Fotonaponska autocesta Jinan, Kina
  Ponedjeljak, 01 Siječanj 2018 15:43

  Fotonaponska autocesta Jinan, Kina

  Kina je sagradila prvu solarnu autocestu koja će puniti električne automobile. Kina je uspješno testirala svoju prvu solarnu autocestu, otvarajući jedan kilometar autoceste prije roka da bi ju koristili za punjenje električnih automobila. Solarna cesta razvijena je od strane kompanije Qilu Transport Development Group, otvorena je u četvrtak u Jinanu, glavnom gradu kineske pokrajine Shandong – godinu dana nakon što je projekt bio pokrenut. Taj potez je bio hvaljen od strane razvojnog tima kao „još jedan veliki napredak u području fotonaponskih kolnika.” Solarna cesta se sastoji od izolacijskog sloja na dnu, fotonaponskih panela u sredini i transparentnog betona na vrhu. Paneli, koji pokrivaju 5.874 četvornih metara, imaju ukupnu instaliranu snagu oko 800 kilovata, prema razvojnom timu. Struja proizvedena u dijelu testa će se koristiti za napajanje svjetla na autocesti, osvjetljenje prometnih znakova, nadzornih kamera, tunela i vrata objekata za naplatu cestarina. Višak energije će bit isporučen u državnu mrežu, rekao je Xu Chunfu, predsjednik Quilu grupe. U budućnosti, nadamo se da će inovativne ploče omogućiti bežično punjenje električnih vozila, topiti snijeg i osigurati priključak za internet. Fotonaponski autoput će tekođer imati priključke prema uređajima za prikupljanje podataka. Tvrtka je projekt opisala kao prvu fotonaponsku autocestu u svijetu. Na drugom mjestu, Francuska je otvorila svoju prvu solarnu cestu prošle godine – koja je dugačka jedan kilometar i koja je navodno koštala više od 5 milijuna eura za izgradnju.Xu nije otkrio troškove solarne ceste Jinanu, ali je rekao da je upola manja nego u sličnim projektima u drugim zemljama. „S razvojem solarne energije u Kini, cijena može biti dodatno smanjena”, rekao je on. Vozač minibusa koji je testirao novu cestu je rekao za državnu televiziju CCTV da se ne osjeća ništa drugačije nego kada se vozi na običnoj autocesti. „Ja vozim brzinom od preko 100 kilometara na sat. Nema ništa drugačije od obične autoceste. Zaustavni put je gotovo isti” – rekao je vozač. Kina je svjetski lider u proizvodnji solarne energije. Ranije ove godine Nacionalna energetska uprava je rekla da je Peking službeno stekao tu titulu nakon što je Kina udvostručila svoj instalirani fotonaponski kapaciteti u 2016. godini.
  NoviSvjetskiPoredak.com


  A mi još čekamo običnu: U Kini otvorena solarna autocesta
  Dionica autoceste sa solarnim panelima, duga jedan kilometar, otvorena je u Kini radi testiranja, prenosi Sinhua. Solarni paneli postavljeni su ispod ceste koja okružuje grad Jinan na istoku Kine, a sama površina ceste je providna da bi sunčeva svjetlost mogla doprijeti do panela. Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu proizvesti milijun kilovat sati godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi tvrtka koja izvodi projekt. Električna energija koja bude proizvedena na toj dionici bit će korištena za osvjetljenje autoceste i putokaza, kao i za kamere, osvjetljenje tunela i kućice za naplatu cestarine. Plan je da u budućnosti budu razvijene i funkcije mobilnoga punjenja električnih vozila i osiguranja internet veze, navodi Sinhua.
  www.jabuka.tv


  Prva fotonaponska autocesta poprima oblik u istočnoj Kini
  Prva fotonaponska autocesta je počela poprimati oblik u gradu Jinanu u istočnoj kineskoj pokrajini Shandong. Otvoranje autoceste javnosti je predviđeno za ovaj mjesec. Fotonaponske ploče, koje izgledaju kao komadi stakla, pokrivaju autocestu gradskog prstena u Jinanu i mogu izdržati kombi srednje veličine sa snažnim trenjem. Osim mogućnosti generiranja električne energije pod sunčevim svjetlom, fotonaponske ceste mogu prenijeti energiju električnim vozilima koja prelaze preko njih. Također mogu u trenutku otopiti zimski snijeg koji prekiva cestu. Ceste su također dizajnirane za pružanje tehničke podrške vozilima bez vozača u budućnosti. Kineska prva probna dionica ceste s ugrađenom fotonaponskom tehnologijom je dovršena u rujnu 2017. Probna dionica duga 160 metara i površine 660 kvadratnih metara je opremljena sa zaslonima za prikaz stvaranja energije. Još jedna fotonaponska cesta je u rujnu 2017. započela sa probnim radom u Shaoxingu u pokrajini Zhejiang. Sjedinjene Američke Države su započele s istraživanjem cesta na solarnu energiju u 2006. Međutim, prva solarana cesta, samo za pješake i bicikliste, je dovršena u Nizozemskoj u 2014. Solarne ploče su ugrađene u neke ceste u Njemačkoj i Italiji. Francuska je započela projekt izgradnje fotonaponske ceste duge 966 kilometara u 5 godina.
  croatian.cri.cn

  Pročitano 392 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive