemalja.Parcela za gradnju tvornice smještena je između Slobodne zone i Donjega grada, sa sjevera je omeđena rijekom Dravom, s istoka naseljem Nemetin, a s juga regionalnom cestom Osijek-Nemetin-Sarvaš.

  Tri godine priprema
  Projekt tvornice etanola počeo je prije tri godine i u međuvremenu je izrađena prostorno-planska studija mikrolokacije, studija utjecaja na okoliš, dobivena je lokacijska dozvola, a u fazi je ishođenja i građevinska dozvola. Prije dvije godine potpisan je i ugovor sa Slobodnom zonom, koja o tomu nije glasno govorila poučena lošim iskustvima s litavskom tvrtkom Arvi, koja je na njezinim građevinskim česticama trebala sagraditi mješaonicu mineralnih gnojiva, ali od projekta je odustala u posljednjim koracima zbog ekonomske krize.Predstavnici izvođača radova, američke tvrtke Fagen Inc. koja osigurava tehnologiju, proveli su više mjeseci snimajući stanje i prikupljajući ponude lokalne operative kako bi što kvalitetnije pripremili posao koji ih čeka. U prvoj fazi rada tvornice iz gotovo pola milijuna tona kukuruza planira se godišnje proizvesti 150 milijuna litara etanola, 116.000 tona suhih destiliranih žitarica (DDGS) kao sekundarnog proteinski vrijednog proizvoda za prehranu stoke i oko 100.000 tona karbon-dioksidnog plina.U drugoj fazi kapacitet bi se povećao za polovinu, tako da bi tvornica proizvodila oko 225 milijuna litara etanola, a proporcionalno tomu i sekundarnih proizvoda.Za takvo postrojenje potrebno je 60-ak milijuna prostornih metara plina godišnje i 30 milijuna kilovata struje, a nužno je osigurati i velike količine vode za potrebe tehnološkog postupka. "Bit će to 121. tvornica u vlasništvu te tvrtke, koja je i patentirala takav način proizvodnje, a njezin predstavnik iz SAD-a kaže da će to biti njihova tehnološki najmodernija tvornica", izvijestila je novinare zamjenica gradonačelnika Danijela Lovoković i podsjetila da investitor ima lokacijsku dozvolu, spremne sve glavne projekte te da je preostalo samo da država dopusti parcelaciju kako bi se zemlja koju je ustupio Grad spojila s državnim zemljištem, što je uvjet za dobivanje građevinske dozvole.

  Moderna tvornica
  Gradsko vijeće potkraj prošle godine dalo je suglasnost na zamjenu nekretnina s državom, na području na kojem će biti sagrađena tvornica etanola."Ulaskom u EU dočekat će nas pravilnik prema kojemu se određeni dio goriva mora miješati s etanolom, što dodatno pokazuje kako je važno imati takvu tvornicu", zaključuje Lovoković.Kao najpozitivniju posljedicu gradnje tvornice etanola, župan Vladimir Šišljagić vidi golem prostor za angažiranje kooperanata, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Osječko-baranjske i susjednih županija, a osječki gradonačelnikKrešimir Bubalo dodaje kako će proizvodnja etanola povećati županijski BDP 10-ak posto.Kako bi ubrzao realizaciju, Grad je dvije čestice na području buduće tvornice mijenjao za zemljište uz bajer na Jugu 2, gdje u suradnji s nizozemskom tvrtkom Ymere već nekoliko godina planira gradnju novog stambenog naselja.

  Tko je ICM-Inc.
  Američka kompanija ICM-Inc. osnovana je 1995. i jedan je od globalnih lidera u tehnologiji proizvodnje etanola.Njihova tehnologija upotrebljava se u više od 60 posto svih tvornica u SAD-u, koje proizvode etanol kao biogorivo.U 2011. godini kupila je udjel u vlasništvu Etanola Osijek d.o.o. i ušla u projekt gradnje postrojenja na području Slobodne zone, udaljenom sedam kilometara od središta Osijeka.Ulazak te kompanije u vlasničku strukturu osječke tvrtke predstavlja snažnu potporu pri izradi nacrta postrojenja, inženjeringa, upravljanja projektom i financijskim sredstvima.Osim na vlastitim projektima, ICM-Inc. je unapređivao i nadograđivao tuđa postrojenja koja su znatno podbacila ili nisu mogla samostalno početi proizvodnju, a nisu bila građena prema njihovoj proizvodnoj tehnologiji.
  www.business.hr
  Pročitano 2115 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive